Juan Carlos je želel zapustiti kraljico Sofio, razkriva knjiga. Foto: Reuters
Juan Carlos je želel zapustiti kraljico Sofio, razkriva knjiga. Foto: Reuters

Knjiga namreč razkriva dvojno življenje kralja, ki se je lani junija odpovedal kroni. Avtorica knjige Ana Romero je na predstavitvi v Madridu povedala, da je imel kralj razmerje s Corinno zu Sayn-Wittgenstein in je dolgo razmišljal o ločitvi od kraljice Sofie: "Bila sta par, o tem ni dvoma." Romerova je dodala, da so člani njegovega ožjega kroga kralja prepričevali, naj se ne loči.

Po njenih navedbah sta se kralj in nemška aristokratinja spoznala leta 2004, njuno prepovedano razmerje pa se je končalo kmalu po njegovi abdikaciji.

"Kaj vidite (v knjigi)? Torej dvojno življenje, ki ga je Juan Carlos živel dolgo, dvojno življenje, ki očitno ni šlo dobro," je povedala nekdanja poročevalka časnika El Mundo iz kraljeve palače.

Romerova se v knjigi Final de Partida (Konec igre) osredotoča na zadnja štiri leta vladavine Juana Carlosa, ko je njegova priljubljenost upadla. Knjiga s 424 stranmi temelji na pogovorih z okoli 100 anonimnimi viri. Prva izdaja v nakladi 25.000 izvodov je v manj kot 24 urah po prihodu na police knjigarn že skoraj pošla, zato je založnik že naročil ponatis, poroča AFP.

Afera, ki je načela ugled kralja
Prijateljevanje 77-letnega nekdanjega kralja s Sayn-Wittgensteinovo, ki se je ločila od nemškega princa, čigar priimek je prevzela, je prišlo na dan leta 2012, ko se je Juan Carlos z zasebnim letalom vračal iz Bocvane, kjer se je poškodoval med lovom na slone.

Nemka, ki je 28 let mlajša od Juana Carlosa, je bila v družbi, ki je spremljala monarha na ekstravagantnem izletu. Španska javnost je bila zaradi potovanja ogorčena, saj si ga je kralj privoščil sredi hude gospodarske krize, ko bi morala Španija skoraj zaprositi za mednarodno pomoč.

Juan Carlos, ki si je pridobil spoštovanje za svojo vlogo v španski tranziciji v demokracijo po smrti diktatorja Francisca Franca leta 1975, se je za svoje ravnanje opravičil, a je njegova priljubljenost še naprej padala.