Posebnost Klopi ljubezni, ki je na ogled v Cankarjevem domu, je, da ne deli prostora, zaradi česar je uporabna z vseh strani. Foto: Arhiv arhitektk
Posebnost Klopi ljubezni, ki je na ogled v Cankarjevem domu, je, da ne deli prostora, zaradi česar je uporabna z vseh strani. Foto: Arhiv arhitektk

"Želeli sva predstaviti popolnoma sodobno obliko, ki obenem presega globalne trende oblikovanja z implementacijo simbolov slovenske tradicije, Slovenijo pa kot oblikovalsko ozaveščeno državo, ki zna ceniti lastno tradicijo," sta pred nekaj manj kot enim letom za MMC dejali ustvarjalki klopi, oblikovalka Anka Štular in arhitektka Mateja Panter, ki je bila nagrajena na mednarodnem oblikovalskem natečaju »les bancs de l`Europe«.

Klop, ki stoji pred Evropskim parlamentom v Strasbourgu, je narejena iz masivnih lepljenih letev domačega raslega macesna, ki je na enem delu okrašen s peskanim elementom idrijske čipke.

"Izvedba klopi za uporabo v notranjih prostorih se je razvila iz potrebe po opremljanju interierjev," pravita ustvarjalki. Klop, oblazinjena s teksturiranim umetnim usnjem, prepoznaven vzorec čipke je strojno vezen s svetlečo nitjo. "Posebnost klopi je, da v prostora ne deli, saj je izdelana brez naslona in je uporabna z vseh strani. Zamišljena je kot povezovalni element v notranjih in zunanjih prostorih," še dodajata.

Sicer pa osnovna logika oblazinjene različice te več kot 250 kilogramov težke klopi ostaja enaka - posamezne module klopi je mogoče sestaviti v smiselne enote, glede na potrebe. Več klopi skupaj lahko oblikuje različne oblike oziroma dinamične kompozicije, za recimo igro otrok ali pa kot samostojni element.