"Gre za gesto, ki hkrati razveseljuje Zorana in pomaga pri nečem, kar je njemu in nam vsem pomembno. Skupaj z Zoranom bomo na malo drugačen način proslavili njegov rojstni dan. Oblikovalci mu bomo podarili posebno 'darilo' - vsak bo z njim in njegovo estetiko v mislih oblikoval eno kreacijo," je za MMC dejala Nataša Peršuh. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Na dobrodelni dražbi so le s kreacijami zbrali 10.965 evrov. S poslanimi sporočili in donacijami tistih, ki niso sodelovali na dražbi, pa bo znesek še mnogo višji. Ves zbrani denar bo v celoti in brez posrednikov prejela Hiša hospica. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Zoran Garevski
Približno leto in pol je, odkar je izvedel za svojo diagnozo. Jeseni, po več operacijah in obsevanju, je o svoji intimni izkušnji spopadanja z rakom odkrito spregovoril v oddaji Dobro jutro, saj se je odločil, da bo skladno s svojim ustvarjalnim poklicem tudi glede bolezni iskren. Takrat je povedal, da ga je izkušnja spremenila in da ima v življenju novo vizijo: "Drugačen sem v tem, da bolj cenim stvari, ki jih imam." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Dodajati življenje dnevom in ne dneve življenju.

Slogan Hospica in Zoranov moto življenja
"Njegovo delo je zelo dorečeno, vedno je premišljen, vedno je vse na pravem mestu," opiše Zoranovo ustvarjanje na kratko Nataša Peršuh, Urša Jerkič pa doda: "Pri njem je veliko črnine, volani pri ženskah, ravne linije, majhne črne obleke ... Meni je predvsem blizu moški, kot ga vidi Garevski, jaz bi ga takoj nosila, bila bi odličen moški Garevskega." Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Vsakdo lahko postane donator Hiši hospica in prispeva po svojih zmožnostih preko sporočila SMS s ključno besedo HOSPIC5 na številko 1919 (prispevali boste 5 EUR) ali nakaže poljuben znesek na IBAN SI56 0700 0000 2061 243.

Aplavz za 34 oblikovalcev, ki so na prav poseben način polepšali rojstni dan Zorana Garevskega. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Na svoje prijatelje. In na ljubezen, ki sem je deležen vsak dan.

Na kaj je Zoran najbolj ponosen?
Kreacija Almire Sadar. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

V vsaki kreaciji se je videlo Zorana, ponekod je bil to material, ponekod silhueta, cela revija je bila prevzeta z Zoranom Garevskim.

Nataša Peršuh o kreacijah
Številni so ostali zunaj dvorane, saj v njej ni bilo dovolj prostora za vse. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer

Besede, s katerimi se je v imenu Zorana Garevskega odprla modna revija in dobrodelna dražba Nekje, nekoč ..., dogodek, na katerem se je 34 slovenskih modnih oblikovalcev predstavilo z unikatnimi kreacijami, navdahnjenimi z Zoranovim delom, identiteto, detajlom ...

Nabito polna dvorana v Stari mestni elektrarni in na desetine modnih navdušencev, ki so ostali prikrajšani za ogled modne revije, so jasno pokazali, da gre za izjemen dogodek, ki ga je sprožil on - izjemni modni oblikovalec in predvsem izjemen človek, ki je svojo veličino pokazal tudi v najhujših trenutkih svojega življenja. V trenutkih, ko so zdravniki rekli, da mu ni več pomoči, in ko se je iz bolnišnične postelje preselil v prostore Hiše hospica, ki je, kot imajo zapisano na spletni strani, namenjena odraslim ljudem s kronično neozdravljivo boleznijo v sklepni fazi.

Ravno Hiši hospica se je Zoran skupaj s svojimi prijatelji oblikovalci na svoj rojstni dan, 29. aprila, poklonil z modno revijo, ki ji je sledila tiha dobrodelna dražba.

"Življenje brez prijateljstva je prazno," zveni eden izmed pregovorov, in sodeč po sinočnji modni reviji in lepih besedah, ki so jih o Zoranu povedali naši sogovorniki, slavljenec živi "na polno". To je mogoče razbrati tudi iz njegovih besed, ki jih je pred dogodkom povedal o svojih prijateljih, vpetih v pripravo dogodka, in o občutkih, ki ga ob vsem tem prevzemajo: "To jemljem kot najlepšo stvar, ki se mi je zgodila v življenju. Počutim se kot človek, ki se ni zavedal, kako bogastvo ima okoli sebe. In sem presrečen, da sem vsaj proti koncu to ugotovil."

Solze z vseh strani
Ena izmed najbolj vidno ganjenih na dogodku je bila modna oblikovalka Urška Draž, ki je z bratom Tomažem na reviji predstavila temnomodro kreacijo: "Sledila sva Zoranovi enostavnosti, vnesla pa sva tudi nekaj sebe," pove Draževa in nadaljuje: "Zelo težko je, ko delaš obleko, saj misliš na človeka, ki odhaja ..." Misli, ki je oblikovalka ni zmogla oblikovati do konca zaradi solz, ki so ji spolzele po obrazu. Po krajšem premoru je še dodala: "Z Zoranom sva že zelo dolgo prijatelja, neverjeten je, res, s koliko ljudi lahko naenkrat komunicira in koliko prijateljev ima. Je posebne vrste oblikovalec - mi oblikovalci po navadi želimo mir, se neradi družimo, ampak Zoran ni takšen."

S kreacijami zbrali 10.965 evrov
Še ena sogovornica, ki Zorana izjemno dobro pozna, je modna oblikovalka in pedagoginja Nataša Peršuh, ki je tudi ena izmed pobudnic dogodka: "Zadovoljna in ponosna ter hvaležna sem vsem, ki so omogočili dogodek, ki so prispevali na kakršen koli način. Upam, da bomo res nekaj doprinesli, da bo vse skupaj doseglo svoj namen in da se bodo zbrala neka sredstva za hišo."

Peršuhova in Garevski sta lahko s tiho dobrodelno dražbo, ki je potekala po koncu revije, zadovoljna. Kreacije, ki so jih oblikovali Dajana Ljubičić, Peter Movrin, Sanija Reja, Katja Magister, Nena Florjančić, Anđela Lukanović, Nina Tomažin, Ana Jelinič, Petja Zorec, Špela Hvale, Barbara Vrbančič, Barbara Krmelj, Matic Veler, Maja Leskovšek, Sofija Urumović, Sara Valenci, Elena Fajt, Almira Sadar, Vesna Mirtelj, Barbara Podlogar, JSP - Jelena in Svetlana Proković, Urša in Tomaž Draž, Urša Drofenik, Anja Mlakar, Maja Mehle, Marta Kosturska, Petra Grmek, Gia Gruden, Nina Šušnjara, Romi Bukovec, Goga Štiftar, Olgafacesrok - Olga Košica in Rok Marinšek in Marjeta Grošelj, so Hiši hospica prinesle 10.965 evrov.

Denar, ki bo Hiši hospica, kjer deluje veliko prostovoljcev, prišel zagotovo še kako prav: "Bil sem popolnoma šokiran, ko sem slišal, da je to institucija, ki ljudem, posameznikom tako veliko podari in tako malo dobi od institucij, ki naj bi bile poklicane za to," pred dogodkom pove Zoran in doda, da je slogan hospica "dodajati življenje dnevom in ne dneve življenju" tudi njegov moto življenja: "Samo zaradi tega sem takoj sprejel njihovo filozofijo in zato so tudi mene v Hiši hospica sprejeli takega, kot sem."

Na reviji tudi slavljenec
Dogodka samega se je kljub težki bolezni udeležil tudi Zoran, ki je skozi večer pokazal neverjetno moč, s prijatelji in obiskovalci se je rokoval, govoril, se šalil, in si tudi od blizu pogledal kreacije, ki so prežete z njim. Mnogim gostom je tudi svetoval, kaj kupiti in kaj bi komu pristajalo.

Garevski na samem dogodku (razumljivo) ni bil dostopen za medije, je pa njegove vtise prenesla Peršuhova: "Seveda, zadovoljen je. Vsi tukaj sledimo temu, da bi dejansko dražba dosegla svoj namen. Osebno sem zadovoljna, da je Zoran zbral to moč, da se je dogodka tudi udeležil. Vsi smo veseli, ker je med nami, saj je to ne nazadnje njegov rojstni dan, in bilo bi čudno, če ne bi prišel nanj. Da vsi skupaj nazdravimo njegovemu oblikovanju in rojstnemu dnevu."

Zoran je dal slovenski modi izjemno veliko
Večer je modna blogerka, kolumnistka in nekdanja televizijska voditeljica Urša Jerkič opisala z besedami: "Vsi smo nekje med evforijo in globoko žalostjo, med rojstnim dnevom in smrtjo. Ampak mislim, da je bilo krasno, da se pokaže elemente, ki jih gradi blagovna znamka, in ko gledaš, kaj vse so naredili oblikovalci, vidiš, da kakršna koli je že usoda samega človeka, modnega oblikovalca, se lahko blagovna znamka nadaljuje. In to je tisto, kar daje upanje. Večer je bil tudi velik poklon slovenski modi."

Dodala je, da so bili oblikovalci postavljeni pred izjemno težko nalogo, saj so imeli zelo malo časa, da se poklonijo enemu največjih slovenskih oblikovalcev: "V vsakemu kosu lahko vidiš delček oblikovalca, ki ga je naredil, in Zorana, kar se mi zdi ključnega pomena, če se želiš nekomu pokloniti. Pokloniti enemu največjih modnih oblikovalcev, ki nas žal prezgodaj zapušča. Mislim tudi, da je vsem, ki se z modo ukvarjamo, Zoran izjemno veliko prinesel, izjemno veliko dal."

Pevec in velik modni navdušenec Anžej Dežan, ki je po dolgem času spet na domačih tleh, je slavljencu za rojstni dan zaželel "belino", dodal pa je, da je Zoranov opus zelo pomemben za sodobno slovensko modo: "Velika vrzel bo nastala, če bo enkrat odšel."

Pomoč mladim oblikovalcem
Zoran Garevski je s svojim delom oblikovalca, kostumografa in stilista v zadnjih sedemnajstih letih močno zaznamoval vsa področja modnega dogajanja pri nas. V svoji karieri je na oblikovalsko pot pomagal tudi številnim mladim oblikovalcem, kar si jemlje kot veliko čast: "Zelo ponosen sem, da sem lahko delil vse to, kar znam, kar so mi dali drugi, in to, kar sem si sam pridobil. Ponosen sem, da sem lahko naredil nekaj, česar sam nisem imel priložnosti dobiti od nikogar."

Eden izmed oblikovalcev, ki je imel to srečo, da se je učil pri mojstru, kot je Zoran, je tudi Peter Movrin. "On je moj 'ful' dober prijatelj, moj mentor, moj sokavopivec, on je enostavno čudovit, on je iskren, njegovo delo je iskreno," pove na kratko mladi oblikovalec in razkrije, kaj je tisto najpomembneje, kar ga je Zoran naučil: "Da moraš biti iskren do sebe, da moraš delati dobro, da moraš dati velik poudarek na detajle." Kaj pa mu je voščil na njegov osebni praznik: "Poklical sem ga in mu rekel: 'Veš kaj, ti si ena najboljših stvari, ki se mi je zgodila v življenju!'"

Peršuhova, ki je skupaj z Garevskim ustanovila kreativno platformo Squat, pa je oblikovalcu za rojstni dan zaželela: "Predvsem veliko zdravja. Drugače pa absolutno, naj živi, kot je živel do zdaj, vsak dan posebej, vsak dan na polno in 100-odstotno."

Mi k temu dodajamo le: "Vse najboljše, Zoran!"


Dodajati življenje dnevom in ne dneve življenju.

Slogan Hospica in Zoranov moto življenja

Vsakdo lahko postane donator Hiši hospica in prispeva po svojih zmožnostih preko sporočila SMS s ključno besedo HOSPIC5 na številko 1919 (prispevali boste 5 EUR) ali nakaže poljuben znesek na IBAN SI56 0700 0000 2061 243.

Na svoje prijatelje. In na ljubezen, ki sem je deležen vsak dan.

Na kaj je Zoran najbolj ponosen?

V vsaki kreaciji se je videlo Zorana, ponekod je bil to material, ponekod silhueta, cela revija je bila prevzeta z Zoranom Garevskim.

Nataša Peršuh o kreacijah