Barack in Michelle Obama naj bi zakonsko idilo samo še igrala. Foto: Reuters
Barack in Michelle Obama naj bi zakonsko idilo samo še igrala. Foto: Reuters
Michelle naj bi bila še vedno močno nejevljna zaradi Obamovega poziranja z dansko premierko Helle Thorning-Schmidt in britanskim premierom Davidom Cameronom na spominski slovesnosti za Mandelo. Foto: Twitter
Za božične praznike se je družina Obama že tradicionalno odpravila na Havaje, kjer je bil Obama rojen. Foto: Reuters
Michelle Obama slovi po svojem ostrem jeziku in neodvisni drži. Na sliki z nekdanjo prvo damo Francije, Carlo Bruni Sarkozy. Foto: Wikipedia

Ameriški tabloid trdi, da se je 21-letni zakon Baracka in Michelle Obama sprevrgel v niz srditih prepirov, ki jih je sprožil incident na spominski slovesnosti za Nelsonom Mandelo, na kateri je Obama vsemu svetu (in nejevoljni Michelle) na očeh veselo poziral za "selfieje" z mično dansko premierko Helle Thorning-Schmidt.
Če gre verjeti National Enquirerju, pa naj bi bilo še huje, ko je Michelle odkrila, da varnostniki tajne službe prikrivajo Obamovo nezvestobo. Bela hiša teh navedb ne komentira, washingtonski mediji pa se zgodbi izogibajo.
Prva dama namerava stati soprogu ob strani do konca njegovega predsednikovanja leta 2016, nato pa naj bi se on preselil na Havaje, kjer je odrasel, ona pa bo s hčerkama ostala v Washingtonu, piše Enquirer. Trenutno naj bi spala v ločenih spalnicah, potem ko se je Obami izjalovil božični poskus krpanja razmerja - on se je s Havajev vrnil z obema hčerkama, Michelle pa je še ostala na rajskem pacifiškem otočju.
Bela hiša je pojasnila, da je bil podaljšan oddih Barackovo darilo Michelle za 50. rojstni dan. "Če imate otroke, veste, kako veliko darilo je, če vam mož reče, da si lahko vzamete še en teden dopusta od doma," je dejal predsednikov predstavnik. Michelle Obama naj bi zadnji teden preživela v razkošni vili Oprah Winfrey na otoku Maui.
Zakon v težavah že pred leti?
To sicer niso prve navedbe o zakonskih težavah Obamovih. Odkar je bil Barack leta 2008 izvoljen za predsednika, sta dve knjigi trdili, da je bil par že v zgodnejših letih zakona tik pred ločitvijo - Michelle naj bi ločitvene papirje sestavila, potem ko se ji je zdelo, da njegove politične ambicije uničujejo družinsko idilo.
"Bilo je malo komunikacije in še manj romantike. Ona mu je zamerila njegovo sebičnost in karierizem, njemu se je ona zdela hladna in nehvaležna," je leta 2009 zapisal v knjigi Renegade veteranski poročevalec iz Washingtona Richard Wolffe.
Govoril je o letu 1999. Michelle je bila mlada mamica (Malia je stara 15 let, Sasha pa 12), njen soprog pa senator v Illinoisu, ko mu je spodletel boj za kongresni stolček. "Sovražila je neuspelo tekmo za kongres, v zakonu pa je bilo do rojstva mlajše hčerke Sashe že napeto." Wolffe sicer ob tem pripiše, da se zdi, da jima je neskladja do prihoda v Belo hišo nekako uspelo zgladiti.
"Pekel je!"
A nekateri pravijo, da Michelle nikdar ni vzljubila Washingtona. Še celo nekdanja prva dama Francije, Carla Bruni, je v svoji avtobiografiji pisala, da je Michelle vprašala, kakšno je življenje v Beli hiši. "Ne sprašuj! Pekel je. Komaj prenašam!" naj bi ji zaupala prva dama ZDA, ki je sicer pozneje vztrajala, da tega ni nikdar rekla.
Leta 2012 pa je politični pisec Edward Klein v svoji knjigi navedel, da je postal Obama leta 2000 zaradi svojega razpadajočega zakona tako depresiven, da so se njegovi prijatelji bali, da razmišlja celo o samomoru.
"Michelle je bila besna, ker ga je svarila, naj se ne spusti v katastrofalno bitko za kongres, ki jo je tudi izgubil," je zapisal Klein. "V temnih dneh, ki so sledili porazu, se je obrnil k Michelle po uteho. A ona ni bila pri volji za tolažbo. Pokopal je njene upe za stabilno in varno prihodnost. Posledično se je njun zakon znašel na trhlih tleh, Obama pa je prijateljem zaupal, da z Michelle razmišljata o ločitvi."
National Enquirer sicer resda ni najbolj zanesljiv vir, a ugled temu tabloidu je močno zrasel, potem ko je kot prvi razkril zunajzakonsko razmerje nekdanjega predsedniškega kandidata Johna Edwardsa.