Moda je velika strast Maje Raspopovič, ki ima v svoji omari številne zavidanja vredne modne kose. Foto: www.modelagentmotherfashion.com
Moda je velika strast Maje Raspopovič, ki ima v svoji omari številne zavidanja vredne modne kose. Foto: www.modelagentmotherfashion.com
Pletenine Draž
Četrti Fashion Week bo potekal med 8. in 10. aprilom v Kinu Šiška. Foto: MMC RTV SLO/Sandi Fišer
Modna agentka je svojim varovankam "mama, rama, psihična opora, praktično vse". Foto: www.modelagentmotherfashion.com
Znana modna navdušenka si vsako leto kupi nekaj kosov in potem kombinira s tem, kar že ima v omari. Foto: www.modelagentmotherfashion.com
Majin slog je čez dan sproščen in praktičen, zvečer pa so visoke pete nepogrešljive. Foto: www.modelagentmotherfashion.com

V Kinu Šiška se danez začenja četrti Fashion Week, na katerem bo okrog 20 slovenskih oblikovalcev predstavilo svoje zamisli za naslednjo jesensko-zimsko sezono. Poleg fotogalerij z modnih revij in utrinkov z druženja na dogodku boste lahko na MMC-ju brali tudi dnevnik modela, ki ga bo pisala Anela Šabanagić, varovanka agencije Model Group.
Poklepetali smo tudi z Majo Raspopovič, nekdanjo manekenko, ki omenjeno agencijo vodi in piše tudi modni blog.
Kako poteka casting za tak modni dogodek, kot je Fashion Week? Kakšno vlogo pri tem igrate agentje?
Agentje dobimo mail z informacijo, kje in kdaj bo potekal casting. Pošljemo svoje že uveljavljene, pa tudi nove obraze, stranke pa izberejo tiste modele, ki jim najbolj ustrezajo.
Dekleta, ki delajo v tujini in so prisotne na tednih mode po svetu, so "bookirane" direktno in jim ni treba priti na casting. Agentje sporočamo modelom vse informacije, kar se tiče castingov, pa tudi kdaj in kje morajo potem biti, ce so izbrani za delo.
Kako znotraj agencije izberete modele, ki jih boste "ponudili" organizatorjem? Kakšne kriterije morajo imeti dekleta in fantje, ki jih nato vidimo na modni pisti?
Dekleta načeloma ne smejo imeti obsega bokov nad 90 cm, izberemo tiste, ki so že kolikor toliko osvojili hojo (vsaj začetni del).
Kako poteka dan modela, ki sodeluje na Fashion weeku?
Dan se začne že veliko kot revije. Fittingi (pomerjanje oblek) potekajo par dni prej, potem pa so tu še generalka, ličenje in oblikovanje pričeske. Ker je deklet in fantov kar nekaj, se to pri nas začne veliko prej.
Na slovenskem trgu ste precej prisotni, kako pa je s tujino? Kakšno je sodelovanje s tujimi agencijami?
Tudi v tujini sodelujemo z vsemi večjimi in priznanimi modnimi agencijami in kar nekaj naših deklet redno dela tudi na tujih trgih. Dekletu najdemo agencijo v tujini, z njimi podpišemo pogodbo in potem tuja agencija za njih skrbi na tem trgu. Sem pa z njimi redno v kontaktu, skrbim za njih, sem njihova mama, rama, psihična opora, praktično vse.
Se lahko razmere v Sloveniji primerjajo s tujino, ko gre za ponudbo modnih agencij, njihov način dela in standarde?
Žal se ne morejo. Res smo premajhni, zato pravim dekletom: "ven, ven je treba", če si želijp kariero. Delo je v tujini neprimerljivo bolje plačano. V tujini je lahko do 20 castingov na dan, v zadnjem času smo v Sloveniji lahko veseli, če jih je pet na mesec. Že to vam pove vse. Pri nas je še vedno preveliko ljudi, ki bi komu na koncu dneva še plačali za to, da bi njihov obraz gledal z enega plakata. In tudi to je velik problem.
>
> Kot velika poznavalka mode zagotovo spremljate modne trende po svetu. Kaj se bo nosilo to pomlad in poletje? Kaj je po vašem mnenju kos, ki letos ne sme manjkati v garderobi nobene modne osveščenke?
Hvala za kompliment. Verjetno se že ponavljam, ampak moda je res moja strast in velik del mojega življenja. Veliko je barv, mornarskih vzorcev, ampak mislim, da je zadnja leta moda taka, da vsak lahko najde nekaj zase. Ni več tako ozko usmerjena kot v 90. Jaz si vsako leto kupim par kosov in potem kombiniram s tem, kar že omam v omari.
Kako bi opisali svoj slog, katera je vaša najljubša znamka in kaj je večni kos, ki ga ne bi zamenjala z nobenim drugim?
Moj slog je čez dan umirjen in praktičen. Jeans, nizki čevlji, majica, zvečer so nepogrešljive visoke pete in rada eksperimentiram z velikimi kosi nakita. Nimam najljubše znamke, vzamem tisto, v čemer se vidim in rada kombiniram različne dizajnerje med seboj, saj mislim, da je to tisto, kar cloveku da stil. Da na svoj karakter skombiniraš tiste kose, ki ti pristajajo.
Kaj pričakujete od tokratnega Fashion Weeka? Dejstvo je, da se številni priznani slovenski oblikovalci niso odločili za sodelovanje, tako da bodo priložnost dobili manj uveljavljeni, pa tudi študentje. Kaj bomo tokrat videli po vašem mnenju?
Pustimo se presenetiti (smeh).
Koga pa boste najbolj pogrešali na tokratnem Fashion Weeku? S kom največkrat in najraje sodelujete?

Vsekakor Nino Šušnjara in Matevža Faganela. Najraje sodelujem z Nino, ker se tudi super razumeva, me pozna, ve kaj hočem, mi zna svetovati in še sonček je.

V Kinu Šiška se začenja četrti Fashion Week, na katerem bo okrog 20 slovenskih oblikovalcev predstavilo svoje zamisli za naslednjo jesensko-zimsko sezono. Poleg fotogalerij z modnih revij in utrinkov z druženja na dogodku boste lahko na MMC-ju brali tudi dnevnik modela, ki ga bo pisala Anela Šabanagić, varovanka agencije Model Group.

Poklepetali smo z Majo Raspopovič, nekdanjo manekenko, ki omenjeno agencijo vodi in piše tudi modni blog ModelAgentMotherFashion.


Kako poteka casting za modni dogodek, kakršen je Fashion Week? Kakšno vlogo pri tem igrate agentje?

Dobimo elektronsko pošto z informacijo, kje in kdaj bo potekal casting. Pošljemo svoje že uveljavljene, pa tudi nove obraze, stranke pa izberejo tiste modele, ki jim najbolj ustrezajo.

Dekleta, ki delajo v tujini in so prisotna na tednih mode po svetu, so "bookirana" direktno in jim ni treba priti na casting. Agentje sporočamo modelom vse informacije glede castingov, pa tudi kdaj in kje morajo potem biti, če so izbrane za delo.

Kakšne kriterije morajo izpolnjevati dekleta in fantje, ki jih nato vidimo na modni pisti?

Dekleta načeloma ne smejo imeti obsega bokov nad 90 cm. Izberemo tiste, ki so že kolikor toliko osvojili hojo (vsaj začetni del).

Kako poteka dan modela, ki sodeluje na tednu mode?

Dan se začne že veliko prej kot revije. "Fittingi" (pomerjanja oblek) potekajo že nekaj dni prej, potem pa so tu še generalka, ličenje in oblikovanje pričeske.

Na slovenskem trgu ste s svojo agencijo dobro zastopani, kako pa je s tujino?

Tudi v tujini sodelujemo z vsemi večjimi in priznanimi modnimi agencijami in kar nekaj naših deklet redno dela tudi na tujih trgih. Dekletu najdemo agencijo v tujini, z njimi podpišemo pogodbo in potem tuja agencija za njih skrbi na tem trgu. Sem pa z varovankami redno v stiku, skrbim za njih, sem njihova mama, rama, psihična opora, praktično vse.

Se lahko razmere v Sloveniji primerjajo s tujino, ko gre za ponudbo modnih agencij, način dela in standarde?

Žal se ne morejo. Res smo premajhni, zato pravim dekletom: "ven, ven je treba", če si želijo ustvariti kariero. Delo je v tujini neprimerljivo bolje plačano. V tujini je lahko do 20 castingov na dan, v zadnjem času smo v Sloveniji lahko veseli, če jih je pet na mesec. Že to vam pove vse. Pri nas je še vedno preveč ljudi, ki bi komu na koncu dneva še plačali za to, da bi njihov obraz gledal z enega plakata. In tudi to je velik problem.

Kot velika poznavalka mode zagotovo spremljate modne trende. Kaj se bo nosilo to pomlad in poletje? Kaj je po vašem mnenju kos, ki letos ne sme manjkati v garderobi nobene modne ozaveščenke?

Hvala za kompliment. Verjetno se že ponavljam, ampak moda je res moja strast in velik del mojega življenja. Veliko je barv, mornarskih vzorcev, ampak mislim, da je zadnja leta moda taka, da vsak lahko najde nekaj zase. Ni več tako ozko usmerjena kot v 90. Jaz si vsako leto kupim nekaj kosov in potem kombiniram s tem, kar že omam v omari.

Kako bi opisali svoj slog, katera je vaša najljubša znamka in kaj je večni kos, ki ga ne bi zamenjala z nobenim drugim?

Moj slog je čez dan umirjen in praktičen. Džins, nizki čevlji, majica, zvečer so nepogrešljive visoke pete in rada eksperimentiram z velikimi kosi nakita. Nimam najljubše znamke, vzamem tisto, v čemer se vidim, in rada kombiniram različne dizajnerje med seboj, saj mislim, da je to tisto, kar človeku da stil. Da na svoj karakter skombiniraš tiste kose, ki ti pristajajo.

Kaj pričakujete od tokratnega Fashion Weeka? Kaj bomo tokrat videli po vašem mnenju?

Pustimo se presenetiti (smeh).

Koga pa boste, glede na to, da je kar nekaj oblikovalcev udeležbo odpovedalo, najbolj pogrešali na tokratnem Fashion Weeku? S kom največkrat in najraje sodelujete?

Vsekakor Nino Šušnjara in Matevža Faganela. Najraje sodelujem z Nino, ker se tudi super razumeva, me pozna, ve, kaj hočem, mi zna svetovati in še pravi sonček je.