Šimaa Kasim je bila okronana za mis Iraka leta 2015, dela pa kot manekenka in TV-voditeljica. Foto: Reuters
Šimaa Kasim je bila okronana za mis Iraka leta 2015, dela pa kot manekenka in TV-voditeljica. Foto: Reuters
V konservativnem Iraku se številni zgražajo nad lepotnimi tekmovanji. Na fotografiji finalistke za mis Iraka 2015 s Šimo na skrajni desni strani. Foto: Reuters
Tara Fares je bila ena največjih iraških zvezd Instagrama. Foto: Instagram

Kot je med videoprenosom v živo povedala Šimaa Kasim, mis Iraka leta 2015, se boji za svoje življenje, potem ko je začela prejemati opozorila, da bo po Faresovi ona naslednja.

Kasimova je v čustvenem nagovoru svojim 2,7 milijona sledilcev, kolikor jih ima na Instagramu, dejala, da v Iraku "pobijajo kot piščance" ženske, ki so si v Iraku ustvarila Instagramu 2,8 milijona sledilcev, so v četrtek v Bagdadu sredi dneva s streli pokončali neznani storilci na dveh motorjih.

Manekenka je zadnja tri leta živela v Irbilu v Kurdistanu, ker se ji je tam zdelo varneje, je pa občasno še vedno potovala v prestolnico.

Nekdanja mis Bagdada in prva spremljevalka mis Iraka je na Instagramu redno objavljala svoje fotografije v tesno oprijetih oblačilih, pa tudi svojih vpadljivih pričesk, mejkapa in tetovaž.

Faresovi so na družbenih omrežjih večkrat grozili in jo psovali zaradi "razkazovanja", zato nekateri ugibajo, da za njenim umorom stojijo verski fanatiki.

Ubili tudi lastnici lepotnih salonov
Le dva dni pred umorom Faresove je bila v Basri ubita aktivistka za ženske pravice Suad Al Ali, avgusta pa sta bili v istem tednu na svojih domovih ubiti lastnici dveh priljubljenih lepotnih salonov v Bagdadu, Rafeef Al Jaseri in Raša Al Hasan.

Obe ženski sta se gibali v istih krogih kot Faresova, v preteklosti pa sta že opozarjali, da jima iraške milice grozijo.

Ni jasno, ali so umori povezani, je pa iraški premier Haider Al Abadi dejal, da ima vtis, da "obstaja neki načrt za temi zločini" in naročil preiskavo.

Hanaa Edvar, ustanoviteljica človekoljubne organizacije Iraqi al Amal Association, je za AFP povedala, da se zdi, da so zadnji umori "grozeča sporočila, namenjena še posebej aktivistkam, a tudi celotni družbi". "Napadanje žensk, ki so javne osebnosti, je poskus prisiliti Iračanke, da se zaprejo za štiri stene svojih domov."