Gabriela Isler je v Venezuelo vsaj za trenutek prinesla politično slogo, za zmago na izboru za mis universe so ji čestitali pripadniki obeh polov. Foto: Reuters
Gabriela Isler je v Venezuelo vsaj za trenutek prinesla politično slogo, za zmago na izboru za mis universe so ji čestitali pripadniki obeh polov. Foto: Reuters
Slovenska predstavnica Nina Đurđević je izpadla že v prvem krogu. Foto: Reuters

Krono, okrašeno z diamanti, je Islerjevi izročila lanska zmagovalka, Američanka Olivia Culpo. To je že sedma zmaga na svetovnem izboru mis universe za Venezuelo, kjer uspehi njihovih mladenk na lepotnih izborih veljajo za narodni ponos, za ceno zmage pa so se menda pripravljene odpraviti tudi pod nož plastičnih kirurgov. Kot so zapisali pri Reutersu, je bila zmaga Venezuelke priložnost, ki je vsaj za hip združila njene rojake, saj je zadnje čase v tej južnoameriški državi politično-gospodarski položaj zelo napet. Gabrieli so čestitali z obeh političnih polov.

"V meni je veliko čustev. Ne morem opisati, kaj vse čutim ta trenutek, ker se tresem. Še vedno sem v šoku. Tako blagoslovljeno se počutim, tako srečna sem, da sem tu," je povedala lepotica, ki se v celoti podpisuje kot Maria Gabriela de Jesus Isler Morales. Že v nedeljo se je postavila pred objektive v posebej za mis universe izdelanih kopalkah, ozaljšanih z dragocenimi kamni, ki naj bi bile po besedah organizatorjev vredne milijon dolarjev. Vse tekmovalke so se v moskovski mestni hiši Crocus žiriji predstavile v rdečih in črnih koktajl oblekah, nato pa so se preoblekle še v rdeče in črne bikinke.

Geslo: "samozavestno lepa"
Slovenska predstavnica Nina Đurđević se ni uvrstila v ožji krog 16 finalistk (tudi domačinki Rusinji ta podvig ni uspel), ki so ga nato zožili na deseterico, zadnja peterica pa se je za zmago borila tudi z odgovarjanjem na vprašanja žirije. Eden od sodnikov na izboru, ki ga ima licenco v lasti ameriški nepremičninski mogotec Donald Trump (sicer poročen s Slovenko Melanijo), ki ji je podelila naslov najbolj mične izmed kandidatk iz 86 držav, je bil tudi Steven Tyler, pevec zasedbe Aerosmith, hkrati eden od nastopajočih glasbenikov. Tyler je med drugim Islerjevo vprašal, česa se najbolj boji, na kar je diplomatsko odgovorila, da "moramo svoje strahove premagati in nas to dela močnejše".

Kot je povedal Trump, je bil s tokratnim izborom "izjemno zadovoljen", saj si ga je na malih zaslonih bojda ogledala več kot milijarda ljudi (najverjetneje pretežno v Srednji in Južni Ameriki, kjer lepotni izbori ostajajo izjemno priljubljeni). Uradni slogan izbora, na katerem lahko sodelujejo samo neporočene lepotice, ki tudi noseče ne smejo biti, so prvič priredili "davnega" 1952 v Palm Beachu, je "samozavestno lepa".

Dogodek, ki sta ga vodila ameriški tv-voditelj Thomas Roberts - svoje homoseksualne usmerjenosti ne skriva in je za medije povedal, da simpatizira s pripadniki ruske LGBT-skupnostjo, ki ji tamkajšnja zakonodaja (milo rečeno) ni naklonjena in so preganjani tudi v praksi - in nekdanja "spajsica" Melanie Brown, so organizatorji posvetili žrtvam tajfuna na Filipinih.