Michael Phelps se upira skušnjavi, da bi spet prijel za kozarček. Foto: Reuters
Michael Phelps se upira skušnjavi, da bi spet prijel za kozarček. Foto: Reuters

Svojo nagnjenost k pijači je 30-letnik drago plačal - zaradi vožnje pod vplivom alkohola je bil dvakrat aretiran, moral je obiskovati program rehabilitacije, ameriška plavalna zveza pa ga je kaznovala tudi s šestmesečno prepovedjo nastopanja, zato je ostal brez svetovnega prvenstva, ki prav zdaj poteka v Kazanu.

Sodišče v ameriški zvezni državi Maryland mu je decembra zaradi zadnje neprilagojene in prehitre vožnje pod vplivom alkohola izreklo enoletno pogojno kazen s preizkusno dobo 18 mesecev z določilom, da v tem obdobju ne bo smel uživati alkohola.

Najboljši plavalec vseh časov pa je v sredinem intervjuju za Associated Press zatrdil, da si je še pred odhodom na sodišču tudi sam prisegel, da bo do olimpijskih iger, ki jih bo prihodnje poletje gostila Brazilija, ostal trezen.

Pripravljen je na žrtev
Pod petimi krogi je že do zdaj zbral kar 22 medalj, od tega 18 zlatih, zbirko pa si želi v Riu še obogatiti. A priznal je, da pridejo dnevi, ko si še kako želi popiti pivo, vendar se upira skušnjavi.

"Želim zdržati še leto dni kariere, in če si to tako močno želim, moram biti pripravljen na tako žrtev," je pojasnil. "Svoje telo moram spraviti v čim boljšo kondicijo. Prej hodim spat, več spim. In vsako jutro se zbudim s čisto glavo, nimam občutka, kot da sem se z njo pravkar prerinil čez opečnati zid," je opisal pozitivne premike po svoji odločitvi.