V eni izmed kampanj za kultne 'docse' je nastopila tudi manekenka Daisy Lowe, hči glasbenikov Gavina Rossdala (nekdanji vodja skupine Bush) in Pearl Lowe. Foto: Dr. Martens Airwair
V eni izmed kampanj za kultne 'docse' je nastopila tudi manekenka Daisy Lowe, hči glasbenikov Gavina Rossdala (nekdanji vodja skupine Bush) in Pearl Lowe. Foto: Dr. Martens Airwair
Ni veliko čevljev, ki se lahko pohvalijo s tako širokim krogom ljubiteljev. Nosijo jih poštarji, rockerji, skinheadi, uporniki in konformisti. Foto: Dr. Martens Airwair
'Martenskam' so že desetletja zvesti zvezdniki. Med predstavniki mlajše generacije ljubiteljev legendarnih škornjev so tudi igralec Robert Pattinson, manekenka Agyness Deyn in tv-voditeljica Alexa Chung.
Leta 2007 je kampanja za Dr. Martens, v kateri so nastopali mrtvi rockzvezdniki (Kurt Cobain - na fotografiji, Joe Strummer, Sid Vicious, Joey Ramone ...), obuti v ikonične škornje v nebesih, dvignila veliko prahu. Foto: Dr. Martens Airwair

Dr. Martens, kultna znamka delavskih čevljev, ki so v 90. postali simbol grungea, še prej pa so jih pošvedrali številni punkerji, praznuje 50. rojstni dan. Vse se je začelo v majhnem nemškem podjetju, v katerem so izdelovali ortopedske škornje, in se razvilo v modno ikono, čevlje, ki jih nosijo tako umetniki kot svetovni voditelji. Pa tudi navadni smrtniki, seveda. Imate tudi vi nekje na dnu omare še vedno svoj prvi par?

Prelomnica je prišla leta 1959, ko sta nemška zdravnika poskušala tržiti čevlje z oblazinjenim podplatom, ki ga je razvil eden izmed njiju (Klaus Märtens), da bi hitreje okreval po nesreči pri smučanju.

Martin Roach, kronist zgodovine podjetja in avtor knjige Dr Martens: The Story of an Icon, pravi: "Čaroben trenutek je bil, ko sta se prek oglasa v britanski profesionalni reviji nemška zdravnika Märtens in Funck povezala z družino Griggs, britanskimi proizvajalci delovne obutve. Predtem sta njune ortopedske čevlje v 80 odstotkih prodajala Nemkam, starim nad 40 let. Čutila sta, da obstaja večji trg, a potrebovala sta partnerja, zato sta objavila oglas."

Namesto Nemk britanski delavci
1. aprila 1960 so izdelali prvi par čevljev Dr. Martens - ime so zaradi lažje izgovarjave spremenili v bolj angleškim jezikom prijazno različico - v tovarni Griggs v vasi Wollaston v osrednji Angliji. Čevlji so imeli osem luknjic za vezalke, bili so krvavo rdeče barve in prešiti s prepoznavnimi rumenimi šivi, model pa so poimenovali 1460 - po datumu njihovega nastanka. Namesto Nemk v srednjih letih so ciljni trg za nove škornje postali Britanci delavskega razreda, ki so iskali udobnejšo in cenejšo alternativo drugim trdim čevljem za delo.

Nick Romona, lastnik trgovine British Boot Company v trendovski londonski soseski Camden, pravi: "Moj dedek je bil eden prvih trgovcev na svetu, ki so prodajali čevlje Dr. Martens. To znamko prodajamo najdlje od vseh. To je bila dobra, močna, udobna in cenovno ugodna delovna obutev za povprečne britanske delavce. Za mnoge, ki so jih prevzeli od njih, punksi in skinheadi, so predstavljali dober par trdnih čevljev."

In škornje so odkrili rockerji ...
V nekaj letih je model 1460 postal obvezen modni dodatek za glasbenike, ki so želeli poudarjati svoje delavsko poreklo, med njimi je bil tudi Pete Townshend iz skupine The Who, ki so ga posnemali številni drugi zvezdniki.

"Po navadi se nove subkulture znebijo simbolov prejšnje subkulture. A z Doc Martens ni bilo tako. Nosili so jih skinheadi, punkerji, modi, grungerji in tako naprej," pravi Roach. Škornji še danes ohranjajo status modne ikone, Roach pravi, da zato, ker imajo isti ustroj kot mladinska moda, zato ne bodo nikoli iz mode. Romona pa dodaja: "Pritegnejo vse - tako poštarje kot šolarje, medicinske sestre ali sodnike."

Odkar so pred 50 leti predstavili prvi par "martensk", so jih po vsem svetu prodali več kot 100 milijonov. Danes obstaja več kot 250 modelov škornjev in čevljev v barvah od zlate do fuksije, pa tudi s cvetličnim vzorcem. A danes so časi drugačni: od leta 2002 večino čevljev izdelajo v Aziji, iz tovarne v Wollastonu pa jih na dan pride okrog 50, med njimi tudi "vintage" model 1460, ki ga izdeluje okrog 10 delavcev na starih strojih.

Tudi trgovina v Camdenu je postala prava ikona, meka za oboževalce "martensk" z vsega sveta. Romona pravi: "Je zelo slavna destinacija, naši kupci prihajajo z vsega sveta. Želijo si videti, kjer se je vse skupaj začelo. Izročilo gre od očetov do sinov ... posebej v Evropi. Očetje so svoje prve škornje DM kupili ravno v tej trgovini v 70. in 80. letih. Sem zelo ponosen, da sem vnuk moškega, ki jih je prodajal prvi."

Glasbeno praznovanje abrahama
Pri znamki Dr. Martens bodo obletnico praznovali z omejeno izdajo modela 1460 in njegove nižje izpeljanke 1461. K sodelovanju so povabili tudi deset glasbenih izvajalcev, ki so posneli priredbe skladb, ki utelešajo duha Dr. Martens. Zasedba Noisettes je tako posnela pesem Ever Fallen In Love With Someone You Shouldn't've, ki so jo prvi izvajali Buzzcocks, Black Rebel Motorcycle Club pa so predelali skladbo Dirty Old Town zasedbe The Pogues. Za vsako od na novo posnetih pesmi so povabljeni režiserji posneli tudi videospote. Oglejte si jih tukaj.