V četrti sezoni naj bi bilo odločno premalo gejevskega seksa, menijo celo igralci sami. Foto: HBO
V četrti sezoni naj bi bilo odločno premalo gejevskega seksa, menijo celo igralci sami. Foto: HBO
Seriji so že večkrat očitali, da svoje igralke uporablja kot (spolni) objekt, a Martin vztraja, da bi bilo kar koli manj zavajanje in omiljanje zgodovinskih dejstev. Foto: HBO
Povsem običajna epizoda Igre prestolov. Foto: Youtube

65-letni Martin je v ponedeljek govoril pred množico na mednarodnem literarnem festivalu v Edinburgu, kjer je odgovarjal tudi na številna vprašanja oboževalcev.

Tako so ga denimo vprašali, zakaj se knjige v njegovi sagi romanov Pesem ledu in ognja (po katerih je Igra prestolov posneta) zgolj dotaknejo tematike istospolnega seksa, medtem ko je TV-predelava polna golote.

Martin je pojasnil, da ker v romanu ni bilo nobeno poglavje napisano s perspektive gejevskega lika, tudi odkritih gejevskih ljubezenskih prizorov ni bilo. "Televizija pa teh omejitev nima," je dejal. Ob tem je povedal, da dobiva kopico pisem oboževalcev, ki si v zelo velikem številu želijo prizorov eksplicitnega gejevskega seksa in moške golote. In večina tovrstnih želja prihaja od žensk. Martin pravi, da ne zavrača tudi česa takega v prihodnje, da pa se bo za take prizore in zgodbe odločil zgolj, če bo zasnova zgodbe to dovoljevala.

"To ni demokracija"
"Tega ne bom vključil v zgodbo zgolj zato, da bi imeli take prizore. Če bo zaplet zgodbe to podpiral, če bo eden izmed likov v takem položaju, potem se ne bom kaj dosti zadrževal, ne morete pa preprosto vnesti določenih stvari zato, ker si jih vsi želijo videti," je razlagal. "To ni demokracija. Če bi bila, potem bi Joffrey [nekdanji kralj Sedmih kraljestev, op. a.] umrl precej prej, kot je."

Martin je sicer večkrat zagovarjal vključitev nazornega spolnega nasilja v Igri prestolov, češ da bi bilo "skrajno lažno in nepošteno", če ga ne bi. "Umetnik ima dolžnost povedati resnico. Moji romani so epska fantazija, a so vseeno navdahnjeni in osnovani na zgodovinskih dejstvih," je povedal maja za New York Times. "Posilstvo in nasilje sta bila del vsake vojne, od starih Sumercev do danes."

"Zakaj so samo ženske gole?"
Podobno kot gledalci menijo tudi igralci. Marca je nemška igralka Sibel Kekilli, ki igra v seriji prostitutko, izjavila, da bi moralo več moških igralcev odvreči vse svoje krpice. "Da, seveda bi morali biti goli tudi moški. Zakaj so vse ženske gole? Mislim, želim si videti gole postavne fante - Conletha Hilla, Nikolaja Costerja - Waldaua, pa Petra Dinklagea. Govorile bomo s scenaristi," je dejala za Independent.

Kekillijevi sta se pri pozivu pridružila tudi nizozemska igralka Carice van Houten, ki igra Melisandro, češ da je čas za več moške golote in da je "golota del življenja", pa tudi Finn Jones, ki igra gejevskega princa Lorasa Tyrella. Jones meni, da je bilo v četrti sezoni odločno premalo homoseksualnih prizorov.

Martinova saga romanov Pesem ledu in ognja je začela izhajati leta 1996 in si počasi zgradila zvesto četico gorečih oboževalcev, a je svetovni uspeh avtor dosegel šele leta 2011, ko se je začela vrteti prva sezona HBO-jeve zdaj paradne serije. Pri HBO-ju so že pred časom napovedali še peto in šesto sezono.