Računalniško izdelana podoba mesta Braavos iz serije Igra prestolov. Foto: EPA
Računalniško izdelana podoba mesta Braavos iz serije Igra prestolov. Foto: EPA

Igralec, rojen v Belfastu, je v peti sezoni epske pustolovske televizijske serije pod okriljem HBO-ja in po knjigah Georgea R. R. Martina prevzel vlogo sera Denysa Mallisterja, enega najstarejših članov vojaškega reda Nočne straže. A v petek se je na snemanju zgrudil, tik preden so posneli nekaj zadnjih prizorov z njegovim likom.

Po besedah njegovega agenta Phillipa Younga je bil Murphy "zares navdušen", da je "na tej točki v karieri dobil vlogo v eni največjih svetovnih produkcij", piše Guardian. Young je povedal še, da je Murphyjeva smrt "tragična izguba" ter označuje konec "dolge in bogate kariere".

Veteranski igralec je bil stalnica na severnoirskih gledaliških deskah vse od 40. let prejšnjega stoletja in dolgoletni član ansambla gledališča Lyric v Belfastu, dejaven je bil v britanskem igralskem sindikatu Equity.

Nastopil je v več filmih, posnetih po knjižnih delih, med drugim v priredbi romana Franka McCourta Angelin pepel. V visokoproračunskem akcijskem spektaklu Drakula: Neznana zgodba v režiji Garyja Shora ga bo v vlogi vaškega staroste mogoče videti oktobra letos.

Ustvarjalci Igre prestolov so že sporočili, da prizorov s serom Mallisterjem ne bodo posneli še enkrat z drugim igralcem.