'Končno resnica', 'Končno srečen' - Jennerjeva (za zdaj še samo domnevna) spolna transformacija se je znašla na naslovnicah tabloidov, ki veljajo za bolj kredibilne od 'cenenega' rumenega tiska. Foto:
'Končno resnica', 'Končno srečen' - Jennerjeva (za zdaj še samo domnevna) spolna transformacija se je znašla na naslovnicah tabloidov, ki veljajo za bolj kredibilne od 'cenenega' rumenega tiska. Foto:
Da se Jennerjev videz spreminja, je vsekakor očitno, nekateri so opazili celo, da mu pod majicami za golf, na katere še vedno prisega, poganjajo prsi. Foto: AP
Njegova podoba je veliko drugačna od tiste, kakršna živi v spominu ameriške javnosti iz 70. let, ko je postal olimpijski prvak v deseteroboju in je veljal za simbol moške lepote. Foto: AP
V nedeljo je bil Jenner v Malibuju vpleten v prometno nesrečo, v kateri je umrla starejša ženska. Foto: Reuters

ani nohti na rokah - "sočne" podrobnosti v povezavi z Bruceom Jennerjem, ki nam jih iz dneva v dan ponujajo tabloidi.

Že vrabci na strehah čivkajo, da je nekdanji olimpijski prvak, pozneje pa patriarh (no, hlače je, kot pripomnijo pikri jeziki, nosila prej njegova nekdanja žena Kris Jenner) resničnostnega klana Kardashian, na poti spolne preobrazbe, na koncu katere naj bi zaživel kot ženska. Da o tem poročajo tabloidi, ni nič nenavadnega, v zadnjih tednih pa je Jennerjeva zgodba začela polniti tudi vrstice resnih medijev, celo institucije, kakršna je New York Times.

O njem, svojem športnem heroju iz 70., ki je nekoč krasil celo škatle kosmičev Wheaties (glej tretjo sliko), je pred nekaj dnevi pisal celo NYT-jev kolumnist Nicholas Kristof, ki je izrazil občudovanje nad Jennerjevim pogumom, saj so transseksualci v ZDA (in drugod) še vedno soočeni z gorečim sovraštvom in diskriminacijo. Za pogum bi si Bruce Jenner zaslužil še eno zlato medaljo, je prepričan ugledni publicist.

"Končno resnica", "Končno srečen"
Vse skupaj se je začelo, ko je (sicer tabloidni) mainstream časnik Us Weekly 65-letnega Jennerja, ki ima šest otrok iz treh zakonov, najmlajši sta v ZDA še ne polnoletni Kendall in Kylie, dal na naslovnico s pripisom "Končno resnica", zgledu je sledil še (da, rumeni) tednik People s fotografijo in naslovom "Končno srečen". Začele so se pojavljati govorice, da bodo maja - tik pred napovedano premiero dokumentarne serije o njegovi preobrazbi - na novičarskem kanalu ABC predvajali intervju, ki ga bo z Jennerjem posnela sama TV-ikona Diane Sawyer.

Kot piše Boston Globe, so pri Peoplu dolgo razmišljali, kako se lotiti zgodbe, ki je bila prej bolj domena cenenega rumenega tiska, ki si pogosto tudi kaj izmisli, če je treba. Jess Cagle, uredniška direktorica, je povedala: "Ko gre za zasebne zadeve, po navadi skušamo počakati, da ljudje sami oznanijo novice. Želimo biti spoštljivi in ne lagati. Nisem želela biti nekdo, ki bo razkrinkal Bruceovo skrivnost."

A v zadnjih tednih so drobci skrivnosti začeli curljati v medije tudi prek same družine Kardashian/Jenner, posamezni člani, tako rekoč vsi so nenehno pod medijskimi žarometi, so začeli namigovati, da se nekaj dogaja, pa čeprav niso razkrili, kaj točno, in v povezavi z Jennerjem še naprej uporabljajo moško obliko.

Za enega prej omenjenih "cenenih" tabloidov, National Enqurier (razvpiti časnik, ki se ne sramuje niti bizarnih zgodb o ženskah, ki so zanosile z vesoljci, je prvo zgodbo o tem, da si Jenner želi postati ženska, objavil že davnega 1989!), je - bojda - dala intervju Jennerjeva mati Esther, ki je povedala, da na sina ne bi mogla biti ponosna, Kim Kardashian, najbolj oblegana članica klana, pa je v oddaji Entertainment Tonight, ki jo je obiskala v namene promocije nekega oglasa, na vprašanje, kaj se dogaja z njenim očimom Bruceom, diplomatsko odgovorila, da še nikoli ni bil tako srečen, in nato malce zgovorneje namignila: "Mislim, da bo svojo zgodbo delil, ko se mu bo zdel pravi čas za to."

Bruce Jenner pa nič
Kaj pa je tisto, kar zelo očitno manjka vsem člankom in medijskim izdelkom o transformaciji Brucea Jennerja, se sprašujejo pri Globu? Bruce Jenner vendar! Sam namreč ni dal še enega samega uradnega intervjuja na to temo. Poznavalci in predstavniki transseksualne skupnosti se temu ne čudijo, saj se menda še ni zgodilo, da bi se nekdo javno razglasil za osebo drugega spola v času, ko se tranzicija šele dogaja.

A pri Jennerju gre vendarle za malce drugačen primer, saj je del družine, ki se je v imenu denarja popolnoma razgalila javnosti. Njegova pastorka Kim je pred kamerami podrobno dokumentirala dva skoka v zakon in nosečnost, njeni sestri Khloe je pred kamerami, navzočimi tudi v spalnici, razpadal zakon, Jenner, sicer pod močnim vplivom podjetne zdaj že nekdanje žene Kris, pa je pri vsem skupaj dejavno sodeloval.

Čeprav Bruce Jenner že leta živi na očeh javnosti, pa so nekateri prepričani, da je špekulirati o nekogaršnji spolni usmerjenosti neetično. In transseksualnost je očitno tudi v letu po tem, ko se je na naslovnici revije Time pojavila transseksualna igralka Laverne Cox, velik tabu.