Igranje košarke na volilni dan je srečo Obami prineslo kar dvakrat, zdaj upa, da bo pomagalo tudi njegovi favoritki Hillary Clinton. Foto: AP
Igranje košarke na volilni dan je srečo Obami prineslo kar dvakrat, zdaj upa, da bo pomagalo tudi njegovi favoritki Hillary Clinton. Foto: AP

Barack Obama je svoj glas oddal predčasno, zato se je na dan volitev lahko brez slabe vesti posvetil svojemu najljubšemu športu. 55-letni predsednik je Belo hišo zapustil že zgodaj zjutraj, ko so se v prvih zveznih državah na vzhodni obali ZDA volišča šele začela odpirati.

V temnih športnih oblačilih in z bejzbolsko čepico na glavi se je odpravil v Fort McNair, kjer so ga na igrišču že pričakovali prijatelji, poroča Los Angeles Times.

Košarko uporabil s svojo korist
Obama je sicer velik oboževalec košarke ter pogost obiskovalec tekem NBA. Košarko pa je sebi v prid uporabil tudi med volilno kampanjo leta 2008.

Alexander Wolff, dolgoletni pisec za Sports Illustrated, je izpostavil, da je skozi igranje košarke spodkopal "republikanske napore, ki so hoteli Obamo prikazati kot tujca, sumljivega rodu, ki prijateljuje s teroristi". V času njegovega bivanja v Beli hiši je košarka po poročanju The New Yorkerja postala sestavni del njegovega imidža, Obama je hkrati postal prvi predsednik, ki se je redno udejstvoval v skupinskem športu.

Volitve na RTV Slovenija
Na MMC-ju ameriške volitve že mesece spremljamo na posebnem podportalu, pestro dogajanje na volilni torek, tako podnevi kot ponoči, pa bomo spremljali v živo prek aplikacije MMCživo.

Na Radiu Slovenija bodo volitve zaznamovale vse informativne oddaje, ameriško obarvan pa bo tudi nočni radijski program. V sredo sledi analiza volitev v različnih oddajah, tudi v Studiu ob sedemnajstih.

Na TV Slovenija bosta v torek na 1. programu posebni oddaji z naslovom Ameriške volitve; prva, ki bo analizirala pot Donalda Trumpa in Hillary Clinton, bo ob 21.00, vodil jo bo Igor E. Bergant, druga ob 23.00 pa bo z voditeljico Mojco Širok orisala videnje kampanje v Moskvi, Bruslju in na Bližnjem vzhodu. Ob 4.30 se bo na 1. programu TV Slovenija začela posebna volilna oddaja, ki jo pripravljajo sodelavci televizije, radia in MMC-ja. Ob 10. uri bodo posebna poročila o volitvah. Ameriške volitve bodo tudi tema četrtkove Tarče z Dejanom Ladiko in Globusa z Igorjem Juričem.

Obama se je za predčasno glasovanje ni odločil zgolj zaradi tega, da bi zjutraj lahko brez skrbi igral košarko, ampak tudi zato, da bi spodbudil višjo volilno udeležbo. Predčasno je v 34 zveznih državah in prestolnici Washington glasovalo 43 milijonov Američanov ali več kot četrtina registriranih volivcev.