Aktivisti PETE so prišli opozarjat na uporabo krzna v Gaultierjevi novi kolekciji. Foto: EPA
Aktivisti PETE so prišli opozarjat na uporabo krzna v Gaultierjevi novi kolekciji. Foto: EPA

JPG je na tednu visoke mode AltaRoma v Rimu predstavil svojo novo kolekcijo za jesen in zimo 2013/2014, posamezne kose oblačil pa tudi tokrat krasijo krzneni dodatki. Organizacija za zaščito živali PETA je s slavnim oblikovalcem zaradi tega že dalj časa v sporu.

"Krzno je vedno bilo in vedno bo del mode. To ni vrnitev, ampak nadaljevanje. Vsako sezono hočem krzno, saj je to material, ki je v tem trenutku nezamenljiv," je namreč trdno stališče JPG-ja.

Po velikem protestu pred tremi leti v Parizu pa so danes svet spet obkrožile fotografije aktivistov, ki so opozarjali na Gaultierjevo uporabo krzna. Tokrat je do boja z varnostniki prišlo na rimskih ulicah, aktivistom pa so preprečili vstop v samo dvorano.

Gaultier, ki se za svoj poklic sicer ni nikoli formalno izobraževal, velja za enega najbolj zaželenih modnih oblikovalcev, med drugim redno sodeluje z Madonno, za katero je oblikoval slavne modrčke stožčaste oblike. Za njegovo muzo pa velja mladi androgeni maneken Andrej Pejić, po očetu Hrvat, po materi Srb, ki se je v njegovih kreacijah že večkrat sprehodil po modni pisti - tako na moški kot ženski modni reviji.