Od daleč bo stopničasta struktura Two WTC-ja precej opaznejša kot od blizu. Foto: BIG
Od daleč bo stopničasta struktura Two WTC-ja precej opaznejša kot od blizu. Foto: BIG
Kompleks je zamišljen kot moderna stolpnica, ki pa jo bodo poživili mestni parki. Foto: BIG
Pritlični del stavbe bo sedež medijskih velikanov. Foto: BIG
Pogled s Tribece na novo podobo spodnjega dela Manhattna. Foto: BIG

Ker tudi londonski arhitekturni biro Foster + Partners ni ponudil dovolj zadovoljujoče rešitve za vse strani, ga je zdaj zamenjal danski BIG in predstavil svojo vizijo novega manhattanskega velikana. Kot razkrivajo na novo objavljeni načrti in projekcije, so se Danci odločili za vizualno impresivno stekleno stolpnico, sestavljeno iz sedmih orjaških zamaknjenih kvadrov, naloženih drugega na drugem, proste odseke pa bodo poživili z urbanimi terasami, s katerih se bo raztezal veličasten pogled na "veliko jabolko".

Kompleks bo pokrival slabih 65.000 kvadratnih metrov nasproti mesta, kjer sta stala padla dvojčka, danes pa je tam spominski park za žrtve napadov.

Glavna naročnika stolpnice sta medijska mogotca 21st Century Fox in News Corp Ruperta Murdocha, ki sta želela, da prvi mož BIG-a Bjarke Ingels prvotni načrt biroja Foster + Partners popolnoma preoblikuje, saj se jim je zdelo, da je načrtovana 79 nadstropij visoka stolpnica "primernejša za investicijsko banko kot pa moderno medijsko družbo". Kot je Murdoch dejal Ingelsu, "si ne želi zgraditi stolpa", zato je BIG zasnoval stolpnico v obliki naloženih škatel, ki se postopoma zmanjšujejo vse do vrha, 408 metrov nad tlemi.

Staro z novim
260.000 kvadratnih metrov prostran kompleks bo s spominskega trga WTC videti visok in vitek, od daleč pa bo njegova stopničasta forma očitnejša. "Potrebe in zahteve medijske družbe in drugih najemnikov so skoncentrirane v sedem ločenih stavbnih volumnov, vsak posebej krojen, da bi ustrezal njihovim edinstvenim dejavnostim," so sporočili iz biroja BIG. "Volumni različnih velikosti in globin so naloženi eden vrh drugega, od največjega za podlago, do najmanjšega na vrhu."

BIG je idejo stopničaste moderne stavbe našel kar v newyorških četrteh - steklo in moderno obliko so povzeti s spodnjega Manhattna oz. finančne četrti, stopničasta zasnova pa izvira iz sosednje Tribece, kjer so malce podobno zasnovane tamkajšnje stare stanovanjske stavbe. Skratka, Two WTC bo nekakšen novi hibrid, ki združuje modernistično stolpnico s sodobno interpretacijo zgodovinskih stavbnih kompleksov.

"Dokončanje World Trade Centra bo končno povrnila veličastno panoramo Manhattna ter združila ulično podobo Tribece s stolpnicami spodnjega dela Manhattna," razlaga Ingels. "To bo ustvarilo vizualno povezavo med starimi in novimi okrožji, kjer se bodo zgodovinski mestni bloki Tribece srečali z vertikalnimi stolpi World Trade Centra. Iz Tribece bo videti kot vertikalna vas posamičnih stavb, vsaka po meri prirejena njihovim individualnim dejavnostim, naložena ena na drugo, ustvarjajoč parke in trge na nebu."

Sedež medijskega velikana
Stolpnica, ki naj bi bila dokončana leta 2021, bo postala nov sedež podjetij 21st Century Fox in News Corp, ki bosta zavzemali spodnjo polovico, medtem ko je najemnik zgornjega dela Silverstein Properties, ki bo prostor oddajal v komercialne namene. Stavba bo ponujala mešanico pisarn, vse zasnovane tako, da olajšajo sodelovanje, pri čemer bo pritlični kompleks gostil televizijske studie in trgovske prostore, ob tem pa še preddverje, povezano z veličastno železniško-avtobusno postajo World Trade Center Transit Hub, ki jo je oblikoval Santiago Calatrava.

Stolpnica se bo pridružila dvema že dokončanima - pod One World Trade Center se je podpisal biro Skidmore, Owings & Merrill, pod Four World Trade Center pa Fumihiko Maki. Še vedno v gradnji pa je Three World Trade Center, delo Rogers Stirk Harbour + Partners. Vsi trije so vertikalni stolpi, oblečeni v steklo.