Moda
(7)
Znana oblikovalka je umrla v 56. letu starosti. Foto: EPA

Dodaj v

Družina Kate Spade: Njena smrt ni bila nepričakovana

O smrti spregovorila njena sestra
6. junij 2018 ob 20:00
New York - MMC RTV SLO

Modna oblikovalka Katherine Noel Brosnahan, bolj znana pod umetniškim imenom Kate Spade, se je poslovila v 56. letu starosti, za seboj pa je pustila pismo, naslovljeno na hčerko.

Sestra znane oblikovalke je pojasnila, da je Kate Spade najverjetneje naredila samomor zaradi dolgega boja z duševnim zdravjem. V elektronskem sporočilu sestra Reta Saffo izraža trdno prepričanje, da je imela njena sestra bipolarno motnjo. "Dokončno jo je uničila," je zapisala. "Zelo tragičen in žalosten konec življenja izredno čudovite osebe."

Ob tem je dodala, da jo je večkrat poskušala prepričati, naj se obrne po strokovno pomoč, a tega ni želela storiti. Družina je sicer izdala tudi uradno skupno izjavo za javnost, v kateri so zapisali, da so imeli Kate zelo radi in da jo bodo močno pogrešali. Znana oblikovalka je za seboj pustila tudi poslovilno pismo, ki ga je naslovila na 13-letno hčerko Frances, v njem pa poudarja, da ni bilo njena krivda in naj se ne obremenjuje.

"Vsebina poslovilnega pisma, celotnega stanovanja in komentarji priče nakazujejo na to, da je šlo za samomor," je pojasnil Dermont Shea iz newyorške policije. Kot smo že poročali, jo je v torek v njenem stanovanju na newyorški aveniji Park našla njena gospodinja.

Bogata kariera v modni industriji
55-letnica je modno znamko Kate Spade New York ustanovila leta 1993, predtem je sodelovala pri nastajanju zdaj že ugasle revije Mademoiselle. Zaslovela je zaradi torbic, pozneje pa je znamko razširila še na oblačila, nakit in dišave.

Znamko je nato leta 2006 prodala in se posvetila predvsem vzgoji hčerke - v času prodaje je bila znamka vredna približno 125 milijonov dolarjev, lani pa jo je podjetje Tapestry Inc. kupilo za 2,5 milijarde dolarjev.

Aprila lani je pojasnila, da ji nikoli ni bilo žal, da je več časa posvetila vzgoji hčerke. "Ne vem, kako se glede tega počuti moj mož, a jaz sem se devet let, ki sem si jih vzela za vzgojo hčerke, počutila odlično in mi nikoli ni bilo žal." Leta 2016 se je ponovno vrnila v modne vode. Z možem Andyjem sta ustanovila znamko Frances Valentine, osredotočila pa sta se predvsem na oblikovanje čevljev in torbic.

Če čutiš hudo duševno stisko ali imaš samomorilne misli, poišči strokovno pomoč v organizacijah, ki nudijo neposredno pomoč. Lahko se obrneš na svojega osebnega zdravnika ali na:

• 112 – Center za obveščanje (za takojšnjo nujno pomoč)

• 116 123 – Zaupni telefon Samarijan in Sopotnik (24h/dan)

• 116 111 – TOM – telefon za otroke in mladostnike (vsak dan med 12. in 20. uro)

• 01 520 99 00 – Klic v duševni stiski (vsak dan med 19. in 7. uro zjutraj)

• 031 233 211 – Ženska svetovalnica – krizni center (24h/dan)

www.tosemjaz.net – pomoč za mlade

www.zivziv.si – spletna postaja za razumevanje samomora

Za odrasle so v zdravstvenih domovih brezplačno na voljo delavnice Podpora pri spoprijemanju z depresijo. Prav tako so na voljo brezplačna svetovanja v svetovalnicah Posvet:

• 031 704 707, info@posvet.org – Psihološke svetovalnice Posvet v naslednjih krajih: Ljubljana, Kranj, Postojna, Nova Gorica, Murska Sobota, Slovenj Gradec, Sevnica in Koper (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 12. in 19. uro)

• 031 778 772, svetovalnica@nijz.si – Psihološki svetovalnici Posvet v Celju in Laškem (za naročanje pokličite od ponedeljka do petka med 8. in 15. uro)

P. B.
Prijavi napako
Komentarji
gospod iskreni
# 06.06.2018 ob 21:04
Duševne bolezni so najbrz najvecja stigma danasnjega casa. Nihce jih ne slisi, nihce jih ne vidi. Ljudje delujejo popolnoma normalno. Premalo se dela na tem podrocju, prevec pa na drugih norostih
Mirko Tipka
# 07.06.2018 ob 11:08
žal bo vedno več takih zgodb ...
veletok
# 23.06.2018 ob 08:53
V uvodniku piše: "...je Kate Spade najverjetneje naredila samomor zaradi dolgega boja z duševnim zdravjem."
Saj ne da bi iskal dlako v jajcu, ampak tale je preveč kosmata. Spade-ova naj bi se torej borila proti duševnemu ZDRAVJU in ne proti duševni bolezni!
To se dogaja, ko postane pisanje člankov brezdušna rutina; možgani gredo na pašo, srce pa tava bog ve kod.
V tem odtujenem svetu sodobne religije, imenovane redukcionistični materializem, postajajo duševne bolezni res vsesplošna težava.
libby
# 09.06.2018 ob 20:22
Žal mi je, da samomor v tolikih primerih svojcev ne preseneča, a seveda vseeno nič manj ne prizadane. Tak občutek nemoči vseh, preminulih in preživelih, mora biti nekaj najhujšega.

Res je.
Cinik
# 08.06.2018 ob 13:04
@Fuk-U - no ja, strinjam se s tem, da holističen pristop v mnogih primerih bolj pomaga obolelim kot "lovljenje" simptomom z vedno večimi zdravili, sploh če se oseba dejansko spopada z endokrinološkimi ali morda psihičnimi težavami bolj mišljenjske ali situacijske narave. Po drugi strani pa je tu tudi stigma psihotropnih zdravil, ki bi sicer lahko marsikomu pomagala zvišati življenjsko kakovost, kljub temu, da znajo biti dvorezni meč in glede na stranske učinke kar velik kompromis. Sploh pri bipolarnih motnjah sta sodelovalnost in preventiva epizod pogosto ključnega pomena, in tudi tista, pri katerih se rado zatakne. Počutje se izboljša, depresija mine, pa gredo tudi zdravila, čeprav gre za kronično stanje, ki se ga zaenkrat na žalost ne da kar tako pozdraviti, niti z denarjem.

Žal mi je, da samomor v tolikih primerih svojcev ne preseneča, a seveda vseeno nič manj ne prizadane. Tak občutek nemoči vseh, preminulih in preživelih, mora biti nekaj najhujšega.
Fuk-U
# 06.06.2018 ob 22:15
Body&Brain,
Medicina pa antidepresive, tudi za endokrinoloske motnje, hahaha

Moderna medicina odpravlja simptome namesto da bi zdravli ljudi...
Ce dobite burnout pa nocete antidepresisov jest, ker pac niste depresivni, potem ne dobite bolniske za vec kot 20dni... ko ti zdravnik to rece te ves da je zdravnik navadni uradnik, ki sledi navodilom zavorovalnice (ekonomistov), te vete kam smo prisli, ko ekonomist odloca o tvojem zdravju, dr. med. pa samo sledi navodilom!
OnionRing
# 07.06.2018 ob 09:43
drugs are bad m'kay
Kazalo