Imate svoj par 'jordank'? Foto: Jordan Facebook
Imate svoj par 'jordank'? Foto: Jordan Facebook
Michael Jordan je po Forbesu prvi športnik, ki je postal dolarski milijarder. Foto: Reuters

Ob praznovanju jubileja se je Michael Jordan odpravil v Pariz, kjer je pred zbranimi 50 novinarji in ob odprtju razstave, kjer boste lahko natančneje spoznali zgodovino legendarnih čevljev in same znamke Air Jordan, povedal: "Pred 30 leti smo naredili nekaj dobrih stvari."

Zgodba o 'jordankah' se je začela leta 1984, ko je košarkar s svojim košarkarskim talentom opozoril nase - po izstopajočih nastopih na univerzi Severna Karolina ga je na draftu za svojega izbrala NBA-ekipa Chicago Bulls, istega leta pa je še z reprezentanco osvojil zlato olimpijsko medaljo. Nike je nadarjenega košarkarja takoj povabil k sodelovanju, prva pogodba je bila vredna vrtoglavih 2,5 milijona dolarjev, in čeprav so nekateri znotraj podjetja bili skeptični glede "težkega" posla z mladim Jordanom, se je pokazalo, da je Nike storil eno najboljših poslovnih potez.

V 30 letih je nastalo več kot 30 različnih modelov, ki pa niso obnoreli le košarkarskega sveta. Prve 'jordanke' je Michael Jordan leta 1985 oblikoval skupaj z oblikovalcem Petrom Moorom, med najpomembnejše 'jordanke' pa se uvrščajo Air Jordan III. Te je leta 1988 ustvaril arhitekt in oblikovalec Tinker Hatfield, ki je prvi na čevelj vtisnil Jumpmana, letečega Jordana. Prav Hatfield se je skupaj z Jordanom udeležil predstavitve v Parizu. Povedal je, da je Jordan ne le najboljši košarkar vseh časov, temveč tudi največji športnik, s katerim je kadar koli sodeloval. Dodal je, da ga je Jordan pri oblikovanju čevljev navdihnil z osebnostjo, igro in pametjo.

Odgovorni za znamko Jordan Larry Miller je povedal, da je znamka Air Jordan zadnjih 30 let sinonim za košarko po vsem svetu, Nike pa je ob praznovanju jubileja za mnenje o 'jordankah' povprašal nekaj zvezdnikov, ki so se drug za drugim strinjali, da gre za večne in klasične športne copate. Režiser Spike Lee je med drugim povedal, da je Michael Jordan največji košarkar vseh časov.

52-letni Jordan na leto od Nika in drugih znamk, kot so Gatorade, Hanes in Upper Deck, katerih zaščitni obraz je, prejme okoli 100 milijonov dolarjev. Po koncu kariere je Jordan namreč zelo uspešno zaplul v poslovne vode - za zelo donosno se je izkazala naložba v takratno moštvo z imenom Charlotte Bobcats, ko je leta 2010 za 80-odstotni delež plačal 275 milijonov dolarjev, le tri leta pozneje pa je vrednost naložbe zrasla za 89 odstotkov. Delež v lastništvu moštva Charlotte Hornets ocenjujejo na 625 milijonov evrov.

Po oceni Forbesa je Michael Jordan prvi športnik z milijardnim premoženjem. Največji delež premoženja ikone ameriške košarke znaša prav 80-odstotni delež v lastništvu moštva Charlotte Hornets, ki je vreden 625 milijonov evrov.

Naslov za naslovom
Jordan se je upokojil leta 2003. V 19-letni karieri v Ligi NBA je Jordan v dresu Chicago Bullsov šestkrat osvojil šampionski prstan, petkrat je bil izbran za najkoristnejšega igralca lige, šestkrat pa je bil tudi najkoristnejši igralec finala Lige NBA. Seveda je bil član zlatega sanjskega ameriškega moštva na olimpijskih igrah leta 1992 v Barceloni. Že osem let prej je igral za izbrano vrsto ZDA, ki je na domačih olimpijskih igrah leta 1984 v Los Angelesu prav tako osvojila zlato kolajno.