Drzne barve v vseh različicah za dovolj drzne ... Ne pozabite na klobuk! Foto: EPA
Drzne barve v vseh različicah za dovolj drzne ... Ne pozabite na klobuk! Foto: EPA
Anže Frantar že leto in pol v fotografski objektiv lovi zanimive oprave na ulicah prestolnice, piše pa tudi o svojih pogledih na modo. Foto: www.ulicnistil.com
Usnje, kot si ga je za to sezono zamislil Giorgio Armani. Foto: EPA
Pri vzorcih in potiskih (obe fotografiji Kenzo) je treba biti previden - vsakomur stajling pač ne uspe. Foto: EPA
Je v vaši omari kak puli? To zimo mu morda lahko daste priložnost. Foto: EPA

Suknjiči in plašči z dvorednim zapenjanjem, plašči v obliki ogrinjal, puliji, žive barve, usnje, krzno, pa žametne obleke, pisemske torbe, krokodilja koža in klobuki. Nekaj izmed prevladujočih smernic v moški modi, ki jih je mogoče izluščiti iz zamisli oblikovalcev za jesen in zimo 2012. To je teorija, ki pa se, ko gre za povprečnega porabnika, ravno ne prenese v prakso ...

Potem ko smo s pomočjo urednice mode in lepote pri reviji Elle Petre Windschnurer iskali "obvezne" kose za jesen in zimo, ki so dobra naložba za vsako žensko omaro, z modno blogarko in publicistko Uršo Jerkič pa se sprehodili skozi nekaj najvidnejših modnih smernic zadnjih desetih let v ženski modi, je čas za moško mnenje.

O tem, kateri kosi bodo v prihajajoči sezoni aktualni in kakšen modni utrip je zaznati na slovenskih ulicah, smo poklepetali z Anžetom Frantarjem, ustvarjalcem modnega bloga Ulični stil.

Kateri so "obvezni" kosi za prihajajočo sezono, ki nas lahko obvarujejo pred oblačilnimi zagatami?
Med obveznimi kosi te sezone bi izpostavil športni pulover z raznimi motivi. Pri kombiniranju moramo biti izredno previdni, saj se nam vključevanje športnega stila v stajling lahko kaj hitro "sfiži".

V tej sezoni bodo spet močno prisotni potiski, zato te smernice nikakor ne gre zanemariti. Tudi tu pa je potrebna previdnost pri kombiniranju z drugimi, vidnejšimi kosi v stajlingu.

Sicer pa se mi zdi, da postaja moda vse bolj individualizirana in modne smernice ne pomenijo več toliko kot sam osebni stil vsakega posameznika. Lahko bi rekli, da je v tej in vseh nadaljnjih sezonah moderno predvsem to, da z oblačili izrazimo sebe.

Plašč je gotovo eden temeljnih kosov vsake garderobe, kakšne so smernice?
Še vedno je v jesenskih dneh najbolj modno nositi "trenč", zimski meseci in zimski plašči pa naj bodo okiteni z detajli. Ti so lahko v obliki okrasnih zadrg, gumbov ali reliefnih oblik.

Dobrodošlo je eksperimentiranje z barvami, nikakor pa ne s potiski in motivi. Naj bo zima polna barv in ne odeta v črnino.

Kaj pa modni dodatki (predvsem torbe) in čevlji, kaj bomo nosili to jesen in zimo?
Mislim, da so nahrbtniki dobra izbira modnega dodatka. Poleg praktičnosti je dobrodošlo dejstvo, da nahrbtniki obremenijo obe rami in tako ne kvarijo naše drže. Vsak nahrbtnik lahko poljubno okrasimo, na primer s kovicami, ki nato celotnemu stajlingu vdahnejo nekakšen uporniški modni duh.

V duhu z varčevanjem in "zeleno" zavestjo nas zanima, ali je mogoče najti kose iz prejšnjih sezon, ki so letos še vedno videti aktualno? Je mogoče to doseči z manjšimi popravki?
Kosi iz prejšnjih sezon, ki so še vedno ali pa spet v trendu, so zelo pogosti. Celo babičino ali mamino omaro lahko prebrskamo in odkrijemo modne kose, ki so zelo redki, a še vedno precej moderni. Vse najdbe pa lahko tudi malce preoblikujemo, moderniziramo in tako poiščemo novo funkcionalnost že rabljenega oblačila.

Najbrž je to težje s čevlji, pa vseeno, kako najti takšne, ki so aktualni več sezon?
Predvsem je nujno paziti na to, da niso preveč kričeči. Z dobro znanimi "oksfordkami" nikakor ne bomo zgrešili, ne danes ne čez dve leti.

Kakšno je vaše stališče do vse bolj priljubljenega zbiranja vintage kosov?
Vintage je odlična priložnost, da nekaj privarčujemo in povrhu še recikliramo. Čeprav je ponudbe vintage kosov za moške bore malo, je je za ženske čez glavo dovolj. Vintage toplo priporočam prav vsaki ženski, ki si dovoljuje nekaj modne svobode.

Ste eden redkih na slovenski sceni, ki pozorno spremljajo ulični stil. Kakšne so vaše izkušnje s slovenskih ulic, se radi postavimo pred objektiv?
Vedno bolj. Ko sem pred letom in pol začel fotografirati na ulici, so bili odzivi bolj mlačni, danes pa, ker sem med modnimi navdušenci že malo bolj poznan, s poziranjem pred objektivom ljudje nimajo težav. Je pa pomemben predvsem pristop. Če ljudje niso sproščeni, bo težko nastala dobra fotografija.

Imamo Slovenci prepoznaven slog? Kako bi ga opisal?
Težko opišem prepoznaven slog, saj med modnimi navdušenci opažam predvsem to, da navdih za kombiniranje oblačil iščejo predvsem na spletu, kjer so zbrane ideje za oblačenje s celega sveta prav skozi bloge ulične mode.

Kdo so vaši vzorniki na tem področju?
Vzornikov nimam. Navdih sem predvsem sam sebi. Drži pa, da sta me nad ulično modo navdušila predvsem znana blogarja Scott Schuman (ustvarjalec bloga The Sartorialist, op. a.) in Yvan Rodic (blog Face Hunter).