Polunin je z baletnih odrov svoj ples prenesel v popularno kulturo. Foto: YouTube
Polunin je z baletnih odrov svoj ples prenesel v popularno kulturo. Foto: YouTube
Polunin je svojo ljubezen do baleta znova našel v Rusiji. Foto: EPA
Videospot je režiral David LaChapelle, za koreografijo pa je poskrbela Jade Hale-Christofi. Foto: Youtube
Baletnik zdaj dela in živi v Rusiji. Foto: Youtube
Baletnik je med drugim tudi zaščitni obraz blagovne znamke Marc Jacobs. Foto: YouTube

Za grammyja nominirana skladba, ki jo je irski pevec Hozier odpel tudi na podelitvi (ob tem pa se mu je pridružila še ikonična Annie Lennox), je dobila novo vizualno podobo. A tokrat bolj kot pesem sama navdušuje osrednji in edini lik v videospotu - Polunin. "Res je vreden ogleda: neverjetni prikaz atletskih spretnosti, umetnosti in privlačnosti. Tisti skoki, tetovaže, obrati," so zapisali pri reviji Elle. Pri USA Today so šli še korak dlje in zapisali: "Ne potrebujete več dokaza, da je balet resen šport, samo poglejte Sergeia Polunina, ki pleše na skladbo Take Me To Church."

25-letni ukrajinski plesalec velja za "porednega dečka" baleta. Hkrati velja za najmlajšega baletnika, ki je plesal v britanskem kraljevem baletu. Zdaj pleše v moskovskem akademskem glasbenem teatru Stanislavski. In kadar ne snema glasbenih videospotov, posoja svoje telo in obraz za blagovno znamko Marc Jacobs.

Ime Sergei Polunin je zaokrožilo po prvih straneh časopisov leta 2012, ko je Ukrajinec zapustil Britanski kraljevi balet pri 22 letih. Odhod je sprožil močno reakcijo v svetu baleta, saj so se strokovnjaki zbali, da bodo njegov talent uničile nočne zabave, droge in tetovaže, katerih strastni zbiralec je baletnik.

Ljudje, ki do takrat niso še nikoli slišali za Polunina, so začeli obžalovati, da nikoli ne bodo dobili priložnosti, da vidijo tak neverjetni talent na odrih. Dvanajst mesecev po medijskem izbruhu, je Ukrajinec sedel na odru glasbenega teatra Stanislavski.

Iz Londona v Moskvo
Ko je zapustil London, se mu je spremenilo življenje. "Pred odhodom nisem nikoli v življenju plačal računa. Nisem vedel, kako to poteka," je dejal v nekem intervjuju za britanski Telegraph in dodal: "Zdaj moram na vse misliti sam."

Baletnik prihaja iz mesta Herson v Ukrajini. Od šestega leta naprej je treniral gimnastiko. Z baletom se je začel ukvarjati, ko zaradi hudega vnetja pljučnice ni več ulovil svojih vrstnikov v šoli. Leta 1999 ga je mama Galina odpeljala v Kijev, kjer je nadaljeval s treniranjem baleta. Kijev je zapustil leta 2004 in pri trinajstih letih začel obiskovati nižjo šolo Kraljevega baleta v Londonu, kjer si je izboril mesto na podlagi videoposnetka plesa in zadnje avdicije.

"Stopila sem v sobo in videla njegovo fizično pripravljenost, karizmo in simetričnost," je dejala ravnateljica šole Gailene Stock in dodala: "Še preden je naredil pilé, sem si rekla, da je on pravi."

Njegov vzpon je bil neverjetno hiter. Pri 19 letih je postal najmlajši baletnik, ki je kadar koli zaplesal z ansamblom. Bil je na vrhu, toda to ga ni zadovoljilo. "Včasih je bil balet bolj glamurozen, danes ni. Drugače je v Rusiji. Tu je operi in plesu posvečen kar televizijski kanal. V Angliji je balet rezerviran za bolj zaprte skupine. Zaradi njega ne zasloviš. In če ne zasloviš, ne moreš početi drugih stvari," je bil mnenja Ukrajinec.

Vzponi in padci
Izgubljal je motivacijo in nezadovoljstvo izražal na različne načine: noči je prebedel ob igranju računalniških iger, telo si je prekril s tetovažami in postal solastnik enega izmed tetovatorskih salonov. Začel je izostajati od pouka, pošiljal je šaljive tvite, kako potrebuje droge ... Pravi razlog za njegovo nenavadno obnašanje je bilo v ozadju. "Edina družina, ki sem jo poznal, je bila v Kraljevem baletu, in do njega nisem čutil pripadnosti. Hitro sem se preselil in nisem imel veliko prijateljev. Na neki način sem bil sam," je priznal.

Dva dneva po razhodu s soplesalko Helen Crawford je odvihral z vaje za baletno predstavo A Midsummer Night's Dream, kjer je imel glavno vlogo. In takrat se je tudi končala londonska zgodba, ki jo je zaznamovala samota (ločena starša ga nista nikoli obiskala). Ko se je vrnil v rodno mesto, ga je obdal nov val optimizma, ko se je srečal s starimi prijatelji iz gimnastičnih treningov in s starši.

Nekaj mesecev kasneje se je srečal z mentorjem Igorjem Zelenskim, ki je razumel njegov položaj. Ponudil mu je dom z baletno družino teatra Stanislavski. Prav on je bil tisti, ki je Poluninu svetoval, naj se prijavi na plesno tekmovanje, ki velja v Rusiji za baletno različico X Factorja. Polunin je na njem s partnerjem zmagal in tako prišel do zvezdništva, po katerem je hrepenel.