David si je privoščil manjši 'spodrsljaj'. Foto: Reuters
David si je privoščil manjši 'spodrsljaj'. Foto: Reuters
Prince William in Catherine
Ženin in nevesta sta bila med samim poročnim obredom zelo zadržana in nervozna. Foto: Reuters
Kate Middleton
Catherine je imela tiaro kraljice Elizabete II. Foto: Kate Middleton
Poroka Williama in Kate
Možje v modrem imajo na slavnostni dan največ dela. Foto: Reuters
Poroka Williama in Kate
Za najbolj ikonsko podobo poroke pa je poleg mladoporočencev poskrbela mladenka na balkonu, ki si je med poljubom Williama in Catherine pokrilo ušesa in gledala proti množici. Foto: Reuters

Princ William je v enem dihu izrekel večno zvestobo svoji nevesti do konca njunega življenja. Večje težave so se pripetile pri natikanju prstana na Catherinin prstanec, s katerim je imel kar nekaj sekund dela. Zanimivo pa je, da sam poročnega prstana sploh ne bo nosil. V sami poročni zaobljubi (kot napovedano) ni bilo vprašanja, ali bosta drug drugega ubogala.

Bralci iz ustnic so razbrali, da je William svoji nevesti rekel med obredom, da je videti čudovita. S svojim tastom pa se je pošalil, da so se dogovorili za manjši obred, prišlo pa je toliko ljudi.

Mladoporočencema pa je (za zdaj) presenetljivo naklonjeno tudi pregovorno muhasto angleško vreme, saj ne dežuje.

Princ William si je za svojo slavnostno uniformo izbral rdeči suknjič Irske garde, katere častni polkovnik je. Javnost je namreč pričakovala, da bo v zakon stopil v svoji formalni uniformi kraljeve letalske službe. Med oblekami pa je najbolj izstopala rumena obleka in klobuk njegove babice Elizabete II.

Princ William si je ob prihodu vzel čas in se sprehodil med množico zagretih oboževalcev pred Clarence House. Vsakemu je namenil stisk roke. Njegova bodoča žena je pomahala množici, ko je stopila iz črnega jaguarja pred hotelom Goring v osrednjem Londonu. Nevesta je imela tiaro iz leta 1936, ki ji je posodila kraljica Elizabeta II. Williamova babica jo je prejela za svoj 18. rojstni dan od kraljice matere (njej jo je kupil kralj Jurij VI.). Dame so večinoma nosile pokrivala, brez njega je najbolj izstopala žena britanskega premierja Davida Camerona, Samantha.

Nervoza je bila prisotna
Precej bolj nervozen kot sam ženin je pred začetkom obreda deloval njegov brat, princ Harry, ki se je nato sprostil, ko je skupaj z nevestino sestro Pippo korakal iz opatije. Nervoza pa je prešla na Williama, saj se je usedel na napačno stran kočije, namesto na levo se je usedel na desno stran. Med vožnjo po središču Londona do Buckinghamske palače sta oba mahala iz kočije, medtem ko jih je okoli 600.000 radovednežev pospremilo za varnostnimi ograjami.

Med čakanjem mladoporočencev, da prideta na balkon palače, so se najbolj vneti tudi ohladili v vodnjaku pred njo. Po prihodu Williama in Catherine na balkon, so bili zbrani jasni: "Poljub!" Srečni par je deloma zadovoljil njihova pričakovanja najprej s kratkim sramežljivim poljubom. Nato pa sta še drugič osrečila množico. Nebo so potem preletela tri letala britanskih letal, ki so sodelovala v drugi svetovni vojni. Kmalu po poročni slovesnosti sta se iz buckinghamske palače odpeljala z avtomobilom znamke aston martin, ki je v lasti princa Charlesa. Na registerski tablici je pisalo "JUST WED" (pravkar poročena).

Mladoporočenca pa sta prejela tudi posebno voščilo iz vesolja. Voščili so jima namreč astronavti na mednarodni postaji.

Zvezdniški spodrsljaj poroke
Slavni nogometaš David Beckham, ki je prišel v družbi svoje žene Victorie in je poskrbel za prvi večji pripetljaj, imel je namreč slavnostno medaljo pripeto na desni strani, medtem ko bi jo moral imeti na levi, kjer je srce.

Nič ni ušlo budnim očesom policije
Največ dela pa ima policija, saj je aretirala okoli 20 ljudi (18, poroča tiskovna agencija Reuters) do poljubov Williama in Catherine na balkonu palače. Zaradi sumljivega vozila pred hotelom, kjer se je na poroko pripravljala Kate, pa je morala tudi evakuirati območje, saj so možje v modrem opazili sumljivo vozilo. Natančneje modri avtomobil znamke Volkswagen, ki so ga odkrili le nekaj minut preden se je nevestina mama odpravila v Westminster Abbey, kjer je potekala poročna slovesnost. Toda bombe ni bilo. Da bi zatrli vsakršen poskus prekinitve dogodka, so med drugim med množico pod krinko oboroženi policisti in druge posebne enote.