Moda
Colin Kaepernick velja za enega boljših podajalcev, a je zaradi svojega aktivizma že drugo leto na hladnem. Foto: Reuters
Protest, ki je razdelil Ameriko. Foto: Reuters
Colin Kaepernick je z Nikom podpisal leta 2011, podjetje pa je obdržal kot sponzorja tudi po protestu. Foto: Nike
Donald Trump je brez dlake na jeziku obsodil igralce, ki klečijo med himno. Foto: Reuters

Dodaj v

Novi obraz znamke Nike: Uporniški Kaepernick, ki je klečal med himno

Ameriški nogometaš, ki je klečal med himno
4. september 2018 ob 09:31
New York - MMC RTV SLO

Colin Kaepernick, zvezdnik ameriškega nogometa, ki je razdelil ZDA, ko je med ameriško himno protestno pokleknil, je novi obraz znamke Nike.

Nekdanji podajalec ekipe San Francisco 49ers bo tako na čelu Nikove kampanje "Just Do It", in to ob okrogli 30-letnici tega znamenitega mota.

30-letni Kaepernick je v širši javnosti zaslovel leta 2016, ko pred začetkom NFL-jevih iger ni hotel stati med ameriško himno, da bi tako protestiral proti policijskemu nasilju proti temnopoltim Američanom. Kaepernicku so sledili še nekateri drugi igralci, njihov protest pa je sprožil burno razpravo in še dodatno razdelil že tako razklano državo.

Nekateri republikanski veljaki so šli tako daleč, da so klečeče nogometaše označili za "opice" in jih pošiljali "nazaj v Afriko", predsednik ZDA Donald Trump pa je igralce, ki "omalovažujejo" ameriško zastavo, gladko označil za "kurbine sinove" in pozval k njihovi odpustitvi.

Nike je za oglase uporabil črno-bel Kaepernickov portret z geslom: "Verjemi v nekaj. Pa tudi, če to pomeni, da za to žrtvuješ vse."

"Eden najbolj navdihujočih športnikov"
Kaepernick je eden od številnih športnih zvezdnikov, ki se pojavijo v 30. kampanji "Just Do It" – med drugim je Nike angažiral še igralca NFL-ja Odella Beckhama jr. in Shaquema Griffina ter teniško zvezdnico Sereno Williams.

"Menimo, da je Colin eden najbolj navdihujočih športnikov svoje generacije, ki je izkoristil moč športa za premikanje sveta naprej," je za ESPN povedal Gino Fisanotti, podpredsednik Nika za Severno Ameriko.

Kaepernick, rojen belopolti materi in temnopoltemu očetu, je odraščal v belopolti družini, potem ko ga je 19-letna mama samohranilka dala v posvojitev.

Ameriški nogomet je začel igrati pri osmih letih, nato pa v srednji šoli nihal med bejzbolom in ameriškim nogometom, preden se je odločil za drugega. Za NFL je igral šest let, do lani.

Nike mu je stal ob strani
Sponzorsko pogodbo z Nikom je sklenil leta 2011, podjetje pa mu je stalo ob strani tudi, ko so se ga mnogi zaradi klečanja med himno odrekli. Kaepernick se je lani odločil prekiniti pogodbo z ekipo 49ers in vse od takrat ni igral.

Zdaj skupaj s svojim nekdanjim ekipnim kolegom Ericom Reidom tožita NFL, češ da so ju zaradi njunega aktivizma postavili na hladno, saj nobena od 32 ekip NFL-ja po njunem protestu ni več želela podpisati z njima.

Maja letos je NFL namreč oznanil, da bodo v skladu z novim pravilnikom oglobili vse tiste ekipe, katerih igralci bi med himno klečali. Iz lige so sporočili, da tisti igralci, ki nočejo stati med himno, lahko med njo ostanejo v garderobi. NFL je še zagrozil, da bo tiste člane osebja lige, ki ne bodo vstali in pokazali spoštovanja zastavi in himni, ustrezno discipliniral.

Med oboževalci tudi Ahmadinedžad
Ena od tistih, ki je pohvalila Nikovo odločitev, da za obraz kampanje postavijo Kaepernicka, je tudi Serena Williams. "Mislim, da bi moral biti vsak športnik, vsak človek in zagotovo vsak Afroameričan popolnoma hvaležen in počaščen, da Colin in Eric delata toliko za višje dobro," je dejala najboljša teniška igralka vseh časov ta konec tedna.

A če je podpora Williamsove skorajda samoumevna, je bolj presenetljiv neki drugi Kaepernickov oboževalec - nekdanji iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad. "Ta teden se začenja #NFL-sezona, na žalost ponovno brez @Kaepernick7. Pa čeprav je eden najboljših podajalcev lige," je v ponedeljek tvitnil Ahmadinedžad, očitno velik ljubitelj ameriškega nogometa.

K. S.
Prijavi napako
Komentarji
spela55
# 04.09.2018 ob 09:42
Veste, obstaja razlika med tem, da si brez dlake na jeziku, torej, da naravnost poveš tisto, kar misliš, da je prav, in med tem, da preprosto mečeš iz sebe naključne žalitve, ker se nekdo pač ne strinja s tabo. Žalitve nikoli ne pomenijo, da nimaš dlake na jeziku. Novinarji bi razliko morali poznati.
henrik.r
# 04.09.2018 ob 12:22
Nobena korporacija ne dela takih stvari zaradi političnih prepričanj, altruizma, dobrote ali česa podobnega.
Gre izključno in samo za zaslužek. Morda ne na prvo žogo, globalno gledano pa prav gotovo.
kunta kinte
# 04.09.2018 ob 10:45
Kaepernick ≫ Martin Luther King, ker je klečal na tepihu,ob plači 10m dolarjev na leto...
simonc27
# 04.09.2018 ob 13:08
Mogoče bo pa sedaj obiskal kakšno od Nikeovih azijskih tovarn, kjer v suženjskih razmerah delajo otroci za prgišče riža.
Pa da vidimo "upornika".
Pazi to, celo v 2-minutnih poročilih na VAL202, so tej za nas obskurni novici iz one strani Atlantika namenili nekaj stavkov, kjer so tega športnika prikazali malodane kot heroja človeštva. (seveda ostalih znanih obrazov, ki jih je Nike angažiral, ni bilo vredno omeniti - očitno zato ker niso anti-trumparji in SJW snežinke)
Sicer je idiotsko ko se multimilijonar z razvajeno zadnjico poigrava s simboli na skrajno levičarske ideologije in glumi kot da je žrtve sužnjelastniškega sistema.
samo.jug
# 04.09.2018 ob 11:36
Nike kontrira Trumpu, ker jim je Trump indirektno nabil visoke davke na proizvode, ki so jim jih v Indokini za par centov šivali otroci. Res me briga, kaj želi povedati Nike s svojo oglaševalsko kampanjo - gre še za eno več izkoriščevalsko ameriško korporacijo.
smbu
# 04.09.2018 ob 09:56
FIFA morda prepoveduje, ampak sankcionira pa ne (6000€ ni nobena sankcija).
keketz
# 04.09.2018 ob 11:31
Zdaj skupaj s svojim nekdanjim ekipnim kolegom Ericom Reidom tožita NFL, češ da so ju zaradi njunega aktivizma postavili na hladno, saj nobena od 32 ekip NFL-ja po njunem protestu ni več želela podpisati z njima.

Počasi. Kaepernicku vso podporo pri ozaveščanju o policijskih postopkih in neenakosti pred zakonom. A sam je naredil več napak. 1.zanj se je zanimal Miami, pa je na konferencih o zatiranih prišel s Castrom na majici( Fidel je za marsikoga idol, bil pa je nadzorni v zaporu, kjer so izvensodno pobijali politične nasprotnike, v času njegove vladavine pa mu očitajo vsaj 30000 mrtvih ) - v Miamiju je veliko družin kubanskih emigrantov, ki so kaepu to zelo zamerili; tudi beat writer za Miami - tu je njegov odziv:
https://www.miamiherald.com/sports/spt-columns-blogs/armando-salguero/article117033883.html

2. Bil je v igri za Baltimore, pa je njegovo dekle, ki je sama znana oseba v gibanju, tako prikazala lastnika Ravensov kot sužnjelastnika iz filma Django https://www.bing.com/images/search?view=
detailV2&ccid=vMSqCVHk&id=EC0974
6CEC59E3D124D0D5B601E35130ECEDEFAB&t
hid=OIP.vMSqCVHk_yaCvb5dVwFAhQHaFk&m
ediaurl=https%3a%2f%2fmedia.tmz.com%2f20
17%2f08%2f03%2f0803-ray-lewis-nessa-colin-kaepernick-tweet-03-1200x630.jpg&exph=547&expw=728&a
mp;q=django+kaepernick&simid=6080008
94440112711&selectedIndex=0&ajax
hist=0

Pravzaprav je tako za Kaeprnicka najbolje - ostaja obraz gibanja, pa še s slabimi igrami si ne bi uničil ugleda. V kolikor ga že ni - halo, bil je backup Blaine-u Gabbert-u. Gabbertu!!!
CarlosNorris
# 04.09.2018 ob 12:22
Mene zgrozi NFL pa MLB (NBA malo manj ker je bolj internacionalizirana), ampak ta nivo nastopaškega patriotizma, ki ga izkazujejo s himno (igrajo samo ameriške ekipe, folk se ustavi med hojo in se obrne k zastavi pa hotdogom v roki) pa vojaškimi preleti in nasploh bolestno čaščenje vojske, nisem videl nikjer v svojem življenju (kakšen nacionalistični Balkan je vrtec za Američane), nivo za totalitarizme 20ega stoletja, se moraš uščipniti, da nisi v kakšni Severni Koreji.

Same zgodbe pa ne spremljam podrobno, po vsem kar sem prebral je pa jasno da se gre za koluzijo lastnikov klubov, da ga nihče vzame in v kolikor vem bo šlo na sodišče, ravno ta teden je človek dobil eno sodbo proti NFL-u, ne vem zakaj ni tega omenjenega v članku.
Arnolfus
# 04.09.2018 ob 10:12
Pa kdaj se bodo športniki začeli zavedati, da so samo in le navadni zabavljači množic.

In naj pri tem ostanejo.
zamudnik
# 04.09.2018 ob 10:31
Nike je pri meni izgubil vse simpatije že z razbarvanjem reprezentančnih in klubskih dresov. Uradno je šlo menda za uvajanje tretjih, četrtih in kakorkoli priložnostnih verzij in za povečanje prodaje, ker mislijo, da bo zdaj vsak navijač hotel imeti vse variante. Ampak ko priteče moštvo na igrišče v nekih XY barvah, na katerih ni v originalnih barvah niti grb, gre za nekaj več, za uničevanje simbolov in občutka pripadnosti. Nike pridno izvaja agendo uničevanja tradicionalnih vrednot.
SUGS
# 04.09.2018 ob 12:40
In ja, priti v Miami s Fidelom na majci.

Ali popolna neumnost ali zgolj namerna provokacija?
SUGS
# 04.09.2018 ob 12:36
Med oboževalci tudi Ahmadinedžad
LOL

Eden boljših podajalcev?

Njegova kariera je šla navzdol že 2015 in 2016, ta protest je bil pač samo neko brezvezno preusmerjanje pozornosti.

Edino pravilno, da je NFL to prepovedala.
Naj protestira v prostem času
ZRC
# 04.09.2018 ob 11:34
"Colin Kaepernick velja za enega boljših podajalcev ..."

Ne se hecat. Kaep ni bil nikoli eden od najboljših podajalcev, nit takrat ne ko je SF igral v Super Bowlu. Njegov protest pa ne bom obsojal niti podiral. Naj si vsak ustvari svoej mnenje.
kingeston
# 06.09.2018 ob 08:45
američani so zavedni ljudje in imajo radi svojo državo, tega mu ne bodo oprostili.

+ tega da je samo zabavljač ljudskih množic in glasnik korporacij. beda...

+ tega da ni policijskega nasilja nad črnci v zda; vsak ve da so črnci izredno agresivni. zakaj pa z aziati ni problemov kot je z črnci ???
ata
# 04.09.2018 ob 21:24
Vrednost delnic je medtem padla za 4mrd$
Nekdo bo izgubil službo...
vnk
# 04.09.2018 ob 15:55
Top novica... le zakaj?
findTheTruth
# 04.09.2018 ob 11:46
Nekateri republikanski veljaki so šli tako daleč, da so klečeče nogometaše označili za "opice" in jih pošiljali "nazaj v Afriko"

O kom konkretno govorite, K.S. Kateri republikanski veljaki so jih označili za opice? In če pišete o "opicah", bi lahko pisali tudi o "prascih" policajih, in Colinovih 'štumfih', katerega predstavljate kot žrtev rasističnih republikancev. To pa ste zamolčali.
anny22
# 04.09.2018 ob 22:52
Noben klub noče z njim podpisati pogodbe, zato je uradno svobodni umetnik...delnice Nike so konkretno padle, #bojcottNike je v trendu na Twitterju. Strel v koleno. :)
brzyy
# 04.09.2018 ob 18:20
Ameri so zacel na veliko zazigat Nike izdelke.
Tale marketing ideja bo pomojem disaster.
woodoo
# 05.09.2018 ob 10:13
No ja. Njegov predsenik Trump ne ve kakšne barve je ameriška zastava, naša največja stranka prepeva svojo kitico himne,... domoljubje po butalsko, kaj češ :)))
ata
# 04.09.2018 ob 21:29
@keketz: tako kot si napisal. CP je pač preslab za NFL.
Če ne bi pljuval po policistih, bi zanj vedelo toliko ljudi, kot za Tima Tebowa...
Semin
# 04.09.2018 ob 10:03
ni kaj, ananas frizura je slavo dobro unovčila
lordslayer
# 04.09.2018 ob 13:40
politika ne sodi v šport in pika ... je pa res, da je tako najlažje pritgniti pozornost
LukaH
# 04.09.2018 ob 11:02
Ob poslušanju himne ZDa nikoli ne stojim, zame je isto kot poslušanje Horst Wessel.
Marko777
# 04.09.2018 ob 16:23
jaz ga podpiram ,car!!!!
SpicyWeiner
# 04.09.2018 ob 09:50
Politika nima v športu kaj za početi in hvala bogu FIFA take stvari prepoveduje in smo gledalci nogometa razbremenjeni takih neumnosti.
Ta je pa očitno mislil, da bo začel neko novo revolucijo. Edino kar mu je uspelo je razdvojiti narod, ter si uničiti lastno kariero.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 10:03
Nisem vedel da je Kaepernick tak bednik. Sramota.
Bivši uporabnik
# 04.09.2018 ob 09:48
Vsa čast Nikeju.
Vsaj eno ime, ki ceni izpostavljanje Kaepa!
Kazalo