Bašta v vsem svojem sijaju - cvetje in še več cvetja. Foto: Facebook stran Bašta
Bašta v vsem svojem sijaju - cvetje in še več cvetja. Foto: Facebook stran Bašta
Bašta diha z džezom. Foto: Facebook Bašta
Tako zunanjost kot notranjost krasijo zanimivi detajli. Foto: MMC RTV SLO
Bašta je priljubljena tako med domačini kot med turisti. Foto: Facebook Bašta

Bar, ki so ga odprli pred tremi leti, je v središču Savamale, ene najstarejših četrti Beograda. Vhod v bar je tik pod Brankovim mostom, če se boste iz centra sprehodili mimo Kosaničevega venca, vas bo pot do Savamale vodila po stopnicah - na naslovu Male stepenice 1 pa je Bašta.

"Ravno lokacija je največja prednost Bašte. V središču mesta smo želeli narediti oazo, kjer se bodo ljudje lahko sprostili, mislim, da nam je z interierjem, ponudbo in dejavnostjo to tudi uspelo," so povedali v Bašti.

In res je, obiskovalci, tako domači kot tuji, se radi zatekajo v čudežni vrt, kot bi ga lahko poimenovali, ki v vsem sijaju zacveti predvsem spomladi, ko se začne prebujati narava. Zunanji del bara je napolnjen z različnim cvetjem, tako da obiskovalec dobi občutek, kot da se je znašel v prenovljenem in dodelanem skrivnem vrtu, ki ima tako kot tisti v istoimenskem filmu iz leta 1993 čarobne lastnosti. Sproščujoče in navdihujoče ter domače je okolje v baru, kjer ti čaj postrežejo v simpatičnih skodelicah iz babičine kuhinje, kjer imajo bogato vinsko karto, njihova posebnost so tudi koktajli.

Poseben čar baru daje tudi zgradba iz leta 1870, ki s svojimi razpokami sporoča svojo zgodbo: "Takoj smo dojeli, da je videz zgradbe, natančneje zgodovina, naša prednost. Njeno izvirnost in zgodovinski moment smo želeli zadržati, to smo le malenkost nadgradili in polepšali." "Kar je zanimivo, da za urejanje prostora niso bili zadolženi profesionalci, temveč skupina kreativnih ljudi, ki so del Bašte, so zaslužni za njen današnji videz," so še povedali pri Bašti in dodali, da enako velja za cvetje - sami ga izberejo in ga tudi sami aranžirajo.

Bašta je posebna tudi po izboru glasbe. Ko so odpirali bar, je namreč lastnike vodila predvsem misel, da Beogradu manjka dober džezovski klub. Džez je namreč zaščitni znak kluba, v baru so tako vsak teden nastopi v živo: "Prednost Beograda je, da so v ponudbi nočnega življenja zastopane vse zvrsti glasbe. Za vsak okus. Džez je resna glasba za resno občinstvo. Pri nas igrajo vrhunski glasbeniki, kot so Jovan Maljoković, Dragan Marinković. Poleg tega dajemo pozornost tudi bluzovskim in funkovskim zvokom."

Pred kratkim so v Bašti organizirali tudi festival glasbe, v svojih prostorih priredijo tudi čajanke, v njihovem okolju snemajo modne oglase, svoje prostore so odstopili tudi amaterskemu filmskemu festivalu ... Kreativnost v Bašti odseva v vsakem kotičku, kar kaže tudi sama podoba bara. V baru združujejo staro in novo ter klasično in moderno, vsak detajl pa je skrbno izbran.

Občutek domačnosti daje tudi notranji del bara, kjer je videti, kot da ste vstopili v kakšno starinsko stanovanje, ki je polno pohištva in predmetov, ki skrivajo zanimive zgodbe lastnikov. Stara vrata so dobila novo preobleko in namembnost, v Bašti tako nastopajo v vlogi miz, stoli so raznovrstnih oblik, kot bi jih pobrali z različnih vrtov, na vsaki mizi pa se obvezno najde vaza s cvetjem, zidove krasijo stari časopisi, pa številna ogledala, na enem koncu vidimo starinsko kolo, pa gramofon, visečo mrežo, prazno ptičjo kletko, kovček ...

Foto: Facebook Bašta, MMC RTV SLO