Nicolas Ghesquière je bil kreativni vodja pri Balenciagi celih 15 let, ob prihodu v pariško modno institucijo jih je imel komaj 27. Foto: Juergen Teller za System
Nicolas Ghesquière je bil kreativni vodja pri Balenciagi celih 15 let, ob prihodu v pariško modno institucijo jih je imel komaj 27. Foto: Juergen Teller za System
Prihodnje leto bo modna hiša Balenciaga praznovala 100. obletnico obstoja. Foto: EPA

Modna publikacija WWD poroča, da se bo že septembra ali oktobra zgodilo zaslišanje v povezavi s primerom. Podrobnosti niso znane, a naj bi dejansko šlo za tožbo v povezavi z razkritji v omenjenem intervjuju, ki je bil sploh prva javna priložnost, ob kateri je Ghesquière po več mesecih molka spregovoril po presenetljivem odhodu z vrha hiše, ki jo je davnega leta 1914 v Parizu ustanovil baskovski krojaški mojster Cristobal Balenciaga.

Izvleček iz zdaj že razvpitega intervjuja preberite tukaj.

Po francoskih zakonih namreč podjetje lahko zahteva odškodnino, če ga uslužbenec ali, kot v tem primeru, nekdanji uslužbenec "oblati ali ogrozi njegov ugled", svoboda govora gor ali dol. Kot predvidevajo modni poznavalci, se Ghesquière tega dejstva najverjetneje ni zavedal (ali pa se je nanj požvižgal?), v omenjenem pogovoru je okrcal tako hišo Balenciaga kot njeno starševsko podjetje Kering (temu pa je nadrejena še korporacija PPR). Med drugim je dejal, da je bilo delati tam "ena sama muka" in da je vse skupaj "postajalo vse bolj uradniško in poslovno, dokler ni bil več povezan z modo".

Dejal je še, da se je počutil, da ga bodo v vodstvu "izčrpali" in mu "ukradli identiteto", medtem ko so si na vse pretege prizadevali, da bi bili po prodajnem uspehu podobni drugim velikanom, na primer Pradi in Chanelu. Potožil je, da ni imel nikogar, ki bi mu svetoval in pomagal pri poslovni plati.

Zadnje čase krožijo tudi govorice, da bi utegnil Ghesquière pri hiši Louis Vuitton naslediti kreativnega direktorja Marca Jacobsa. Zanimivo je dejstvo, da je francoska luksuzna modna hiša v lasti korporacije LVMH, neposrednega konkurenta konglomerata PPR, ki se mu je 42-letni Francoz tako zameril.

Kreativno vodenje pri hiši Balenciaga je po odhodu Ghesquièra prevzel še ne 30-letni azijsko-ameriški modni zvezdnik Alexander Wang.