Iz sveta znanih
Harvey Weinstein
Spolni napadi so bili že dalj časa hollywoodska javna skrivnost. Foto: Reuters
rose mcgowan
Rose McGowan je proti Weinsteinu nastopila zelo ostro. Foto: Reuters

Dodaj v

Weinstein je imel skrivni seznam za utišanje spolnih škandalov

The Observer razkriva nove podatke
19. november 2017 ob 10:07
Los Angeles - MMC RTV SLO

Znani producent Harvey Weinstein naj bi imel seznam, na katerem je bilo 91 igralcev, publicistov, producentov in drugih sodelavcev filmske industrije, z njegovo pomočjo pa je poskušal izvedeti, kaj točno vedo o obtožbah in ali jih nameravajo izdati javnosti.

Dostop do seznama, ki naj bi bil del Weinsteinove strategije, s katero je želel preprečiti, da bi žrtve o spolnem nadlegovanju spregovorile javno, je pridobil časopis The Observer. Vsa imena naj bi Weinstein nanj uvrstil sam, razdeljena pa so bila posebni ekipi, ki je morala vse obtožbe pomesti pod preprogo.

Dokument sega v začetek leta 2017, približno devet mesecev pred začetkom škandala, ko je The New York Times objavil prvi niz pripovedi žensk, ki Weinsteina obtožujejo spolnega nadlegovanja. Tisti, ki so se znašli na seznamu, so bili tarča preiskovalcev, ki so morali izvedeti čim več informacij o tem, kdo bi lahko javno spregovoril o morebitnih obtožbah in kaj točno bi lahko javnosti razkril.

Kot pravi The Guardian, je s tem seznamom postalo jasno, da so bile vse obtožbe že dalj časa nekakšna javna hollywoodska skrivnost.

Na seznamu več žensk
Med zvezdami, ki so se znašle na seznamu, so med drugim Rose McGowan, ki je ena najglasnejših Weinsteinovih nasprotnic, Laura Madden, Zelda Perkins, Sophie Dix in Laura Madden, ki je priznala, da jo je Weinstein nadlegoval z neprimernimi masažami, na njem pa je skupno 43 moških in 48 žensk.

Na seznamu je ob Maddenovi opomba, iz katere je mogoče sklepati, da so preiskovalci z njo že govorili in ugotovili, da je njen pogled na Weinsteina "zelo zagrenjen". Dixova je bila ena izmed prvih, ki je o nadlegovanju spregovorila javno in dejala, da je bila njena kariera po spolni zlorabi v enem izmed londonskih hotelov močno omejena. Perkinsova pa je priznala, da je z javnim priznanjem spolnega nadlegovanja prekršila zaupni dogovor, ki je določal, da o tem ne sme govoriti.

Med imeni se je znašel tudi režiser Brett Razner, ki je bil pred kratkim spolnega nadlegovanja obtožen tudi sam.

Weinstein vedel za preiskave
Tuji mediji poročajo še, da se je Weinstein preiskave časopisa The New York Times in zbiranja pričanj morebitnih žrtev zavedal že kar nekaj časa pred objavo. Tista imena, ki so jih preiskovalci morali obravnavati prioritetno, so bila označena z rdečo (to so denimo imena nekaterih zgoraj omenjenih igralk).

Do zdaj je Weinsteina spolnega nadlegovanja oziroma zlorab in neprimernega obnašanja obtožilo več kot 50 žensk, s tem pa je bila sprožena veriga dogodkov, saj so se pojavile obtožbe tudi proti številnim drugim hollywoodskim mogotcem.

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
Zlobni genij
# 19.11.2017 ob 11:13
Glejte, ta spolni izprijenec je eden izmed najvplivnejsih hollywoodskih producentov, kar zagotovo pomeni, da ima polno vplivnih in nevarnih vez. Osebno verjamem, da bi se tudi vi po domace povedano, ustrasili njegovih grozenj, sploh, ce se ne bi ticile samo vas, ampak tudi clanov vasih druzin, ki ste si jih ustvarili.
Javorovina
# 19.11.2017 ob 11:10
Ko se bo najdla prva Weinsteinova zrtev, ki je zlorabo prijavla ze pred x leti, in iz "napada" ni naredila milionske kariere se naj pa sojenje zacne... do takrat pa samo "gledamo" kako se krokarji med sabo kljukajo....cist vska ki je naredila deal z serijskim nadlegovalcem je s tem ze zgubila pravico do procesa saj je posredicno omogocila nadaljevanje spolne prakse doticneza in s tem povzrocila gorje ostalim 20-30-40 zrtvam ki so prsle na vrsto za njo...

Daryl Hannah
http://metro.co.uk/2017/10/28/daryl-hannah-reveals-how-she-turned-down-harvey-weinsteins-sexual-advances-towards-her-7034641/
SsDrag
# 19.11.2017 ob 11:46
tale weinstein je bil ubistvu mafijec.
Javorovina
# 19.11.2017 ob 11:18
Aja in Courtney Love-nekdo na tem portalu je že objavil klip, kjer je svarila pred HW, potem pa so jo iz nečesa izključili. Pa še njen cover Everybody Knows.
slaya
# 19.11.2017 ob 11:10
@oziris.va stopi v kontakt z novinarji Pod črto ali kom podobnim in naj oni preiskujejo dalje, če se jim bo zdelo verjetno. Niti ne rabiš skrbet, da se bo kdaj tvoje ime kjerkoli pojavilo.
opat
# 19.11.2017 ob 11:09
Kdaj bo šel sedet? Mogoče pa režiserjem in mogotcem ni treba.
oliva
# 19.11.2017 ob 13:29
@SsDrag, saj tako je. V bistvu je podobno kot pri korupciji. Tudi pri nas.
Vse prepredeno in razmreženo, naredijo osebo za sodelujočo in potem ne pisne.

Ker to je zdaj ven prišlo.
Obstajajo pa celi seznami, vsi vedeli itd.
Ogabno.
In potem ZDAJ izreže Ridley Scott Spaceya ven iz prizorov, daj nehaj, prej pa kao ni vedel...

Tako da to se ne more prepucat, kot (pri nas) korupcija ne.

Je pa vseeno nekaj pozitivnega v tem plazu, prvič da ženske dojamejo, da to nikakor ne sme biti sprejemljivo in da s tem, ko "pridejo naslednji dan v studio", legitimirajo tako početje, torej jim morajo dat eksplicitno jasno vedet, da se tega ne grejo in drugič, da moški dojamejo, kako bedno in pomilovanja vredno je tako početje.

Finta je tudi v tem, da moški funkcionirajo drugače in mnogi dejansko mislijo, da to ženskam godi (kao ker sami ne bi imeli nič proti, če bi kaka čedna bejba se recimo slačila pred njimi, ne pomislijo pa, kako bi bilo, če bi bilo tega ogromno in s strani njim totalno neprivlačnih ali celo odbijajočih žensk).

Poleg tega pa ženske nismo tako vizualna bitja, kot moški, tako da nam pogled na tujega moškega, ki potegne nekaj iz hlač, ni niti najmanj privlačen in nas nikakor ne vzburja, pač pa odbija in mnogim (recimo tudi meni osebno) se zdi to bolno. Klasičen ekshibicionizem.
Dejansko občutiš gnus in sram za onega. Nikakor nekih iskric.
dmejz
# 19.11.2017 ob 10:19
Weinstein je izprijenec, ampak ravno tolk so pa izprijene ženske, ki so pristale na sex z njim. Za ta 'deal' sta bila potrebna dva.
V razmislek-V seriji Californication je ista situacija s Charlie Runklom in Sue Collini, samo da je 'žrtev' tip. Sigurno ste se vsi (tudi ženske) smejali.
as_if
# 21.11.2017 ob 12:06
Kako je lahko nekdo oklican za 'močnejši' spol, če ob pogledu na 'šibkejšega' izgubijo kontrolo nad svojimi nagoni?
oliva
# 19.11.2017 ob 14:57
Pa še tole:
zakaj so torej to počeli in počnejo?
Ker lahko.
Če bi 10 žensk z gnusom zapustilo prostor, ko bi Seagal dajal nekaj ven, pri enajsti prav gotovo ne bi več poskušal. ...
por
# 19.11.2017 ob 12:27
Škoda da ni masiral primerno (joj kako slabo preveden članek). A slučajno obstajafa dve igralki z imenom Laura Madden?
oliva
# 19.11.2017 ob 15:10
Mislila sem na čisto biološko razliko.
Moški se lahko kljub drugačnim 'ukazom' glave - možganov - (torej neželeno) spolno vzburi ob pogledu na žensko telo ali del telesa.
Ženske pa potrebujemo drugačne 'stimulacije' kot zgolj razgaljen spolni ud.
DA. V povprečju.
oliva
# 19.11.2017 ob 13:36
Koliko jih je posilil?

Imamo trditve o dogodku ali nekaj dogodkih z ENO osebo, odraslo, za obojestransko korist.
Ta oseba se (kot vem) ni oglasila.
Niti nobena druga.
Tako da imamo torej samo domneve. Naj bi-je.
boboman
# 19.11.2017 ob 10:55
Ko se bo najdla prva Weinsteinova zrtev, ki je zlorabo prijavla ze pred x leti, in iz "napada" ni naredila milionske kariere se naj pa sojenje zacne... do takrat pa samo "gledamo" kako se krokarji med sabo kljukajo....cist vska ki je naredila deal z serijskim nadlegovalcem je s tem ze zgubila pravico do procesa saj je posredicno omogocila nadaljevanje spolne prakse doticneza in s tem povzrocila gorje ostalim 20-30-40 zrtvam ki so prsle na vrsto za njo... Clanek pravi: "Do zdaj je Weinsteina spolnega nadlegovanja oziroma zlorab in neprimernega obnašanja obtožilo več kot 50 žensk" - se pravi vsaj 50 jih je raje vzelo denar oz. deal pred leti kod pa da bi preprecile nadaljne zlorabe- prave borke ni kaj!!!
firtoh
# 19.11.2017 ob 14:09
Laura Madden, ki je priznala, da jo je Weinstein nadlegoval z neprimernimi masažami,
hahaha....Na poslovnem sestanku v pisarni ali lokalu se to težko zgodi.Verjamem,da se je dogajalo marsikaj neprimernega in morda tudi kaznivega,vendar kje so bile te ženske prej?V gonji za svojo kariero,slavo in denar, so sprejele stisk za zadnjico,prsi in spolni odnos za nekaj normalnega,kar jim bo omogočilo uspeh.
Jaz to primerjam z groupie ženskami.Vse,da se dokopljejo,do trenutka s svojim idolom/i,tudi intimnega
svyatoslav
# 19.11.2017 ob 10:59
O spolni delikvenci Vajnštajna sem naletel na zanimiv blog.
anny22
# 19.11.2017 ob 21:41
+1 za Olivo.
Tudi mene ne vzburi pogled na m. spolni organ. Če bi bilo tako preprosto, ne bi toliko moških pogorelo že pri sami pobudi za sex.

Filozofi še sedaj niso odgovorili na vprašanje, kaj hoče ženska. :)
evropa
# 19.11.2017 ob 10:56
boboman, po vsej vrjetnosti so se bale za svojo finančno stabilnost in prihodnost.
Daedalus
# 19.11.2017 ob 15:06
@oliva
Finta je tudi v tem, da moški funkcionirajo drugače in mnogi dejansko mislijo, da to ženskam godi (kao ker sami ne bi imeli nič proti, če bi kaka čedna bejba se recimo slačila pred njimi, ne pomislijo pa, kako bi bilo, če bi bilo tega ogromno in s strani njim totalno neprivlačnih ali celo odbijajočih žensk).

Poleg tega pa ženske nismo tako vizualna bitja, kot moški, tako da nam pogled na tujega moškega, ki potegne nekaj iz hlač, ni niti najmanj privlačen in nas nikakor ne vzburja, pač pa odbija in mnogim (recimo tudi meni osebno) se zdi to bolno. Klasičen ekshibicionizem.
Dejansko občutiš gnus in sram za onega. Nikakor nekih iskric.


Moški smo definitivno po naravi v povprečju bolj perverzni in promiskuitetni oz. dovzetni za take zadeve.

Zelo pa dvomim, da lahko ta tvoj odnos do teh zadev kar tako ekstrapoliraš na celotno žensko populacijo in ne dvomim, da je tudi pri ženskah precej primerkov takšnih, ki jih tudi tako obnašanje oz. že sam pogled na nekega neznanca vzburi. 100 ljudi, 100 čudi (100 žensk, 200 sisa). :) Nenazadnje poglej dogging sceno v VB, kjer se ženske dajejo dol na parkiriščih s popolnimi neznanci, pogosto baje tudi večimi hkrati in brez zaščite...

Mislim, da imajo ženske predvsem večje zavore glede teh zadev in zato to tudi manj delajo, tudi, če bi jih to vzburilo - zaradi očitnih razlogov (tveganje posilstva ker ste v povprečju fizično šibkejše, imate pomoje tudi bolj stabilen "moralni kompas", večje tveganje za spolno prenosljive bolezni itd.).
Kazalo