Messi je zaradi izbire oblačil pogosto tarča zbadljivk. Foto: EPA
Messi je zaradi izbire oblačil pogosto tarča zbadljivk. Foto: EPA

Večina (nekdanjih) nogometašev v prostem času prisega na športna oblačila, trenirko ali kavbojke v kombinaciji s preprosto majico in jopico s kapuco. Za gala dogodke, kot je podelitev Fifine zlate žoge, pa se (bolj ali manj uspešno) preobrazijo v uglajene gospodiče.

Nogometni zvezdniki prisegajo na klasične moške obleke s kravato ali metuljčkom. Prav veliko drznosti jim ne gre pripisati, saj le redko posežejo po barvah, večina se raje odloči za (vedno varno izbiro) črno ali temno sivo oziroma temno modro barvo obleke. Še največ domišljije so pokazali nekdanja nogometaša Pele in David Beckham ter napadalec Barcelone Lionel Messi.

Brazilska nogometna legenda Pele je še posebej blestel na lanski podelitvi zlatih žog (Ballon d'Or) v modri srajci in sivem suknjiču, Beckham večkrat preseneti s svetlo obleko, v beli srajci in suknjiču v kombinaciji s črnimi hlačami in metuljčkom se je pojavil na dogodku Met Ball. Verjetno mu pri izbiri oblek za gala večere pomaga njegova žena Victoria, saj je sama modna oblikovalka.

Na podelitvi zlatih žog je že nekaj let zapored s svojo obleko največ pozornosti pritegnil argentinski nogometaš Lionel Messi.Leta 2013 se je odločil za temno obleko, popestrile pa so jo pikice. Leto za tem je presenetil v svetleči rdeči obleki, nekoliko temnejši odtenek vinsko rdeče pa je izbral letos. Deležen je bil številnih kritik (nekdo je na Twitterju napisal, da bo kmalu postal Lady Gaga in da se bo prihodnje leto na podelitvi pojavil oblečen v kose mesa), prejel pa je tudi nekaj pohval. Čeprav morda ne zadene vedno v polno, z izbiro obleke poskrbi vsaj za malo pestrosti med drugače precej dolgočasnimi črno-belimi kombinacijami.

Precej pozornosti je vedno deležen tudi portugalski zvezdnik Cristiano Ronaldo, predvsem njegova pričeska. Letos pa je zanimanje zbudilo dejstvo, da se je podelitve nagrad udeležil brez spremljevalke Irine Shayk, prav tako je ni omenil v zahvalnem govoru ob prejetju nagrade za najboljšega nogometaša leta. Mnogi zato namigujejo, da sta se zvezdnika razšla.

Za najbolj modne nogometaše veljajo Italijan Claudio Marchisio, Španec Gerard Pique in Lionel Messi, Cristiano Ronaldo ter David Beckham. Cristiano in David sta znana tudi kot občasna manekena, med drugim sta oba oglaševala spodnje perilo, Ronaldo za Calvin Klein, Beckham pa za H & M.

Kateri nogometaš ima po vašem mnenju največ smisla za modo?