Urša:
Urša: "Vse razumem in imam rada, tega, da sem kdaj nosila tangice, pa ne morem verjeti." Foto: ursajerkic.com
'Špičaki' okoli leta 2001. Cameron Diaz, Drew Barrymore in Lucy Liu na premieri filma Charlijevi angelčki. Foto: EPA
'Špičaki' leta 2012. Kristen Stewart. Foto: EPA
Paris Hilton je tako rada nosila trenirke iz velurja, da so tako oblekli celo njeno voščeno lutko. Foto: EPA
Urša: "Uggice bom nosila, ko bom noseča, crocsov pa niti takrat ne." Foto: EPA
"Allstarke" čisto zares nikoli ne gredo iz mode? Foto: freedigitalphotos.net
Sienna Miller v "skinny" kavbojkah. Foto: EPA
Umetnica burlesknega plesa Dita von Teese je prva, na katero pomislimo, ko govorimo o sodobni različici "pin-up" sloga. Foto: EPA
Scarlett Johannson z rdečo šminko ... Foto: EPA
... in Angelina Jolie z rdečo šminko (plus Brad Pitt). Foto: EPA
Urša pravi, da so očala z debelimi okvirji pravzaprav večna: "Mislim, a je Woody Allen kdaj menjal okvirje?" Foto: ursajerkic.com

Ko smo Urši predstavili seznam vsesplošno priljubljenih smernic zadnjih desetih let, o katerih bi radi govorili, nam je odvrnila: "Jaz imam vse rada in vse razumem, samo da sem kdaj nosila tangice, tega pa ne morem verjeti." No, "tangaspodnjice" smo tokrat izpustili iz obravnave. Urša je pokomentirala nekaj najvidnejših smernic preteklih let, čeprav se zavedamo, da smo marsikatero po vsej verjetnosti krivično izpustili.
"Špičaki" – "Zelo Carrie-ki-teče-za-taksijem"
Podaljšane špičkaste čeveljske konice so okoli leta 2001 postale sinonim za eleganco, tako vsakdanjo kot večerno. Nosile smo jih tam nekje do leta 2006, ko smo se jim dokončno odrekle in jih zamenjale za bolj zaobljene modele. Letos so se vrnile, čeprav za zdaj večinoma v sramežljivi črnini.
Urša pravi:
"Salonarji z zašiljeno konico, kot se jim lepo na dolgo reče, so pravzaprav nazaj in s tem tudi moj ljubim-sovražim odnos do njih. Po letih tortastih čevljev, platform in polnih pet so videti tako elegantni in vitki. Da, so zelo Carrie-ki-teče-za-taksijem, ampak kdo za vraga ne bi hotel vsaj malo seksa in vsaj malo mesta na dveh nogah? Seveda mora biti izvedba mojstrska, konica ravno prav špičasta, peta ravno prav visoka. Na vrhu mojega imaginarnega seznama so črni semišsalonarji BB Manolo Blahnik. Zakaj jih sovražim? Ker v njih ne znam hoditi, kaj šele teči."

Trenirke iz velurja – "Brez trenirk naselja ne bi imela svoje mode"
Leta 2003 smo se odločile, da je tudi udobje pomembno, in tako je živobarvna potovalna oprava "it" jet set plavolask tistega časa – Madonne, Paris Hilton, Britney Spears in Jessice Simpson - našla pot tudi v naše omare.
Urša pravi: "Spoštovati je treba vsakršne trenirke, brez njih naselja ne bi imela svoje mode. Velur malo potegne na Razočarane gospodinje in znamko Juicy Couture, ki se mi je vedno zdela trapasto infantilna."

"Uggice" in "Crocsi" - "Uggice med nosečnostjo, crocsov pa tudi takrat ne"
Deskarji so puhaste škornje iz ovčje kože brez velikega pompa nosili že od sredine devetdesetih, a naše zanimanje so pritegnile po tem, ko so jih paparaci leta 2004 ujeli na zvezdnicah, kot sta Cameron Diaz in Kate Hudson. Oprah jih je kmalu zatem predstavila v svoji znameniti vsakoletni radodarni oddaji "Oprah's favourite things"- kjer je s svojimi "najljubšimi stvarmi" (od kozmetičnih izdelkov do prevoznih sredstev) obdarila celo občinstvo v studiu. Vse drugo je zgodovina, kot bi rekli. Crocsi prepričujejo tudi z udobjem, a zaradi svoje neestetske pojave veljajo za modnega sovražnika številka ena. Jih imajo modno ozaveščeni sploh na svojem radarju?
Urša pravi: "Skoraj zagotovo sem bila med prvimi, ki so nosile 'uggice', to je bilo še pred skinnydžinsom približno osem let nazaj. Sicer niso bile prave, v njih ni bilo ovčke, bile so neka različica, ki si jo takrat dobil v Sportini. Do zdaj bi se jih seveda morale že naveličati, ampak hej, ženske ves čas zebe v noge in to je edino, v čemer nam je toplo. Moški imajo pač gojzarje. Vedno pravim, da si bom svoje prve prave uggice privoščila, ko bom noseča, takrat se ti vse oprosti in zmaga udobje. Crocsov pa niti takrat ne bom nosila, če zanemarim njihov videz in da ne gredo na nič, kar imam v omari, so videti tudi nadvse štorasti, sploh v številki 40."

Balerinke - "Usnjene nogavičke"
Audrey Hepburn je v njih graciozno postopala že na začetku šestdesetih let preteklega stoletja, v sodobnem času pa smo jih vzljubile leta 2007. Si sploh še predstavljamo življenje brez njih?
Urša pravi: "Ne razumem balerink. Vem, sem edina ženska na planetu, ki so ji balerinke neudobne, pa še videti so tako ponesrečeno kot neka usnjena nogavička. Ne premorem niti enega para. Moj odgovor na balerinke so mokasinke."
"Allstarke" – "Edine, ki čisto zares nikoli ne gredo iz mode"
Najljubši model športnih copatov sicer velja za nočno moro ortopedov po vsem svetu, a "allstarke", kot pri nas pogovorno rečemo modelu znamke Converse, so že več desetletij simbol sproščene mladosti, čeprav so jih (v vlogi košarkarske obutve) prvič predstavili že pred stotimi leti. Med mladimi so bile izjemno priljubljene sredi devetdesetih, kot del skoraj obvezne najstniške oprave pa so se vrnile pred nekaj leti.
Urša pravi: "Mogoče pretiravam, a ta hip se mi zdi, da so allstarke edine, ki čisto zares nikoli ne gredo iz mode, le njihove barve se menjajo. V srednji šoli sem nosila vijoličaste, zdaj pa monokromatske bele."

(Pre)velike torbe – "Ljubezensko razmerje z njimi se najbrž nikoli ne bo ohladilo"
Trend velikih in še večjih torbic različnih stilov smo posvojile brez zadržkov, kaj pa drugega. So pač neskončno praktične, saj nam omogočajo, da v njih nepremišljeno kopičimo navlako, ki je seveda nujno potrebna za naše preživetje. Poleg tega pa pravijo tudi, da smo z njimi videti vitkejše.
Urša pravi: "XXL-torbe so približno tako naporne kot XXS-torbe, zato bi bilo naokrog res dobro hoditi s torbico normalne velikosti M, prav, L. No, če dobro premislim, XL. Ljubezensko razmerje med ženskami in usnjenimi velikankami se najbrž ne bo nikoli ohladilo, smo večne turistke, nomadke in žongliramo toliko vlog, da nekam moramo pospraviti vse rekvizite, ki jih za to potrebujemo."

Tesno oprijete kavbojke – "Edini revolucionarni oblačilni kos zadnjih dvajset let"
Nosili so jih Beatlesi, nosili so jih Rolling Stonesi, no, pozneje pa tudi fantje iz skupin Bon Jovi in Pop Design. Do začetka devetdesetih smo se jim odrekli in še pred desetimi leti so se nam zdele nekaj nepredstavljivega. Leta 2006 so se potihoma, skupaj s pajkicami in preostalo druščino kiča iz osemdesetih, vrnile in tako imenovane "skinny jeans" še danes kljub občasnim eksperimentom s širokimi (ali celo zvončastimi) hlačnicami ostajajo najbolj priljubljen model kavbojk.
Urša pravi: "Pajkice so najbolj lena stvar, ki jo lahko navlečeš na zadnjico, poleg tega mora biti ta res popolna, jasno, tudi noge. Ne, hvala. "Skinny džins" je nekaj čisto drugega, je edini revolucionarni oblačilni kos, ki se je zgodil v modi v zadnjih dvajsetih letih. Sicer me zdaj dolgočasi, a si ne predstavljam življenja brez enega črnega para."

Rdeča šminka - "Nekaj tonov obstaja za vsako izmed nas"
Rdeče obarvane ustnice so zvest lepotni popotnik žensk skozi celotno zgodovino. Množično je postala priljubljena z razvojem kozmetične industrije in popkulture po drugi svetovni vojni, ko so se navadne smrtnice zgledovale po lepoti 'pin up' deklet in seveda nenadomestljive Marylin Monroe. Za najbolj priljubljen odtenek je takrat obveljala Revlonova živordeča "Love that red". Od devetdesetih naprej so se je ženske v "civilu" izogibale in raje posegale po bolj umirjenih kombinacijah oziroma se bolj intenzivno posvečale ličenju oči. Pred petimi leti, skupaj s popularizacijo pin-up videza, so znova postale modno lepotni "moraš-imeti". Res velja tisto, da se prav za vsako najde pravo odtenek?
Urša pravi: "Tukaj ne morem mimo kolegice Gwyneth Paltrow, ki pravi nekako takole: 'Zame je lepota, da se dobro počutiš v svoji koži. To ali pa huda rdeča šminka.' Rdeča ima toliko odtenkov in podtonov, da jih je tam zunaj zagotovo kar nekaj za vsako izmed nas."

Njegov suknjič – "Strezni vsako kombinacijo"
Na prvi pogled malce prevelik suknjič, tak, kot bi si ga izposodile od fanta (če bi ga dejansko nosil), je že nekaj let modna stalnica in je večnamenski. Kos najpogosteje nosimo v kombinaciji z oprijetimi kavbojkami, postal pa je že tako vseprisoten, da je na mestu vprašanje, ali smo se ga že naveličale.
Urša pravi: "'Njegov' suknjič je obvezen kos, saj vsako kombinacijo strezni, hkrati pa jo naredi tudi bolj ležerno – ne sprašujte me, kako mu to uspe, to vedo samo fantje."
Videz šestdesetih vintage – "Pristaja suhljatim smrkljam in baročnim ženskam"
Naj gre za dejanske oprave s podstrešja naših mam in babic ali le za kolekcijo iz cenovno dostopnih multinacionalk, retro je že od leta 2007 modna specialiteta. Dekleta in ženske so nad slogom začele vzdihovati približno takrat kot nad šarmom Dona Draperja iz serije Oglaševalci, ki nam je poleg pristnega vpogleda v kulturo začetka šestdesetih ponujala predvsem možnost za občudovanje dih jemajočih oprav. Je slog primeren bolj za občasno "afnanje"?
Urša pravi: "Afnanje je kar dober življenjski slog. Tudi nekaterim postavam odlično pristaja, namesto da bi bile debelušne, so seksi. Sama sem z vintageem sicer previdna, paše suhljatim 14-letnim smrkljam ali pa res baročnim ženskam."

Hipster očala – "Mislim, ali je Woody Allen kdaj zamenjal okvirje?"
Očala z debelimi okvirji poleg naprednih tehnoloških pripomočkov in oblačil iz druge roke (oziroma oblačil, ki so videti kot iz druge roke) veljajo za nepogrešljiv kos tako imenovane "hipsterske" uniforme. V zadnjih letih so postale tako zaželene, da jih nosijo celo tisti brez potrebe po izboljšavi svojih optičnih sposobnosti. Koliko časa jim še ostane na "sceni"?
Urša pravi: "Doma imam očala Chanel iz obdobja Matrice, moj bog, kako so ponesrečena. Tako, uf, športna. Hipsterska očala so pravzaprav precej bolj klasična, sicer predimenzionirana, z nekimi čudovito čudaškimi detajli, ampak bodo zdržala mnogo dlje. Mislim, ali je Woody Alllen kdaj zamenjal okvirje?"