Oskarjev ni dovoljeno prodajati. Foto: Reuters
Oskarjev ni dovoljeno prodajati. Foto: Reuters

Dediči Josepha Wrighta, ki je oskarja za scenografijo dobil leta 1942, in sicer za muzikal My Gal Sal, v katerem je glavno vlogo odigrala Rita Hayworth, so kipec prodali junija in zanj iztržili skoraj 80.000 dolarjev. Kdo je kipec kupil, ni znano.

Zdaj pa je akademija vložila tožbo, saj je kipce dobitnikom ali njihovim dedičem prepovedano prodajati oz. jih morajo najprej v odkup ponuditi akademiji (za 10 ameriških dolarjev). Samo če bi Akademija nakup zavrnila, bi lahko oskarja ponudili na dražbi, opozarjajo v tožbi, ki so jo vložili na losangeleškem višjem sodišču.

Akademija v tožbi od dedičev zahteva točno toliko, kot so za kipec iztržili (79.200 dolarjev), sodne stroške in takse ter še nedoločen znesek odškodnine zaradi uničevanja ugleda. Poleg tega na akademiji od dedičev pričakujejo, da jim oskarja prodajo za 10 $.

V tožbi so še opozorili, da so takoj, ko so izvedeli, da dražbena hiša Briarbrook kipec prodaja, ukrepali in Briarbrooku poslali dopis, v katerem so družbo opomnili na svoja pravila, nato pa poskušali navezati stik še po telefonu, a se v dražbeni hiši niso želeli odzvati.

Akademija je že tradicionalno izjemno zaščitniška do svojih kipcev, zato to ni prvi primer takšne tožbe.