Lepota bivanja
Mateia Kogoj (levo) na fotografiji s svojo prijateljico Matejo Škraba (desno), sicer snovalko znamke Frachella, s katero tudi sodelujeta pod imenom FGK. Foto: Katarina Veselič
Mateia je po izobrazbi diplomirana italijanistka in francistka, kopalke pa oblikuje kot svoj konjiček. Foto: Katja Štok
Kopalke so krojene ročno v Sloveniji. Foto: Nike Koležnik
Kopalke GiaKiara pri fotografiranju uporablja vedno več fotografov. Foto: Pino Gašperšič
Eden prvih modelov so bile kvačkane kopalke z rokavčki. Foto: Mateia Kogoj
Med novimi modeli so kopalke iz žameta. Foto: Mateia Kogoj

Dodaj v

GiaKiara: V Sloveniji imajo dekleta rada klasiko

Mateia Kogoj: Sem korak pred tem, kar se trenutno prodaja v Sloveniji
19. julij 2018 ob 06:50
Ljubljana - MMC RTV SLO

"Veliko deklet si ne upa nositi mojih kopalk. Jaz pa vem, da jih čez dve leti bodo, saj sem korak pred tem, kar se trenutno prodaja v Sloveniji," pravi Mateia Kogoj, ki ustvarja pod imenom Giakiara.

Čeprav je v medijih že večkrat izpovedala svojo zgodbo, da si je pred dvema letoma pač zaželela enodelnih kopalk, ki jih takrat ni nikjer dobila in je za pomoč prosila svojo dobro prijateljico Matejo Škraba (tokrat z J-jem), sicer lastnico znamke Frachella, se zdi njena zgodba pristna.

Znamka GiaKiara (izgovarjava džíjakjara: Kiara je njena hči, Gia pa teta), ki jo gradi izključno in samo na Instagramu, je predvsem zelo neobremenjena, v smislu "go with the flow" (sledi toku), pa čeprav je prvi vtis ravno nasproten. Fotografije žensk, ki nosijo modele njenih kopalk, naj si bodo enodelne ali dvodelne z izjemno visokim robom, izžarevajo svojevrstno erotičnosti.

Neobdelana resničnost
V primerjavi s fotografijami uveljavljenih podjetij iz podobne panoge, ki pri uporabnicah igrajo na čustva popolnosti in igrive nedolžnosti, se znamka GiaKiara poigrava z neobdelano resničnostjo, saj je večina fotografij posnetih kar s telefonom. Kar je po svoje prednost te male znamke. Zakaj je to sploh pomembno? Zdi se, kot da identiteto gradi po načelu mikroinfluenserjev, da imajo torej kopalke GiaKiara karakter zaradi Mateie Kogoj.

"Kar nekaj časa sem se iskala (op. p. kakšno podobo želi na Instagramu). Zelo so mi všeč ženske, 'zaljubljena' sem v ženske, rada gledam njihovo telo in morda to izražam tudi skozi fotografijo, saj je večina objav na Instagramu mojih," pravi sogovornica iz Vrtojbe, ko sediva v njenem malem razstavnem salonu sredi Ljubljane. "To je bilo, recimo, posneto doma, v sobi, na postelji moje prijateljice Mare," govori, ko si ogledujeva pomenljivo fotografijo dveh deklet v belih in rdečih kopalkah na beli rjuhi. "Rekla sem ji, da bom prinesla kopalke, da bomo fotografirali in videli, ali bo kaj uspelo ... Veliko deklet mi reče, da so moje fotografije zelo seksi, da pa ti pustijo kanček domišljije, niso vulgarne," nadaljuje 26-letnica.

Potovanja vir navdiha
Fotografij ne objavlja vsak dan, "trenutek mora biti pravi", pove. Prav tako ne lovi izjemnih lokacij, ki so v njenih objavah, temveč se v svojih kreacijah fotografira, ko je na potovanju sama. To pa je pogosto, skoraj vsak mesec po nekaj dni. "Rada sem ob morju, z družino veliko potujemo, kar je moj vir navdiha. Moj partner je v filmski industriji, pa tudi zaradi mojega dela veliko potujemo … bili smo na Baliju, v Nikaragvi, na Šrilanki … tam so res dobre lokacije, vse je tako magično," pravi diplomirana francistka in italijanistka.

Kopalke iz žameta
V dveh letih je naredila tri kolekcije kopalk, če temu sploh lahko tako rečemo, saj gre za izjemno nizko naklado kosov. Najbolj je ponosna na prve, celodelne kopalke s trakovi na hrbtu v črni, beli, vijolični in rožnati barvi. "Za ta model me še vedno sprašujejo, ali ga bom še delala. Ampak jaz se hitro naveličam stvari in jih nočem ponavljati. Vsakič poskusim narediti nekaj novega." Zdaj se navdušuje nad novimi modeli iz žameta, ki se menda hitro sušijo, in pa takšnih z retro visokim pasom leopardjega vzorca, "ki jim moje punce rečejo babičin model". Vsak model kopalk vedno izriše zase in ga tudi nosi, da preveri, kako se obnesejo v živo, "nekaj je ideja, drugo nosljivost ... Vem, da pri meni dosti strank odpade, sploh na slovenskem trgu, saj imajo dekleta rada klasiko."

Ni vsaka šivilja šivilja
S kakšno naivnostjo se je podala v poslovne vode, je spoznala, ko je začela iskati šiviljo. "Ko sem se odločila, da bom res izdelovala kopalke, sem šiviljo iskala dva meseca, našla pa sem jo v Italiji, ob meji. Vsi, ki so mi dali kontakte šivilj v Sloveniji, so me napotili na take, ki so 30 let v tovarni šivale le en kos, recimo, pas od hlač, tako da niti ne znajo narediti celote. Po drugi strani pa je izredno težko šivati material za kopalke, potrebuješ tudi poseben stroj. Ko se enkrat zmotiš, je izdelek za v smeti."

Ker ji je šivilja v Italiji neprestano višala ceno za svoje delo, je na koncu našla "prav posebno šiviljo". "Dobila sem fanta, ki že deset let živi v Ljubljani, in je sicer Mehičan. Jaz pa mu pravim kar moja šivilja," pove v smehu. Za razvoj enega modela potrebuje dva meseca, pri čemer material kupi v Sloveniji. Poleg lastne kolekcije vsako leto lansira še posebno kolekcijo FGK (FrachellaGiaKIara), ki jo naredi v sodelovanju s Frachello.

Prošnje blogerk tudi zavrne
Kot zavzeta instagramerka dobi veliko prošenj, da bi svoje kopalke podarila uveljavljenim blogerkam, a tega več ne počne, "saj nisem dobila želenega odziva". Zato pa je bolj vesela vse pogostejših prošenj fotografov, ki njene kopalke uporabijo pri svojem delu.

Ko jo vprašam, ali so modeli njenih kopalk sploh primerni za vse vrste postav, saj morajo imeti navadne smrtnice dobršno mero samozavesti, da se spravijo v njih, brez zadržkov odgovori: "Veliko deklet mi reče: 'Ti imaš tako lepe kopalke, ampak si jih ne upam nositi.' Jaz pa vem, da jih čez dve leti bodo, saj sem korak pred tem, kar se trenutno prodaja v Sloveniji. Ko sem naredila enodelne kopalke, so se te pojavile na trgu, potem sem oblikovala visoki pas in zdaj je tudi ta model tu … Mogoče tako dobro izpade, ker s tem nisem obremenjena, saj to ni moj primarni vir zaslužka. Če bi se vsak dan obremenjevala s tem, ali bo šlo ali ne, bi bilo verjetno drugače."

Fotografije: Mateia Kogoj, Pino Gašperšič, Katarina Veselič, Katja Štok


*Članek je uredniški izbor MMC-ja in ni plačano oglasno sporočilo.

Katja Štok
Prijavi napako
Komentarji
conchita
# 19.07.2018 ob 08:27
Veliko deklet si ne upa nositi mojih kopalk. Jaz pa vem, da jih čez dve leti bodo, saj sem korak pred tem, kar se trenutno prodaja v Sloveniji

O jezes, kako smo si všeč!
Jaz si tudi čez dve leti ne bom "upala" nositi teh kopalk - da mi ljudje ne bi očitali slabega okusa.
gasperr13
# 19.07.2018 ob 08:07
No ja, samozavest bi razumel, če bi te kopalke bile vsaj lepe.
Pistorius
# 19.07.2018 ob 09:18
Mateia Kogoj?
Zakaj ne Mateia Kogoy? Mogoče se bojo kopalke potem bolje prodajale.
deloholik
# 19.07.2018 ob 10:14
Članek bom prebral čez dve leti, ker ga zdaj tako ne razumem.
martin112
# 19.07.2018 ob 08:18
A niso enodelne kopalke bolj za poziranje kot karkoli drugega? Sicer so meni osebno hude, ampak kot moški ne gledam na kroj in material :)

Kar se pa tiče dvodelnih, pa mi s temi debelimi trakovi in ravnimi robovi niso najbolj všeč.

Vseeno verjamem, da je trg velik in okusi različni, tako da vso srečo.
čik
# 19.07.2018 ob 09:22
ko da je važno kakšne so kopalke,važno je kaj je notri
:)
m00nch1ld
# 19.07.2018 ob 10:35
Ne razumem kaj je na teh kopalkah takšnega, da si jih punce ne bi upale oblect?
Platoon
# 19.07.2018 ob 09:14
Punce bodo rabile še malo boljše fotografije.
Skippy
# 19.07.2018 ob 09:57
Te kopalke z visokim pasom, razen par modelom, dejansko nobeni ne pašejo: od spredaj jih naredijo debele, od zadaj pa plosko rit.
miss_theory
# 19.07.2018 ob 10:19
Aha, če ni budžeta za fotografa in retušo, se po novem reče, da je "in", če so fotografije posnete s telefonom. Nimam nič proti, samo nek standard to ni. Čeprav na Instagramu to še ni problem, ker je namenjen malemu ekranu in se pozornost gledanja meri v milisekundah, na večjem ekranu, pa priznam, da me oči bolijo od diletantizma, ker je vse na večje in se vidi tudi tisto, česar nočemo videti. To je pri prodaji kopalk in spodnjega perila ključno. Eh, pač nisem njena stranka. Meni se zdijo ti modeli precej normalni, nič kaj odštekani, kot se navaja v intervjuju, taki fračelasti in žal ne ženski, delno me spominjajo na spodnje perilo (ne vem, ali je bilo to želena reakcija).

Fotografije žensk, ki nosijo modele njenih kopalk, naj si bodo enodelne ali dvodelne z izjemno visokim robom, izžarevajo svojevrstno erotičnosti.
Ja, Katja Štok, kje vi vidite erotičnost? Jaz je ne.

Vsekakor želim GiaKiari mnogo sreče, ker se podjetniško iniciativo zmeraj pozdravi!
Gautama
# 19.07.2018 ob 08:44
Jaz sem tudi razbral, da gospa misli, da ona narekuje modo - enodelne kopalke in kopalke z visokim pasom.

Modo narekujejo drugje, na modnih brveh Milana, Pariza, New Yorka, ogromna industrija sloni za tem, v interesu jim je, da se moda spreminja.

In ni tezko predvideti, koliko casa traja od smernic do pristanka na policah v trgovinah.
Poleg tega pa Slovenija za najbolj razvitim Z svetom glede mode zasostaja se leto ali 2.
ice queen
# 19.07.2018 ob 08:34
Saj ne rečem, da niso lepe kopalke, ampak moti me, da so narejene za ženske z majhnimi prsmi. Žal moje potrebujejo boljšo oporo...
frozen pingvin 4
# 08.08.2018 ob 12:36
jst mam pa že 15 let iste kopalke....
dory
# 07.08.2018 ob 15:09
No ja... lahko rečeš, da si 2 leti pred modo, ali 2 leti za modo, saj se vse obrne v 4 letih. Moda ni linearna ampak krožna. Lepo, da se podpira male obrtnike, ampak izstopa pa tole ravno ne iz povprečja... aja, sem 2 leti prezgodnja.
cairns
# 19.07.2018 ob 14:09
Najlepše kopalke so še vedno nič kopalk ampak samo koža.
sebastjan-k
# 19.07.2018 ob 08:45
Pridne pupe delajo lepe stvari. Le pogumno in vso srečo.
hero
# 05.08.2018 ob 21:08
Najlepše kopalke so še vedno nič kopalk ampak samo koža.
Se ne bi strinjal. Mene bolj privlači izzivalno pokrita koža, kot odkrita.
faustix
# 25.07.2018 ob 13:22
Dvodelne kopalke imajo grd spodnji del. Tega res ne bi upala nositi. :))
prizemljen
# 23.08.2018 ob 18:44
Pa koliko je tale Kogojeva plačala za tole več kot enomesečno reklamo na mmc-ju. če pa ni plačala (zelo verjetno), pakatere krvne povezave ali ogrevanje katerih rjuh ji to omogoča.
evaevi
# 14.09.2018 ob 22:05
Gledam in gledam pa vedno slabše mi zgledajo te kopalke in niti v enih ne zgleda ženska v redu, žal
Binder Dandet
# 19.07.2018 ob 09:53
@Platoon:
Namerno imajo s telefonom posnete fotografije. Je razloženo v članku. Meni se dopadejo glih zarad tega.
Freezer91
# 19.07.2018 ob 10:35
mah te eenodelne kopalke bi mogli prepovedat ;)

Zakaj že? A so preveč lepe?
Funai
# 19.07.2018 ob 09:42
Zakaj ste jih tako napadli tle z nesramnimi komentarji. Če v poslu nimaš odločnosti, samozavesti in ne verjameš v svoj produkt, ne moreš vztrajati in ne boš nič prodal pa tudi če je dejansko najboljša stvar na trgu. Na kopalke se ne spoznam, ker sem v drugem poslu, ampak mi je všeč, da so se za razliko od praktično vseh, lotile nečesa. Tako da punce samo po gasu, preboj se lahko zgodi takoj, lahko pa traja dve, tri ali pet let. Dobro je imeti še kakšne druge kose, mogoče čisto preproste, bolj je blesavo, prej narod pograbi. Poleg tega bi jaz prodajaš ne na amazaonu. Komentarji ljudi, ki kupujejo kopalke za 11,99 eur v akciji in so potem vsi isti na plaži, pa seveda niso na mestu.
_50centy_
# 19.07.2018 ob 10:00
mah te eenodelne kopalke bi mogli prepovedat ;)
Janx
# 25.07.2018 ob 12:16
Sami mačistični pametnjakoviči. Prav smešni ste ko komentirate nekaj, kar je v prvi vrsti namenjeno ženskam.A res nimate kaj bolj pametnega za delat al kva?

Kakor koli, meni so kopalke všeč, moja bi v njih izgledala super, ker ima dobro rit... no mogoče je pa vaša nima in zato rompompom.
nikagaja
# 19.07.2018 ob 09:00
pri teh kopalkah koscenost se bolj izstopa.
Kazalo