Tumbleweedova zadnja prodajna uspešnica je model Cypress. Foto: Reuters
Tumbleweedova zadnja prodajna uspešnica je model Cypress. Foto: Reuters
Hiške podjetja Tumbleweed Tiny House Company podirajo mit o malih domovanjih kot utesnjenih 'luknjah', ampak upoštevajo vse smernice v sodobnega notranjega oblikovanja. Foto: Reuters
Hiška je tudi zelo enostavna za prestavljanje. Foto: Reuters

Še pred kratkim so ameriške družine zase gradile prave graščine - povprečen ameriški dom je danes dvakrat večji kot v 50. letih, meri okoli 240 kvadratnih metrov, Američani pa za njegovo vzdrževanje in odplačevanje porabijo približno polovico svojih dohodkov. A zdaj sta kriza in vse večja okoljska ozaveščenost naredili svoje in rodili pravo malo gibanje ljudi, ki prisegajo na krilatico "manj je več".

Za to je delno odgovorna arhitektka Sarah Susanka, ki je leta 1997 objavila svoj knjižni prvenec, The Not So Big House (Ne tako velika hiša), ta pa je čez noč postal velika uspešnica in rodil serijo podobnih knjig, ki so izpostavljale, da bi morali pri svojem domovanju dajati prednost kvaliteti pred kvantiteto.

Od 9 do 93 kvadratov
Gibanje "miniaturnih hišk" (am. The Tiny House Movement) je postalo svetovni trend in arhitekti od Japonske do Nemčije kar tekmujejo, kdo bo bolj smotrno in funkcionalno izkoristil prostor. Ta majcena domovanja so velika od 93 kvadratnih metrov do vsega 9 kvadratnih metrov, a premorejo ogromno očarljivosti in topline, ob tem pa nemalokrat še upoštevajo ali celo postavljajo smernice na področju dizajna in oblikovanja interierja.

Zastavonoša gibanja je zgoraj omenjena Tumbleweed Tiny House Company iz Kalifornije, ki po vsej državi prireja delavnice grajenja miniaturnih domov. Komur se ne ljubi zgraditi lastne hiše, jim podjetje dostavi že zgrajeno hiško, velik del njihove ponudbe pa je zasnovan tako, da ga lahko kadar koli pritrdite in odpeljete na drug konec države.

Ciljna skupina je raznolika - od mladoporočencev, ki se skušajo ogniti 30-letnemu odplačevanju hipoteke, do upokojencev, ki si želijo preprostejšega življenja. Veliko je zanimanja tudi med umetniki in glasbeniki, ki take hiške uporabljajo za svoje studie, za druge je hiška idealen počitniški dom, za tretje pisarna, kar nekaj pa je tudi takih, ki hiško postavijo na svoj vrt in vanjo preselijo bodisi stare starše bodisi otroke.

Prednosti majhnih hiš
Prednosti tovrstnih nastanitev verjetno ni treba posebej izpostavljati - znatno cenejša je že sama izdelava pa ogrevanje, vzdrževanje in stroški popravil. Tudi davkov plačujete za manjšo hišo precej manj, pa še gradbenega dovoljenja ne potrebujete. Poleg tega po vseh raziskavah spodbujajo obrat k preprostejšemu načinu življenja in pozitivno prispevajo k skrbi za okolje. Manjša hiša lahko pomeni tudi precej več prostora za vrt, če jo postavljate na večji posesti.

Med potencialnimi težavami, ki jih izpostavljajo v zvezi z mini hišami v ZDA, je predvsem nerešen pravni status takih domovanj - nekatera okrožja v ZDA namreč nanje gledajo kot na prikolice, druge kot na neregistrirane "prizidke". Le malo okrožij priznava hiško kot zakonito osnovno domovanje brez pristanka lokalnega urada za okolje in prostor, ta proces pa zna biti dolgotrajen in drag, a kaj drugega lastniku niti ne preostane.

A nobenega dvoma ni, da je zanimanje za hiške v porastu. Še leta 2008 so pri Tumbleweed Tiny House Company prodali samo eno hiško na leto, že leto dni pozneje se je ta številka petkratno povečala, danes pa jih prodajo že precej več, a še vedno velika večina njihovih strank raje zgradi svojo hiško po Tumbleweedovih načrtih.

Naj si bo zaradi pomanjkanja časa ali pa zaradi povsem zakonodajnih razlogov v gradbeništvu, ampak časi, ko so naši dedki lastnoročno postavili družinske hiše, so minili. Postavitev lastne hiške se zato zdi tudi kot nostalgično vračanje v dobre stare čase.
K. S.