Razburkano življenje Boba Dylana je dobilo novo poglavje - sodno preiskavo zaradi domnevnega netenja sovraštva. Foto: EPA
Razburkano življenje Boba Dylana je dobilo novo poglavje - sodno preiskavo zaradi domnevnega netenja sovraštva. Foto: EPA

Jedro spora je Dylanov intervju za revijo Rolling Stone, objavljen 27. septembra lani, v katerem je zvezdnik dejal, da je rasizem v ZDA še vedno čutiti. "Če se v vaši krvi še vedno pretakajo geni sužnjelastnika ali pripadnika kukluksklana, lahko temnopolti to začutijo. Prav tako kot lahko Judje zavohajo nacista ali Srbi Hrvata. Vprašanje je, ali se bodo ZDA lahko sploh kdaj otresle te stigme, ker je bila država dejansko zgrajena na plečih temnopoltih. Če bi se lahko ideje suženjstva rešili prej, bi bile ZDA danes precej naprednejša in boljša država," je izjavil.

72-letnik je še dodal: "Temnopolti vedo, da obstajajo belci, ki so bili proti ukinitvi suženjstva in bi ga radi imeli še danes. Država je še danes v težavah zaradi barve kože svojih prebivalcev. Ljudje se pobijajo samo zaradi barve kože. To je vrhunec norosti, ki bi ovirala vsako državo v procesu napredka."

Francija zelo občutljiva na takšne prijave
To je močno razburilo Hrvaški svetovni kongres, v katerem so zbrani v tujini živeči Hrvati. Zveza ima sedež v Franciji, kjer je nedavno podala kazensko prijavo proti Dylanu in avtorju intervjuja, saj trdi, da je članek kršil stroge francoske zakone o netenju rasnega sovraštva in nestrpnosti. V tej državi vsaka prijava samodejno vodi v uradno preiskavo dogodka, ne glede na okoliščine in resnost primera. Tožiteljic sicer od Dylana ne zahtevajo materialne odškodnine, ampak zgolj njegovo javno opravičilo.

Začetek uradne preiskave pomeni, da oblasti primer jemljejo z vso resnostjo, po tem pa ga lahko tudi končajo - ali pa tudi ne. Novica o tem se je sicer znašla na straneh vseh največjih medijskih hiš.

"Sila, ki spreminja ljudi"
Zanimivo je, da je bil Dylan prejšnji mesec prav v Franciji nagrajen z zelo ugledno nagrado legija časti. Tamkajšnja ministrica za kulturo Aurelie Filippetti je dejala, da glasbenik za Francoze pooseblja "subverzivno kulturniško silo, ki spreminja ljudi in svet".

Dylan je v dolgoletni karieri že nastopal tudi v Srbiji in na Hrvaškem, v obeh državah je imel koncerta leta 2010. Lani mu je največje civilno priznanje v ZDA, predsedniško medaljo svobode, podelil tudi ameriški predsednik Barack Obama, ki je dejal: "Ni večjega velikana v zgodovini ameriške glasbe, kot je Bob Dylan."