Christensen se je z nenadno slavo soočil leta 2002, ko je prišla na velika platna do danes najslabše ocenjena epizoda Vojne zvezd: Napad klonov. Foto: Reuters
Christensen se je z nenadno slavo soočil leta 2002, ko je prišla na velika platna do danes najslabše ocenjena epizoda Vojne zvezd: Napad klonov. Foto: Reuters
Kanadski igralec je bil v času norije za Vojno zvezd obkrožen z oboževalkami. Foto: Reuters
Kmalu po koncu medijskega navdušenja nad tretjim delom sage je ugasnila tudi sled za Christensenom. Foto: Reuters
Rumene revije je igralec pozneje polnil predvsem zaradi srečne zveze z nekdanjo zvezdnico serije O.C. Rachel Bilson, s katero sta še danes poročena. Foto: Reuters

Pri 19-letih je imel igralec še vedno dovolj "otroški obraz", da ga je režiser George Lucas lastnoročno izbral za glavno vlogo v novih nadaljevanjih Vojne zvezd. Kanadčan do takrat ni prestopil praga velikega filmskega prizorišča, torej do leta 2002, ko so začeli snemati drugo epizodo Vojne zvezd. Vsi, na čelu z Lucasom, so mu takrat dejali, da mu bo vloga Anakina Skywalkerja spremenila življenje.

A vseeno Christensen ni bil pripravljen na nenadno slavo. Počutil se je, kot da si ne zasluži priznanja. Čeprav so kritiki pohvalili njegovo igro v drami Shatterd Glass leta 2003 in tudi nekatere druge vloge (kot je na primer Hiša na pečini), je igralec po koncu snemanja tretje epizode Vojne zvezd kupil kmetijo in se upokojil v Hollywoodu.

"Čutil sem, da mi je Vojna zvezd prinesla veliko novih priložnosti in ustvarila kariero, toda zdelo se mi je, kot da mi je bila podarjena," je dejal igralec po poročanju Los Angeles Timesa med promoviranjem njegovega prvega filma po petih letih. "Nisem želel živeti z občutkom, kot da jezdim val," je še dodal.

Christensen kot vzor za novo generacijo?
Podobna usoda bi se lahko zgodila tudi osrednjima likoma zadnje epizode - 23-letnima Daisy Ridley in Johnu Boyegi, ki sta bila prav tako, kot je bil Christiensen, še pred letom dni anonimna igralca. Še več: Ridleyjeva ni imela ustvarjenega niti profila na priljubljeni strani IMDb. Toda po zagonu promocijskega kolesja Disneyja, sta njuni podobi na vsaki reviji, v vsaki oddaji in navsezadnje na velikem platnu.

Ko sta se sprehodila po prvi rdeči preprogi ob promociji filma, sta bila že oba ljubljenca modnih hiš. Ridleyjeva se je sprehodila v kreaciji Chloé Atelier, medtem ko je Boyenga oblečen v Versace.

Gre za nenavadni pojav v Hollywoodu, da imajo novinci toliko pozornosti. Los Angeles Times je izpostavil, da podobno pozornost uživajo vsako leto tudi novinci na festivalih, kot je Sundance, toda kmalu po tem, ko ugasnejo luči, se razgubijo na "zvezdnatem nebu".

Mladi igralci, ki dobijo vlogo v franšizah, imajo zagotovljeno daljšo "dobo bivanja" na prvih straneh naslovnic, toda z vsako Kirsten Stewart obstaja Taylor Lautner. Ta je še pred kratkim povzročal norijo med najstnicami po svetu, pred kratkim pa se je pojavil v nečastnih položajih v novem projektu Adama Sandlerja na Netflixu.

Usoda mladih zvezdnikov sag je v veliki meri odvisna od talenta (in zmožnosti animiranja množic). Preden je Jennifer Lawrence pristala v sagi Igre lakote, je zaradi igre v filmu Winter's Bone potegovala za oskarja.

Le redkim "uspe"
Podobno je Shailene Woodley pred vlogo v filmu The Descendants prejela nominacijo za zlati globus, medtem ko je Stewartova kot najstnica zaigrala ob boku Jodie Foster v Sobi za paniko. Nato pa je po Somraku utrjevala svojo kariero v indiefilmih, kot so Still Alice in Clouds of Sils Maria. Medtem ko je medijsko pozornost "kradla" na račun afere z režiserjem filma Sneguljčica in lovec, zaradi katere naj bi se končala medijsko odmevna zveza s soigralcem iz Somraka Robertom Pattinsonom.

Vlačenje po rumenih tabloidih zaradi afere je precej spremenilo podobo Stewartove, ki je zaradi tega postala tudi manj samozavestna pri dajanju intervjujev. Nasprotno od nje Lawrenceova deluje kot naravni talent, ko šarmira vse s svojo na videz spontano sproščenostjo. Usoda naslednikov Christensena je sicer še nejasna, a nekdanji zvezdnik franšize še vedno pravi, da je vesel, ker je lahko bil del sage.

"Lahko vzameš večletni odmor in to ne bo vplivalo na tvojo kariero," je dejal igralec, ki pri 34 letih išče svojo pot nazaj v Hollywood. "Toda ne vem - na neki nenavaden, morda celo samouničujoč način - me je nekaj vleklo k tej odločitvi. Nekaj mi je v glavi govorilo: 'Če bo ta čas, ko bom odsoten, škodoval karieri, naj. Če pa se lahko vrnem po tem in najdem pot nazaj, potem pa se bom morda počutil, kot da sem si to zaslužil.'" je še povedal igralec.