Nastia Liukin je po končani športni karieri ostala v medijskem svetu. Foto: EPA
Nastia Liukin je po končani športni karieri ostala v medijskem svetu. Foto: EPA
Nastia Liukin
Za njen uspeh pa je v glavnem 'kriv' oče Valerij. Foto: EPA

Ali vsi Rusi pijejo vodko? Zakaj se Rusinje ne smejijo? V čem se razlikujeta ameriška in ruska kultura? To so bila le nekatera vprašanja, na katera je morala odgovoriti danes 24-letna športna komentatorka za ameriško televizijsko hišo NBC.

"Če si Rus, moraš piti vodko," to pravijo vsi, je dejala nekdanja telovadka, toda sama je priznala, da raje kot vodko spije kozarec vina. "Rusi nismo na prvem mestu po pitju alkohola. To so Južni Korejci," je dejala Liukinova, ki še danes velja za najuspešnejšo telovadko v zgodovini ZDA (poleg Shannon Miller).

24-letnica se je skupaj s svojima staršema preselila v ZDA, ko je bila stara dve leti in pol. Njen oče Valerij je namreč takrat zbral dovolj denarja, da je skupaj s prijateljem Jevgenijem Marčenkom ustanovil svoje gimnastično društvo, kjer je trenirala tudi Nastia. Po številnih medaljah iz največjih tekmovanj se je telovadka upokojila leta 2012.

Zmanjkalo časa za nasmeh
Razložila je, da je bila v gimnastični karieri tako osredotočena na tekmo, da preprosto ni bilo časa za smeh. "Vsi pravijo, da se nisem smejala, ker sem Rusinja. Toda nikoli nisem sama razmišljala na tak način. Moj oče je bil gimnastični trener in imel v sebi tisto sovjetsko miselnost, da ko si v telovadnici, je to delo. Tekmuješ in treniraš. Ne trudiš se zabavati ali družiti. Zunaj telovadnice pa smo se vsi zelo veliko smejali. Prav tako so tudi Rusi zelo topli ljudje," je pojasnila Liukinova v pogovoru za spletno stran Today.com.

Med njene največje uspehe sodi pet olimpijskih medalj iz olimpijskih iger leta 2008, ko je osvojila eno zlato, tri srebrne in eno bronasto medaljo. S tem pa je tudi stopila iz sence dve leti mlajše superzvezdnice Shawn Johnson.

Navezana na svojo družino
Kot razliko med rusko in ameriško kulturo je izpostavila predvsem navezanost za družino. "Vedno sem bila zelo blizu s člani svoje družine. Moji stari starši so v Rusiji in vsak teden se z njimi pogovarjam vsaj dvakrat ali trikrat. Ko sem bila mlajša, nisem nikoli smela preživeti novo leto v družbi prijateljev, ampak sem vedno morala ostati v krogu družine. Včasih me je to jezilo, danes pa tudi sama to nadaljujem," je še dodala Liukinova.