Igralka in aktivistka za pravice transseksualcev  je nadvse počaščena zaradi izkazane časti. Foto: EPA
Igralka in aktivistka za pravice transseksualcev je nadvse počaščena zaradi izkazane časti. Foto: EPA
Laverne Cox
Kot transseksualka se je razkrila šele po selitvi v do drugačnosti veliko prijaznejši New York, prav tam je začela tudi igralsko kariero. Foto: EPA

Voščeno podobo zvezdnice serije Oranžna je nova črna (Orange Is The New Black) bodo slovesno odkrili konec junija, ko bo v San Franciscu potekala tudi Parada ponosa.

31-letnica je ob novici dejala, da upa, da bo njen uspeh dal navdih vsem, ki morajo preživljati to, kar je sama preživljala kot temnopolta transseksualka. "Ko pomislim, kdo sem - temnopolta transseksualka iz delavskega razreda, ki je odraščala v Mobilu v Alabami -, se mi ta čast, ki so mi jo namenili, zdi še bolj izjemna," je počaščeno povedala.

Coxovo veseli, da je videti, da ameriška družba zdaj bolj sprejema transseksualce, vendar se ji še vedno zdi, da je vsak, ki javno pove svojo zgodbo, zelo pogumen.

Aktivistka za pravice transseksualcev
Laverne se je pred letom dni znašla na naslovnici revije Time, za katero je v prispevku naslovom The Transgender Tipping Point (Prelomnica za transseksualce) odkrito spregovorila o svoji poti in še nikakor ne končanem boju za enakost, poleg političnih tem pa tudi o sreči ter o tem, da genitalije ne določajo usode.

Da je drugačna, je sama prvič pomislila v tretjem razredu, ko je učiteljica poklicala mamo in ji rekla: "Vaš sin bo končal v New Orleansu v ženski obleki." Vse dotlej je namreč živela v prepričanju, da razlik med dekleti in fanti ni in da je sama deklica. Nekako si je predstavljala, da se bo, ko pride v puberteto, začela spreminjati v dekle. Ko je prišla v puberteto, fizične spremembe seveda niso šle v pravo smer, so se pa začeli pojavljati prvi občutki privlačnosti do drugih fantov.

Kot transseksualka se je razkrila šele po selitvi v do drugačnosti veliko prijaznejši New York, prav tam je začela tudi svojo igralsko kariero. Vztrajnost jo je pripeljala daleč: je eden osrednjih likov v seriji uspešnici mreže Netflix Oranžna je nova črna, svojo vidnost in prepoznavnost pa s pridom izkorišča za ozaveščanje javnosti o transseksualnosti in boju za pravice tistih, ki "so se rodili v telesu napačnega spola".

Po vseh ZDA se predstavlja z govorom Ain’t I A Woman? (Ali nisem ženska?), za Time je spregovorila tik pred nastopom na univerzi Stanford v Kaliforniji.