Foto: EPA
Foto: EPA
Družina Obama
Modno usklajena družina Obama na dan, ko je Barack zmagal na ameriških predsedniških volitvah. Foto: Reuters
Michelle Obama
Za naslovnico 'modne biblije' Vogue je Obamovo fotografirala slavna Annie Leibovitz. Foto: Vogue

Želela bi biti Beyonce. Videti je, da se glasbeniki najbolje zabavajo.

Tudi prva dama bi si za dan želela postati kdo drug
Michelle Obama
Michelle Obama je poleg podpore, ki jo je dajala možu pri ustvarjanju uspešne politične kariere, tudi sama ugledna odvetnica, ki se je šolala na Harvardu. Foto: EPA
Michelle Obama
Njen okus je zelo prefinjen in dodelan, nosi pa oblačila tako svetovno znanih kreatorjev kot novih, še neuveljavljenih imen v modnem svetu. Foto: EPA

Bil je smešen. Samega sebe ni jemal preveč resno.

Prvi vtisi Michelle Obama o Baracku.
Michelle Obama
Med Američani je zaradi svojih akcij zelo priljubljena. Foto: EPA
Michelle Obama
Na Harvardu diplomirana pravnica velja za neke vrste politično 'neukročeno trmoglavko' z modnim slogom Jackie Onassis. Foto: EPA
Michelle Obama
Rada je zgled vsem, tudi glede zdravega načina življenja. Foto: EPA
Michelle in Barack Obama
Michelle Robinson in Barack Obama sta se poročila oktobra leta 1992, na prvem zmenku sta si ogledala film Spika Leeja Naredi pravo stvar. Foto: EPA

Ta konec tedna bo v Beli hiši veselo. Michelle Obama namreč na današnji dan praznuje 50. rojstni dan, velika zabava pa bo v soboto.

Slavljenka je svoj jubilej prvič praznovala že na začetku meseca, ko jo je njen mož Barack Obama presenetil z zgodnjim rojstnodnevnim darilom. Ameriški predsednik je Michelle za 50. rojstni dan namenil nekaj prostega časa zase na Havajih. Barack se je s hčerkama po končanem dvotedenskem dopustu sam vrnil v Belo hišo, slavljenka pa je trenutke zase dobro izkoristila za zabavo s prijatelji, med katerimi najbolj izstopa ime Oprah Winfrey, kraljice pogovornih oddaj, ki je v svoji vili tudi pripravila prvo rojstnodnevno zabavo za prvo damo.

Druga zabava pa bo v soboto, ko se bodo v Belo hišo zgrnili veljaki iz vseh družbenih sfer. Med gosti naj bi bili tudi glasbeni zvezdnici Adele in Beyonce, ki naj bi Michelle za rojstni dan tudi zapeli.

Imena drugih gostov ostajajo za zdaj skrita, prav tako ostajajo skrite druge podrobnosti, saj, kot so sporočili iz Bele hiše, želi Barack svojo Michelle presenetiti. Pricurljala pa je informacija, da je abrahamovka v vabilih na rojstnodnevno zabavo gostom sporočila, naj se dobro najedo, preden pridejo, saj ne bodo deležni velike gostije. Gostom so še razkrili, da naj pridejo na zabavo v plesnih čeveljcih: "Nekaj je zanesljivo ... ljudje bodo migali," je razkrila Valerie Jarret iz Bele hiše.

Botoks? Nikoli ne reci nikoli!
Ob praznovanju rojstnega dne je Michelle spregovorila za Parade. Njeno sporočilo vsem ženskam je tako, da naj poskrbijo za svoje zdravje. Obamova pravi, da nikoli ni preskočila zdravniškega pregleda, da redno preverja svoje zdravstveno stanje (opravila je mamografijo, bila je na kolonoskopiji ...), da pa se tudi vsak dan trudi, da bi ostala v dobri formi: "Nisem obsedena s tem, kaj jem, ampak na mojem jedilniku morata vedno biti zelenjava in sadje. In kot vsi vedo, veliko telovadim."

Na vprašanje, ali se bo kdaj predala plastični kirurgiji ali če bo kdaj uporabila botoks, pa je odgovorila: "Ženske bi morale imeti svobodo, da storijo vse, kar morajo storiti, da bi se počutile dobro." Dodala pa je: "Trenutno si ne predstavljam, da bi izbrala to pot, ampak v vseh teh letih sem se naučila, da nikoli ne reci nikoli."

Zagrizena športnica
Prvo damo, ki je elegantne salonarje zamenjala za športne copate, kostim pa za trenirko, smo že večkrat videli v akciji – pri priljubljeni voditeljici Ellen je delala sklece, na teniškem igrišču se je v dobrodelne namene pomerila proti teniški igralki Sereni Williams, pognala se je tudi za nogometno žogo, redno teče, kolesari, dviguje uteži, v "zrelejših" letih pa se vedno bolj posveča tudi jogi. Edino, kar zagrizeni športnici ne gre najbolje od rok, je plavanje. Michelle je v enem izmed intervjujev tako priznala, da jo je najbolj strah, da bi jo paparaci ujeli v kopalkah: "Ne bi se ravno utopila, ampak ne boste me videli niti, kako plavam kroge v bazenih."

Je pa Michelle v veliko boljši formi kot Barack: "Ne tekmujeva več, saj sem veliko boljša od njega," je malo za šalo malo zares pred časom dejala Michelle.

Zagovornica zdravega življenja
Ampak Michelle, znana zagovornica zdravega načina življenja, tako s prehranjevanjem kot telesno vadbo ne skrbi le zase, temveč za vse ameriške mladostnike s pomočjo kampanje Let's Move! (Gibajmo se!), ki ima za cilj zmanjšati čezmerno težo pri otrocih in izboljšati kakovost hrane v ameriških šolah.

V oglasnem sporočilu za zdravo prehrano in več gibanja otrok se je prvi dami pridružil celo veliki ptič iz Sezamove ulice. Enkrat je tako dejala, da je pripravljena "narediti čistega norca iz sebe, da bi le otroke spodbudila h gibanju".

Rana ura, zlata ura
Michelle, ki ne počiva niti zgodaj zjutraj (vstaja že ob petih zjutraj), je ena najdejavnejših prvih dam, saj, kot sama pravi, se ji je vedno zdelo, da se njeno življenje neprestano razvija in da nima pravice, da bi le počivala na lovorikah in blagoslovih, ki jih je bila deležna: "Ves čas skušam ugotoviti, kako bi kot mama ali profesionalka ali mentorica vplivala na druge otroke."

Dobro je vplivala tudi na Baracka, ki mu je po dolgih letih le uspelo opustiti grdo razvado - kajenje. Njegovo opuščanje nezdrave razvade je bilo predmet zanimanja ameriške javnosti vse od začetka njegove kampanje za prvi predsedniški mandat leta 2008, k opustitvi razvade pa ga je spodbudila "strašna" Michelle: "Cigarete nisem prižgal že približno šest let. Bojim se namreč svoje žene."

Začelo se je ...
Michelle LaVaughn Robinson je odraščala v delavski družini v Chicagu, po izobrazbi pa je pravnica - študirala je na zvenečih univerzah Princeton in Harvard.

Michelle in Barack sta se spoznala v odvetniški pisarni, ko je bila njegova mentorica. Ko je prvič srečala svojega bodočega moža, se je najprej vprašala, kakšno ime je Barack Obama. "Moja domneva je bila, da mora biti ta moški malo čuden," je dejala za CNN.

Njuno razmerje se je začelo s poslovnim kosilom, na prvi zmenek pa sta šla v kino gledat film Spika Leeja Naredi pravo stvar. Ko ga je bolje spoznala, sta se takoj ujela, je še pojasnila. "Bil je smešen. Samega sebe ni jemal preveč resno. Razmišljal je zelo trezno, čeprav je prihajal iz zelo eksotičnega okolja v primerjavi z mojim," je povedala in dodala, da se njen mož "z leti ni veliko spremenil".

Par se je poročil leta 1992, imata pa dve hčerki, Malia Ann je stara 15 let, Natascha pa 12.

Barack v boj za predsednika, Michelle nesrečna
Tudi zakon Obamovih ni bil brezmadežen.

Odnosi med Barackom in Michelle Obama so bili najbolj napeti ob neuspešni kandidaturi zdajšnjega predsednika ZDA za kongres leta 2000. Sedanja ameriška prva dama naj bi bila jezna zaradi moževe sebičnosti in želje po karieri, medtem ko je Barack Obama svojo ženo videl kot hladno in nehvaležno. Tudi ko je Obama leta 2004 kandidiral za senat, je imela Michelle mešane občutke in ni sodelovala v kampanji.

Sprva nad idejo, da bo njen mož vstopil v bitko za predsednika, ni bila niti malo navdušena, a ga je podprla. Ko je bil izbran za predsednika, Malia je bila takrat stara 10, Sasha pa sedem let, je dejala, da bo njena glavna prioriteta materinstvo: "Moja prednostna naloga bo poskrbeti, da bo moja družina srečna." Kljub njeni predanosti hčerkama - tudi v dolgi predvolilni kampanji je poskrbela, da ni bila nikoli zdoma več kot dan - je razgledana pravnica tudi odlična politična svetovalka svojemu možu.

Danes se Michelle v vlogi prve dame počuti odlično, imela pa je precej težav, da se je privadila na življenje v Beli hiši.

Michelle kot vrtnarka in pisateljica
Začela je uživati in početi stvari, ki jo najbolj veselijo. Ustvarila si je svoj vrt, je šele druga, ki je to storila. Pred njo je zelenjavo izmed prvih dam vzgajala le Eleanor Roosevelt, ki se je med drugo svetovno vojno skušala zamotiti z "zmagovitim vrtičkom", kot so ga imenovali.

Michelle je na zelenici Bele hiše uredila ekološki vrtiček, zelenjavo pa oglašuje v sklopu svoje kampanje proti otroški debelosti. Kar je bilo na začetku vrtiček, je danes že pravi vrt - Michelle ima zdaj svojo zelenjavo in sadje že na kar 475 kvadratnih metrih.

Podala se je tudi med pisateljice, napisala je knjigo American Grown o vrtu za Belo hišo in zaupala nekaj zdravih receptov, ki jih pripravlja svoji družini. Na vrtu rasteta zelenjava in sadje, ki ju kuharji Bele hiše vključujejo tudi v uradne sprejeme visokih gostov. Knjiga je najbolje prodajana knjiga o vrtnarstvu prek kuže, ves izkupiček od prodaje pa je šel v dobrodelne namene.

Prva dama kot modna ikona
Že med prvo kampanjo je postala tudi prava modna ikona, s svojim izbranim in dodelanim slogom je požela številne pohvale ter se povzpela na različne sezname najbolje oblečenih žensk.

Pojavila se je celo na naslovnici Vogua. Urednik modne biblije je takratni pogovor z go. Obama pred predsedniško prisego njenega moža označil za "eno najboljših izkušenj v življenju". "Tako dostopna, naravna in normalna je. Na njej ni nič izumetničenega," je povedal.

Je prva dama, ki ruši meje tudi v načinu oblačenja. Na inavguracijskem plesu ob prvi izvolitvi je razdelila javnost v šifonasti in z bleščicami posuti toaleti slonokoščene barve z eno naramnico - poleg pozitivnih je bila deležna tudi nekaterih negativnih kritik. Nekateri so namreč menili, da je Michelle odkrila preveč kože. Še več prahu kot ''obleka z eno naramnico" pa so dvignile Michelline kratke hlače, ki jih je nosila na poti na dopust, ki so po mnenju številnih neprimerno oblačilo za prvo damo ZDA. V ameriški javnosti se je tako vnela razprava, kakšna oblačila so primerna za prve dame.

Obamova pravi, da se zaveda, da je njena garderoba ves čas pod drobnogledom, a se za svoje izbire ne misli opravičevati. Ne pretvarja se, da ji je vseeno, kaj si ljudje mislijo, a dodaja: "Hkrati moram biti zelo praktična. Nekaterim nikoli ne bo všeč tvoje oblačilo - ljudje imajo pač različen okus."

Michelle kot predsednica?
Michelle je znana tudi kot odlična govornica. Na eni izmed demokratskih konvencij je tako z ognjevitim govorom pozvala ameriško ljudstvo, naj podprejo ravno Baracka, z govorom pa je navdušila medije, splošno ameriško javnost in politične analitike: "Barack in jaz sva bila vzgojena v družinah, ki denarno ali materialno nista imeli veliko, toda dali sta nama nekaj veliko dragocenejšega - brezpogojno ljubezen, neustrašno žrtvovanje in priložnost, da se podava tja, kamor si oni niso nikdar niti zamišljali." Nekateri so se po navdušujočem govoru šalili, da obstaja resna nevarnost, da bi demokratska stranka nominacijo zaupala kar Michelle Obama.

Njena odkritost pa je že izzvala tudi marsikatero zlobno opazko - na udaru kritik se je znašla, ko je izjavila, da je prvič v svojem odraslem življenju zelo ponosna na svojo državo, so ji številni očitali pomanjkanje domoljubja.

Najvplivnejša na svetu
Michelle je po izsledkih najnovejše ankete bolj priljubljena pri Američanih kot njen mož. Da je Michelle resnično vplivna, dokazuje tudi podatek iz leta 2010, ko jo je revija Forbes postavila na prvo mesto najvplivnejših žensk na svetu. S prvega mesta je izrinila nemško kanclerko Angelo Merkel, ki je tam kraljevala štiri leta zapored.

Michelle Obama so pri Forbesu takrat označili kot "modno ikono in dejavno mamo dveh deklic, ki spominja na Jackie Kennedy, z diplomo s Harvarda in z izkušnjami z ulic južnega Chicaga".

Ob tem so zapisali še, da je Michelle Obama, ki je leto prej zasedla 40. mesto, "vzor za novo generacijo deklet in žensk po vsem svetu".

Obamovi bodo v beli hiši do januarja 2017. Barack je namreč že drugi mandat na predsedniškem stolčku, kar pomeni, da se čez tri leta Obamovi dokončno poslavljajo od Bele hiše. Takrat bo starejša hčerka Malia že na kolidžu, blizu bo tudi Sasha, kaj bo pa potem počela Michelle: "Na tisti točki življenja bo le ne nebo omejitev," je ob prihodu abrahama za konec dejala Michelle Obama.

Želela bi biti Beyonce. Videti je, da se glasbeniki najbolje zabavajo.

Tudi prva dama bi si za dan želela postati kdo drug

Bil je smešen. Samega sebe ni jemal preveč resno.

Prvi vtisi Michelle Obama o Baracku.