Zgodovina mila sega daleč v preteklost. Foto: EPA
Zgodovina mila sega daleč v preteklost. Foto: EPA
V trgovinah milo najdemo v najrazličnejših embalažah. Foto: EPA
Blagotvorno delovanje mil je poznano že iz zgodovine. Foto: EPA

Najbolj cenjena so mila iz naravnih sestavin, prilagojena vsakemu tipu kože. Vsak posameznik mora pač poiskati tip mila, ki mu najbolj ustreza. Ponudba je zares bogata.

Mila za občutljiv obraz
Nekateri šamponi lahko preveč izsušijo kožo, zato pazite, da si obraz umivate z blagim milom brez vonja, opozarjajo dermatologi. Najboljši izbor je glicerinsko milo, ker je blago in pripomore k večji vlažnosti obraza kot običajna mila. Če imate suho kožo, preizkusite mila na osnovi kozjega mleka in mandljevega olja.

Mila za mastno kožo
Če imate zelo mastno kožo, izberite milo na osnovi gline, ki vpija višek maščobe, a kože ne izsuši.

Mila za gladko kožo
Da bi odstranili maskaro, vam ni treba uporabljati mleka za odstranjevanje. Morda bi lahko prav z milom za obraz učinkoviteje odstranili sledove ličil. In ne samo to, da bi bila koža na obrazu ponovno gladka, preizkusite milo proti draženju kože iz blažilnih sestavin.

Šamponi za lase in britje
Skozi zgodovino so imeli mila na osnovi oljčnega olja za najkakovostnejša in običajno so si z njimi umivali lase. Odlična so tudi za britje, saj ustvarjajo tanek sloj goste pene. Oljčno olje pomirja, zdravi in daje koži potrebno vlažnost, uporabljajo pa ga tudi v številnih kremah za obraz kot mehčalec, ki prodira globoko v kožo.

Mila za telo
Če se vam po telesu pogosto naredijo izpuščaji, potem poiščite milo, ki vsebuje salicilno kislino. Uspešno bo odstranila izpuščaje na hrbtu in dekolteju. Če vsebuje rožmarin ali cimet, lahko milo uporabljate tudi v borbi proti celulitu in za boljšo prekrvavitev.

Veda o milih sega daleč v preteklost
Blagotvorno delovanje mil je poznano že iz zgodovine. Že 2.800 let pred Kristusovim rojstvom so Babilonci prali volno in bombaž z mešanico masti in pepela (glavne sestavine mila), 1.500 let pred Kristusom pa so stari Egipčani zdravili kožne bolezni s snovmi, podobnimi milom.

Louis Pasteur je leta 1600 ugotovil, da povečanje osebne higiene zmanjšuje pojav bolezni, osem let kasneje pa so v ZDA začeli komercialno izdelovati mila. Razvoj strojev na električni pogon in odkritja v kemiji so prepolovili stroške z izdelavo mil. Leta 1830 je podjetnik B. T. Babbitt prodal prve, posebno zavite, standardizirane primerke mil. Predtem so se v trgovinah po Ameriki mila rezala iz enega velikega kosa. Leta 1970 se je na tržišču prvič pojavilo tekoče milo za umivanje rok.

Zahvaljujoč vsemu temu, imamo danes bogato izbiro mil: mila za zelo občutljivo kožo, mila različnih vonjev, okrašena mila ...