Stefano Gabbana in Domenico Dolce v domovini in po svetu uživata zvezdniški status in živita razkošno življenje. Družita se z zvezdami, kot so Madonna, Naomi Campbell, Scarlett Johansson ... Foto: EPA
Stefano Gabbana in Domenico Dolce v domovini in po svetu uživata zvezdniški status in živita razkošno življenje. Družita se z zvezdami, kot so Madonna, Naomi Campbell, Scarlett Johansson ... Foto: EPA

Modna oblikovalca se nameravata na odločitev sodišča pritožiti, tako da kazni vsaj za zdaj ne bosta plačala. Modna hiša Dolce in Gabbana je po poročilu italijanske tiskovne agencije ADN Kronos prekršila zakonodajo, pri "umazanem poslu" pa so imeli jasno zastavljen cilj - finančno korist.

Oblikovalca sta že večkrat zanikala obtožbe z besedami, da gre za "popolnoma nepreverjene izračune vrednosti njunega podjetja". "Vse, kar me zanima, je izdelava oblačil, to je vse. Naj počnejo in govorijo, kar hočejo," je Stefano Gabbana takoj po razsodbi prek Twitterja izrazil svoje mnenje in dodal: "Da si obtožen za nekaj, kar ni resnica, ni lepa stvar, ampak pravzaprav komu mar, vseeno bomo na koncu vsi končali na tleh."

Tožilci trdijo, da sta prek zapletenih finančnih transakcij svoji modni znamki D & G in Dolce & Gabbana holdingu Gado, ki sta jo v Luksemburug ustanovila leta 2004, prodala prav zato, da bi izkoristila precej ugodnejšo davčno politiko te majhne evropske države. Podjetje sta prodala "le" za 300 milijonov evrov, kar pa naj bi bila, sodeč po trditvah preiskovalcev, le tretjina njegove tržne vrednosti, tako da sta Italijo prikrajšala za več kot 400 milijonov evrov pobranih davkov.

Preiskava proti njima se je začela že leta 2007, leta 2011 pa sta bila oblikovalca že oproščena vseh obtožb. A tožilci so vztrajali naprej in dosegli, da sta morala na zatožno klop.

Že nekaj se jih je "opeklo"
Obsodilna sodba pa je v Italiji prej izjema kot pravilo, saj se je že nekaj podobnih primerov, v katere so bile vpletene tamkajšnje slavne osebnosti, v preteklosti končalo z zunajsodno poravnavo. Med drugim se je leta 2000 že pokojni tenorist Luciano Pavarotti po štirih letih sodnega procesa zunajsodno pogodil in državi plačal več kot 12 milijonov dolarjev davkov. Italijanskim oblastem okoli 38 milijonov evrov dolguje nogometaš Diego Maradona, leta 2008 je moral 51 milijonov dolarjev davkov plačati motoristični šampion Valentino Rossi.