Urdangarin je že deset let član španskega olimpijskega komiteja. Foto: EPA
Urdangarin je že deset let član španskega olimpijskega komiteja. Foto: EPA
Inaki in Cristina sta se spoznala na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996. Foto: EPA

Zdi se, da vedenje vojvode ni zgledno, in strinjal se je, da ga črtamo iz vseh uradnih kraljevih dejavnosti, je sporočil tiskovni predstavnik palače Rafael Spottorno.

Ob tem je Spottorno poudaril, da je 43-letni Urdingarin, vojvoda Palme de Mallorce, ki je poročen s kraljevo hčerko, princeso Cristino, nedolžen, dokler mu krivde ne dokažejo.

Kraljeva palača je tudi obljubila, da bo še pred koncem leta na svoji spletni strani objavila podrobnosti o tem, kako so porabili davkoplačevalski denar. Po poročanju španskega časnika El Pais, je kraljeva palača iz državnega proračuna letos prejela 8,43 milijona evrov.

Najuspešnejši španski rokometaš
Urdangarin, potomec baskovskih plemičev, velja tudi za najuspešnejšega španskega rokometaša vseh časov, osvojil je več kot 40 različnih naslovov. Od svojega 18. leta do leta 2000, ko se je upokojil v tem športu, je igral v klubu Barcelona, sodeloval je na olimpijskih igrah v letih 1992, 1996 in leta 2000, ko je bil kapetan španske ekipe. Medtem mu je uspelo še magistrirati iz poslovodenja.

Svojo prihodnjo ženo, princeso Cristino, je spoznal na olimpijskih igrah v Atlanti leta 1996, poročila sta se leto pozneje. Imata štiri otroke in od leta 2009 živita v Washingtonu, kjer Urdangarin dela za podjetje Telefonica.