Young@Squat - tradicionalni etnoelementi so reinterpretirani s svežim pristopom mladih oblikovalcev. Rezultat je novi etno, ki to ni. Foto: Jure Makovec
Young@Squat - tradicionalni etnoelementi so reinterpretirani s svežim pristopom mladih oblikovalcev. Rezultat je novi etno, ki to ni. Foto: Jure Makovec
Petja Zorec
Petja Zorec - moška kolekcija za jesen in zimo 2015/16. Foto: Jure Makovec
Maja Ferme
Maja Ferme - Tweety in Sylvester v najbolj elegantni izvedbi do zdaj. Foto: Jure Makovec

, Maja Leskovšek, Sofija Urumović, Sara Valenci, Barbara Vrbančič, ki delujejo skupaj pod modno znamko Young@Squat, so se pri ustvarjanju kolekcije za jesen in zimo sprehodili po stari "Jugi".

Osnovna izhodišča kolekcije Јас не сум од тука|Јas ne sum od tuka|Nisem od tukaj predstavljajo raznolike narodne noše, ostanke jugoslovanskih spomenikov, tekstilne ornamente in tetovaže. Mladi oblikovalci so osvežili tradicionalne etnoelemente, rezultat pa je novi etno, ki to ni. Ključne tehnike so vezenina, čipka, pletenje in paranje. Bombažne in volnene tkanine dopolnjujejo sodobni umetni materiali.

Na torkovi modni reviji so se predstavili tudi "starejši" squatovci - Dajana Ljubičič s kolekcijo Blue me away; Petja Zorec je predstavila kolekcijo Fall-en-winner za moške, Ivan Rocco se je predstavil s kolekcijo My Giovanni, moj jaz, ki jo je opisal kot metaforo preteklosti, prispodobo sedanjosti, v kateri se najde tudi prihodnost; Nataša Peršuh pa je predstavila kolekcijo Novi minimalizem.

Modne smernice za jesen/zimo 2015/16 so predstavile še naslednje znamke: MAJA FERME FASHION (Maja Ferme) s kolekcijo That's all folks!, kolekcijo, ki je nastala na podlagi povabila k sodelovanju z največjo filmsko in televizijsko produkcijsko hišo na svetu Warner Bros, maja štamol (Maja Štamol Droljc) kolekcijo Molecula, ki je minimalistična in elegantna, hkrati pa nosljiva in uporabna, Tanja Zorn (Tanja Zorn Grželj) pa kolekcijo Infinity.

Fotoutrinke s torkove modne revije si lahko pogledate spodaj.