Unikko - vzorec, ki odlično deluje povsod, kjer je uporabljen, in se dobro znajde v več kot 80 barvnih različicah. Foto: Marimekko
Unikko - vzorec, ki odlično deluje povsod, kjer je uporabljen, in se dobro znajde v več kot 80 barvnih različicah. Foto: Marimekko
Kolekcija oblačil Marimekko za pomlad in poletje 2014 je bila ob 50-letnici slavnega vzorca tudi v znamenju makovih cvetov. Foto: Marimekko
Marimekko (podjetje obstaja že od leta 1951) je prava finska znamenitost, lani se je pri njih med uradnim obiskom ustavil norveški princ Haakon. Foto: EPA

Oblikovalka Maija Isola se je požvižgala na ukaze "od zgoraj" in v znak protesta ustvarila celo serijo cvetličnih potiskov. Eden izmed njih je bil zdaj kultni unikko, polje ogromnih makovih cvetov. 60. so bila čas "flower powerja", družbene revolucije, in unikko je ponazarjal prav to: duh upora in sprememb. Ratia je moral priznati, da se je motil.

50 let pozneje unikko - danes poznamo več kot 80 barvnih različic polja ogromnih makovih cvetov - ostaja eden najuspešnejših vzorcev vseh časov, krasi celo vagone podzemne železnice in letala. Spreminjal se je in rastel je skupaj z duhom časa: v 60. letih, času poparta, so ga zaznamovale močne in jasne sence in kontrasti, v 70. letih se je prepustil zemeljskim tonom, ki so vladali stanovanjskemu dekorju tistega časa, v novem stoletju je prišel čas pastelnih odtenkov in tudi beline, v desetletju, v katerem smo zdaj, pa se unikko predaja naravi in barvam cvetlic z vrta. Letos so mu ob okrogli "abrahamovski" obletnici oblikovalci namenili posebne kolekcije: od tekstila in jedilnih servisov do modnih dodatkov in oblačil.

Teja Kleč: "Kot naš kranjski nagelj"
Ob okroglem jubileju kultnega vzorca, ki uspešno živi že pol stoletja, smo se o unikku pogovarjali s slovensko oblikovalko Tejo Kleč, ki - tudi avtorske vzorce - ustvarja pod blagovno znamko Teja Ideja. Kaj je po njenem mnenju tisto, zaradi česar Marimekkov "makov" vzorec unikko uspešno živi že pol stoletja? "Gospa Isola je 'cvetlični kliše' presegla z drzno avtorsko potezo in predimenzioniranostjo cveta. Vzorec odlično deluje na vseh aplikacijah, ker pa ga pridno uporabljajo in zavestno izpostavljajo kot vodilnega že desetletja, pa je tako prepoznaven oziroma uspešen. Kot na primer naš kranjski nagelj. Ta je krasil tako vezenine, les kot keramiko in je tudi zaradi pogoste uporabe postal ljudski."

Kakšne lastnosti pa mora imeti dober vzorec? "Težko rečem. Pri dekoraciji je parametre za ocenjevanje težko določiti, saj je bolj podvržena temu, da pri ocenjevanju razpravljamo o okusih. Najbrž je pomembno, da opravlja svojo krasilno funkcijo in je ljudem blizu. Za posteljnino je vsekakor dobro, da vzorec, ki jo krasi, človeka pokliče v svoj objem. Prt z vzorcem črvivih jabolk najbrž ne bi bil prodajni hit. Bi pa bil odlična provokacija."

Če bi morala izbrati svoj najljubši vzorec, kateri bi to bil? In zakaj? "En vzorec? En sam? Težko. Vsak dan mi je všeč kaj novega in drugačnega. Me pa Marimekko vedno očara. Poleg njihovih klasičnih vzorcev mi je blizu tudi vse, kar pride izpod ošiljenih barvic sodobnic Maije Loukari, Sanne Annukka in Aino-Maije Metsola. Pa prav vse, kar je svojčas poslikala Vera Neumann, ki je znana po čudovitih rutah, mi je nadvse všeč."

Oglejte si nekaj utrinkov iz zakladnice modnih kosov, predmetov, prostorov in sredstev javnega prevoza, ki jih krasi unikko.