Trump posveča veliko pozornosti svoji pričeski. Foto: Reuters
Trump posveča veliko pozornosti svoji pričeski. Foto: Reuters
Trump ostro zavrača navedbe, da so njegovi lasje umetni. Foto: Twitter
Pričeska ostaja nespremenjena že nekaj desetletij. Foto: AP
Volivka med "inšpekcijo" zloglasne pričeske. Foto: AP

Njegov pšenični val las nad čelom, skrbno počesan v tako rekoč negibljivo pričesko, ki jo malokdo skuša posnemati, je že leta predmet razprav, šal, žalitev in ugibanj.

69-letni newyorški nepremičninski mogotec goreče zanika navedbe njegovih nasprotnikov, da gre za lasni vložek ali lasuljo, in se je na to temo leta 2013 celo javno odzval. "Kot vsi vedo, a privoščljivci in zgube tega še vedno nočejo priznati, ne nosim "lasulje". Moji lasje morda res niso popolni, a so moji," je zapisal.

In do svojih las je Trump izredno zaščitniški in ne pusti kar komur koli zraven. Frizerka Amy Lasch, ki je delala kot stilistka pri prvih dveh sezonah Pripravnika, Trumpove resničnostne oddaje, je za New York Post povedala, da ji Trump, čeprav je bila na snemanju zadolžena prav za videz (in pričeske) nastopajočih, svojih las ni hotel prepustiti.

"Zdelo se je, da si je vsakič lase uredil nekje drugje. Če sem kadar koli opazila, da mu kaj štrli, kar bi kamera ujela, sem mu samo podržala zrcalo in ga vprašala, ali želi, da mu popravim. Prekleto dobro sem vedela, da moram prej vprašati, preden dvignem samo prst nad njegove lase," je povedala.

Podobno zna povedati tudi zaposlena pri Trumpovem tekmovanju za mis Universe: "Ne mara, da se ljudje dotikajo njegovih las - bacilofob je." Svoje pravilo o nedotikanju je sicer med predvolilno kampanjo malce omilil, saj je več ženskam pustil, da potipajo njegovo naglavno okrasje in se prepričajo, da so lasje naravni (glej priloženi videoposnetek).

Lasni vsadki in močan utrjevalec
Kar pa še vedno ne da odgovora na vprašanje, ki si ga zastavljajo številni volivci: kaj je skrivnost Trumpovih las? So pravi? Umetni? Vsadki? Po večletnem ugibanju so zdaj spregovorili "dobro obveščeni poznavalci", ki so za New York Post razkrili skrivno "recepturo" dinamične pričeske: lasni vsadki in res močan, proti vlagi odporen utrjevalec las CHI Helmet Head proizvajalca Farouk Systems.

Louis Licari, strokovnjak za barvanje, ki je 20 let skrbel za pričesko Trumpove prve žene Ivane Trump, tako pravi, da je prepričan, da si je dal republikanec lase presaditi. "Na začetku 80. let sem ga večkrat videl v ordinaciji Normana Orentreicha," doda. Orentreich je sloviti ameriški kirurg, ki je leta 1952 izvedel prvo uspešno presaditev las.

Zakaj si torej lase tako skrbno češe čez čelo, kot da bi skušal skriti velikansko plešo? Michael R. Cunningham, profesor in psiholog na univerzi v Louisvillu, za Men's Health razlaga, da je Trumpu taka pričeska očitno preprosto - všeč. "Na fotografijah iz leta 1976 in leta 1996 je imel Trump lase počesane na čelo na podoben način, kot jih nosi še danes. Številni moški si že v svojih 20. ali 30. letih izberejo svoj slog pričeske in se ga držijo kot pijanec plota vse življenje," meni.

Malce drugačno razlago ima Paul McAndrews, losangeleški dermatolog, strokovnjak za lasne presaditve. "Trije razlogi so, zakaj bi si moški izbral česanje las poprek (t. i. comb over) - da bi skril plešo, da bi skril neposrečeno presaditev las ali pa da bi skril brazgotino lepotne operacije," pravi. Prav ta zadnja možnost je tista, ki jo največkrat omenjajo v povezavi s samovšečnim Trumpom - da si je preprosto malce osvežil obraz.

Kontroverzni politik brez dlake na jeziku še vedno premočno vodi med republikanskimi kandidati za predsednika.