Monica Seles želi pomagati drugim. Foto: Bingto Eating Disorder
Monica Seles želi pomagati drugim. Foto: Bingto Eating Disorder
Monika Seleš, Monica Seles
Selesova je bila na začetku 90. let najbolj vroče ime v svetu tenisa. Foto: EPA

Nekdanja jugoslovanska teniška šampionka, ki je od leta 1994 ameriška državljanka, je v preteklosti že spregovorila o svojih težavah s prenajedanjem, zdaj pa je postala zaščitni obraz nacionalne kampanje Združenih držav, ki opozarjajo na prenajedanje državljanov.

Kot je povedala Monica za ameriški People, je potrebovala kar nekaj časa, da je drugim zaupala svoje težave, zdaj pa se je na to privadila in z veseljem pomaga vsem tistim, ki potrebujejo pomoč. Nekdanja tenisačica je povedala, da želi dvigniti zavest o tem, da je prenajedanje zdravstvena težava.

41-letna Monica je povedala, da se je z motnjo prehranjevanja srečala v težkih časih, ko se je spopadala s pritiski, ki jih prinese profesionalno ukvarjanje s športom, očetovim bojem z rakom prostate, pa tudi takrat, ko je skušala premagati šok po tem, ko jo je leta 1993 moški zabodel v hrbet na teniškem turnirju v Hamburgu. "Nisem zmogla nadzorovati prehranjevanja, prenajedala sem s čipsom, presticami, piškoti - z vrečkami tega ... V zelo kratkem času sem pojedla velike količine hrane."

Seleseva, ki je skozi kariero nihala s težo, je povedala, da je težko dojela stanje, v katerem je bila: "Na igrišču sem bila osredotočena in disciplinirana, istočasno pa nisem imela nikakršnega nadzora pri hrani, tega nisem razumela, bilo me je sram."

Šele ko je poiskala pomoč, se je počutila olajšano: "Zdaj lahko jem v družbi in ne čutim potrebe, da bi se vrnila domov ali pa v hotel in se začela prenajedati."

Za konec je povedala, da mora biti kljub vsemu previdna: "Še vedno je to v meni, ampak res je bistvo v tem, da se naučiš to nadzorovati."