Ljudmila in Vladimir Putin sta se po dolgem času skupaj v javnosti pojavila 4. marca letos, ko so v Rusiji potekale predsedniške volitve. Foto: EPA
Ljudmila in Vladimir Putin sta se po dolgem času skupaj v javnosti pojavila 4. marca letos, ko so v Rusiji potekale predsedniške volitve. Foto: EPA
Veronica Lario, Ljudmila Putina
Ljudmila Putina (desno) se je v prvih dveh moževih predsedniških mandatih v javnosti pojavljala malce pogosteje. Na fotografiji z zdaj že nekdanjo ženo nekdanjega italijanskega premierja Silvia Belusconija, Veronico Lario. Foto: EPA
Vladimir in Ljudmila Putin
Ena izmed teorij britanskih medijev pravi, da je Ljudmila svojemu možu tako zamerila, ker je prelomil obljubo, da se po letu 2008, ko mu je potekel drugi predsedniški mandat, odpove politiki, da ga zdaj v javnosti spremlja le, ko je res neizbežno. Ta fotografija je iz leta 2007. Foto: EPA
Vladimir in Ljudmila Putin
Leta 2010 sta zakonca Putin družno odgovarjala na vprašanja popisovalke. Od takrat pa do letošnih volitev ju skupaj v javnosti ni več bilo. Foto: EPA

Žene Vladimirja Putina, dvakratnega predsednika in premierja, ki je bil pred kratkim po spremembi zakonodaje tretjič izvoljen na položaj predsednika Rusije, namreč v javnosti skoraj ni - razen ko je publiciteta, ki jo lahko prinese le podoba srečne družine, neizbežna.

Nazadnje se je tako v moževi družbi pojavila 4. marca, ko so potekale predsedniške volitve, nato pa znova poniknila. Številni (neruski) mediji se zato te dni sprašujejo, kam je gospa Putin izginila in kaj je razlog za to. Britanski Daily Mail na primer navaja cel kup mogočih razlogov, zakaj bodoče in nekdanje prve dame v javnosti ni - od besa, ker se njen mož ni odpovedal politiki, kot ji je menda leta 2008 (ob izteku drugega predsedniškega mandata) obljubil, do trditev, da jo je preprosto "izpodrinila" mlajša, moževa ljubica.

Se je umaknila moževi ljubici?
Po prepričanju nekih drugih "poznavalcev" se je 54-letna jezikoslovka (pred poroko s Putinom pa stevardesa) pred mediji skrila zaradi vse glasnejših govoric, da ima njen mož zunajzakonsko zvezo z Anno Chapman (da, tisto rusko vohunko, ki si je po razkritju in izgnanstvu iz ZDA našla nov poklic - manekenke za spodnje perilo), še predtem se je kot prva ljubica Rusije omenjala nekdanja gimnastičarka, zdaj pa poslanka Alina Kabajeva, s katero naj bi Putin celo spočel otroka. Oba sta govorice ostro zanikala.

Neka druga teorija, ki jo navaja Daily Mail, pravi, da je dal Putin svojo ženo "zapreti" na razkošno, a strogo varovano vilo na posestvu, ki pripada srednjeveškem samostanu. Neki drugi viri medtem trdijo, da sta se Ljudmila in Vladimir preprosto odtujila drug od drugega in da se je ona preselila nazaj v domači St. Peterburg, on pa je ostal v Moskvi.

Morda bo tretjič mama?
Medtem pa The Moscow Post, časnik, ki ga (redki) kritični ruski mediji označujejo kot enega izmed številnih medijev pod neposredno upravo predsednikove administracije, že nekaj časa namiguje, da je razlog za Ljudmilino izginotje precej bolj vesel - pričakovala naj bi tretjega otroka. Ker je pri 54 letih nosečnost izjemno tvegana, je pod stalnim zdravniškim nadzorom v neki bolnišnici v Münchnu, poročanje omenjenega časnika povzema ameriški The Huffington Post.

Kot je znano, imata zakonca Putin (poročena sta od leta 1983) dve hčerki, 26-letno Marijo in leto mlajšo Ekaterino (Katjo), ki pa ju oče skrbno ščiti pred očmi javnosti. Odkar je nekdanji agent KGB-ja vstopil v politiko, medijem ni uspelo izbrskati (oz. objaviti) niti ene njune fotografije, občasno se pojavijo le drobci (seveda pozitivnih) informacij o eni ali drugi - mlajša naj bi tako z odliko končala študij na eni najprestižnejših univerz v Rusiji, sanktpeterburški, kjer se je posvečala orientalskim študijam s poudarkom na japonski zgodovini, starejša pa je prav tako uspešno doštudirala biologijo in agronomijo, nato pa je nekaj časa dejavno sodelovala s podmladkom očetove stranke Enotna Rusija.

"Ruske žene pač ostajajo v ozadju"
Sociologinja, dobra poznavalka Kremlja in ruske visoke družbe ter članica Enotne Rusije Olga Krištanovskaja pa je prepričana, da je razlog za nepojavljanje nekdanje in bodoče prve dame v javnosti precej bolj preprost - ruske žene pač ostajajo v ozadju in zgolj nudijo podporo svojim moškim. "Za vas zahodnjake je to morda čudno, za nas Ruse pa je to nekaj povsem normalnega," je dejala za britanski časnik Guardian in dodala, da ta praksa izvira še iz časov Sovjetske zveze.

V nekem drugem intervjuju (za The Times) pa je pojasnila še, da je bil do zdaj edini, ki je to "tradicijo" prekinil, Mihail Gorbačov - njegova žena Raisa je, kot je znano, dejavno sodelovala v ruskem javnem življenju in moža redno spremljala na potovanjih v tujino. A ruska javnost tega ni sprejela z odobravanjem, je poudarila Krištanovskaja in dodala, da je praksa družine Gorbačov pustila slab vtis tudi zunaj meja Rusije.

Sociologinja: Ruske žene se ne vključujejo v politiko
"Naša prva dama je že od nekdaj ženska, ki skrbi za dom in otroke, ki se ne vpleta v politiko," je še dejala sociologinja (in političarka). Tega seveda prvi dami, ki bo svoj "položaj" uradno prevzela 7. maja, ko bo Putin še tretjič postal predsednik, nihče ne očita. Je pa verjetno res malce nenavadno, da se je (kljub položaju njenega moža) v javnosti v zadnjih dveh letih pojavila le dvakrat - enkrat ob popisu prebivalstva, ko sta z možem družno in popolnoma usklajeno odgovarjala na vprašanja popisovalke, drugič pa, kot že omenjeno, 4. marca letos. Še bolj nenavadno pa je, da do leta 2008 (torej v času prvih dveh Putinovih predsedniških mandatov) tega zadržka Ljudmila (očitno) ni imela.

A kakšnega (obsežnejšega) pojasnila o odsotnosti prve dame ni pričakovati, saj Putinova administracija na številne namige in vprašanja odgovarja - s tišino. Tudi zato se lahko svetovni mediji zadovoljijo le z ugibanji.