Sporna lutka v muzeju Madame Tussauds v Las Vegasu. Foto: Reuters
Sporna lutka v muzeju Madame Tussauds v Las Vegasu. Foto: Reuters
Minajeva sicer na svojih nastopih ne varčuje s provokacijami, aluzijami na seks in pomenljivimi položaji. Foto: Reuters

V lasvegaški izpostavi muzeja, kjer so lutko, izdelano po vzoru Nickijine podobe v njeni videouspešnici Anaconda, razkrili na začetku meseca, so sprva zgolj poostrili varovanje okoli lutke, zdaj pa so sporočili, da bodo najverjetneje prisiljeni predelati razstavni prostor okoli nje, da bi ustavili naval perverznežev oz. sporne posnetke z lutko (nekaj si jih lahko ogledate v galeriji spodaj, op. a.).

32-letna raperka je sicer prek Instagrama večkrat dejala, da ji je lutka nadvse všeč - uporabila je kar izraz "ikonična" -, in je celo komentirala nekatere seksualno sugestivne selfije s smeški. Ni pa komentirala fotografije moškega, ki je lutko naskočil od zadaj in ji pri tem vlekel lase - gre za najspornejšo fotografijo, ki je pritegnila največ kritik.

"Žal se je ta obiskovalec odločil, da se bo vedel neprimerno, zato se opravičujemo, če je to kogar koli prizadelo," so sporočili iz muzeja. "Naše osebje nadzira vedenje obiskovalcev okoli lutk in si po najboljših močeh prizadeval zagotoviti, da se z lutkami ravna spoštljivo, a v tem primeru očitno eden izmed naših čuvajev ni bil navzoč."

Predvidljiv zaplet?
Muzej bi sicer tak zaplet lahko predvidel, na kar so opozarjali tudi spletni komentatorji ob razkritju Nickijine lutke. Podobni incidenti so se namreč dogajali že s kar nekaj lutkami, pri čemer izstopata tisti Jessice Simpson in Jennifer Lopez, varna pred šaljivci pa ni bila niti lutka kraljice Elizabete.

In še pred pojavom spornih selfijev se je na Twitterju oglasila raperka Azealia Banks, ki je zapisala, da položaj lutke, ki je neizmerno poniževalen za uspešno izvajalko, kot je Nicki, kar vabi k neprimernim odzivom.

"Ob vsem, kar je ta ženska dosegla, so jo morali postaviti na vse štiri ... Zakaj raje ne stoji z mikrofonom v roki?" se je spraševala Nickijina stanovska kolegica 12. avgusta. "Vsi ljudje bodo zdaj hodili do kipa in se slikali, medtem ko bodo potiskali svoj obraz v njeno mednožje ali pa se pritiskali s svojim mednožjem ob njeno zadnjico."

A pri muzeju svojo odločitev, da postavijo uspešno glasbenico v točno ta položaj, zagovarjajo: "Odločili smo se, da proslavimo nepozabni položaj Minajeve, za katerega nas je navdihnil njen videospot Anaconda, ker gre za enega najbolj ikoničnih videov kadar koli posnetih, za kar gredo usluge Nickijini umetniški žilici in karizmi. Sam položaj poustvarja fotografijo, ki jo je Minajeva sama objavila na svojih družbenih omrežjih." Ob tem so še podarili, da so - kot je to navada pri vseh lutkah - tudi o izdelavi Nickijine sproti obveščali pevkine predstavnike.