Obleka iz čipke Tom Ford; jesen/zima 2011. Foto: Z dovoljenjem Toma Forda, London
Obleka iz čipke Tom Ford; jesen/zima 2011. Foto: Z dovoljenjem Toma Forda, London
Razstava je trenutno na ogled v pariškem centru Mone Bismarck. Foto: MMC RTV SLO/Alenka Klun
Svilena obleka Chado Ralph Rucci; kolekcija visoke mode za jesen/zimo 2006. Foto: Z dovoljenjem Chada Ralpha Ruccija, New York

Na ogled je približno 50 različic "male črne", med njimi tiste s podpisi najbolj zvenečih imen iz sveta mode: Chanel (oziroma Karl Lagerfeld), Marc Jacobs, Miuccia Prada, Tom Ford, Prabal Gurung, Proenza Schouler, Oscar de la Renta ...

Razstava pod okriljem SCAD-a (Kolidža za umetnost in oblikovanje v Savani), ki jo je kuriral Andre Leon Talley, zdaj urednik modne publikacije Numero v Rusiji in dolgoletni sodelavec ameriškega Vogua, je bila najprej na ogled na "domačem terenu" v Georgii, še dobre tri tedne pa jo lahko, če vas bo pot zanesla v Pariz, ujamete v Ameriškem centru umetnosti in kulture Mone Bismarck na Newyorški aveniji. Potem se bo selila naprej po svetu.

Od klasične "chanelke" do neoprena
Kot je povedal Talley, si je želel prikazati raznolike in izstopajoče izvedbe male črne obleke iz tega in prejšnjega stoletja. Razstava sledi razvoju od njene izvirne definicije do novega in sodobnega raziskovanja v teksturi, odtenkih in silhuetah. V zadnjem času, na primer, oblikovalci odkrivajo neopren, ki je bil v navdih tudi Alberju Elbazu, kreativnemu vodji hiše Lanvin, ki je za razstavo posodil prav kreacijo iz neoprena.

Na ogled je tudi domislica Prabala Gurunga za jesen 2011, ki jo je nosila Sarah Jessica Parker, pa stvaritev Stelle McCartney, ki jo je oblekla Rihanna. Tu so še kosi iz ateljejev L'Wren Scott, Givenchy, Cushnie et Ochs in Yves Saint Laurent.

Talley je svojo kariero začel kot asistent legendarne modne urednice in kolumnistke Diane Vreeland v času, ko je bila ta strokovna svetovalka pri newyorškem Kostumskem inštitutu, pozneje je pisal za Interview in Women's Wear Daily, "modni bibliji" Vogue pa se je pridružil leta 1983. Little Black Dress je sicer druga razstava pod okriljem SCAD-a, pri kateri se je preizkusil v vlogi kustosa.

Že sto let nepogrešljiv kos
Za konec se ustavimo še pri fenomenu v središču: mali črni obleki (v angleščini okrajšano kar LBD). Modni zgodovinarji pravijo, da si jo je v 20. letih prejšnjega stoletja zamislila Coco Chanel, ki je želela ustvariti trajen, raznolik, ugoden in kar najširšemu trgu dostopen kos v nevtralni barvi. Odločila se je za črno, ki je bila pred tem skoraj izključno rezervirana za pogrebe in druge dogodke bolj komornega značaja.

Že skoraj sto let velja za ključen kos vsake ženske omare, ki vas reši iz še tako hude modne zagate. Kot je nekoč dejala glamurozna vojvodinja Wallis Simpson: "Ko je mala črna obleka prava, je ne more nadomestiti nič drugega." Čez dan jo dopolnimo s salonarji in jopičem za urejen poslovni videz, zvečer pa jo s pomočjo nakita in dodatkov spremenimo v glamurozen kos. Glede na to, da naj bi bila aktualna leta in leta, je najbolje, da si omislimo obleko čim bolj preprostega in klasičnega kroja.

Ena najslavnejših "malih črnih" vseh časov je Givenchyjeva, ki jo je v Zajtrku pri Tiffanyju v vlogi Holly Golightly nosila Audrey Hepburn. Prav njenemu zgledu kombiniranja z biserno ogrlico so v 60. sledile mnoge ženske, zdaj pa ga obujajo ljubiteljice vintidž mode.

Oglejte si fotografije nekaterih kosov z razstave Mala črna obleka.