Barack Obama je britanskega aristokrata in njegovo soprogo Camillo, ki sta na obisku čez lužo, sprejel v Beli hiši. Foto: EPA
Barack Obama je britanskega aristokrata in njegovo soprogo Camillo, ki sta na obisku čez lužo, sprejel v Beli hiši. Foto: EPA

Barack Obama je britanskega aristokrata in njegovo soprogo Camillo, ki sta na obisku čez lužo, namreč sprejel v Beli hiši in mu priznal, da so prebivalci Združenih držav Amerike precej naklonjeni britanski kraljevi družini - po njegovem mnenju celo bolj kot vladarjem "obljubljene dežele".

Charles mu je seveda vljudno odvrnil, da to gotovo ne drži, a Obama ni bil daleč od resnice.

Nacionalne raziskave namreč kažejo, da je priljubljenost predsedniškega položaja le med 40 in 46 odstotki, še veliko manj pa kongresa - da so z delom ameriškega kongresa zadovoljni, meni le 16 odstotkov prebivalcev.

A priljubljenost britanske kraljice v ZDA ob tem presega 80 odstotkov, pa tudi 90 odstotkov Britancev je z delom vladarice zadovoljnih, so pokazale raziskave.

Za dobre odnose med državama
Charles in Camilla skušata sicer z obiskom v ZDA prispevati k dobrim odnosom med državama, med drugim na področju boja proti podnebnim spremembam, za katerega se britanski prestolonaslednik posebej zanima.

Par je že obiskal tudi Mount Vernon in hišo, v kateri je Abraham Lincoln preživljal poletja, ter javno šolo Carlosa Rosaria za odrasle priseljence, ki se skušajo naučiti angleško in začeti novo življenje v obljubljeni deželi. Danes jima bodo v Kentuckyju predstavili lokalne projekte, nato pa bosta končala svoj obisk čez lužo. Za par je to že tretji skupni obisk Amerike, za Charlesa pa že 19.