Richard si sicer prizadeva za izboljšanje življenja brezdomcev. Foto: EPA
Richard si sicer prizadeva za izboljšanje življenja brezdomcev. Foto: EPA
Richard Gere
Na ulici ga niso niti pogledali. Foto: EPA

Pred časom je po medomrežju zaokrožila fotografija slavnega igralca, ki skrušen sedi na tleh sredi New Yorka, oblečen kot brezdomec, in prosi za denar. Sliko je na družbenih omrežjih delil oboževalec, ki skrbi za Richardov profil na Facebooku. Vendar ne gre za uradni profil igralca, saj ta sploh ne uporablja družbenih omrežij.

V objavi je bilo zapisano, da se je 66-letni Gere izdajal za brezdomca, zato da bi videl, kako je živeti brez strehe nad glavo. Na ulici ga nihče ni prepoznal, ljudje so nemo hodili mimo njega in ga niso niti pogledali. "Usmilila" se ga je le ena gospa, ki mu je ponudila kos pice. Oboževalec je kar v Richardovem imenu zapisal: "To je bila izkušnja, ki je ne bom pozabil," in dodal, da se je igralec odločil, da bo vsakemu brezdomcu, ki ga v tistem dnevu sreča, dal 100 dolarjev in hrano.

Zdaj se je zvezdnik oglasil prek profila na Facebooku soigralke iz filma Time Out of Mind Jene Malone in pojasnil, da objave sploh ni zapisal on. "Živijo, tukaj Richard Gere. Bil sem zelo presenečen, ko sem zvedel, da je prejšnji teden nekdo na Facebooku objavil mojo fotografijo kot brezdomca na ulicah New Yorka, ki je zbrala 1,6 milijona všečkov in bila deljena več kot 500.000-krat."

Priznal je, da je bila zgodba, zapisana ob sliki, deloma izmišljena - predvsem tisti del z deljenjem hrane in denarja: "Fotografija je nastala med snemanjem filma Time Out of Mind. Drama, ki je izšla to jesen, govori o brezdomcu v New Yorku." Dotaknil pa se ga je velik odziv na fotografijo, zato je ljudi pozval, naj skupaj storijo nekaj dobrega za ljudi, ki nimajo ničesar: "Vabim vas, da se mi pridružite v razpravi o brezdomstvu in o tem, kako ta vpliva na življenja. Režiser filma Oren Moverman in jaz bova sprejemala to sredo vaša vprašanja, prav na tej strani Facebooka."

Čeprav zgodba za objavo ni v celoti resnična, pa je Moverman razkril, da se je Richard dejansko sprehajal po ulicah kot brezdomec in da je trajalo kar nekaj časa, preden so ga ljudje prepoznali. "Mislili smo, da bomo imeli srečo, če bo trajalo dve minuti, preden ga prepoznajo," je povedal režiser in dodal: "Njegova oblačila so sporočala nekaj, vendar če si ga pogledal v obraz, je bil Richard Gere. Ampak nihče ga sploh ni pogledal." Francoska turistka mu je celo podarila kos pice: "Bila je popolna tujka, ki ga je po naključju videla," je še dejal Moverman.

Spodaj si lahko ogledate napovednik za omenjeni film.