Na plaži so pomembni tudi modni dodatki – od sandalov s polno peto, velikih klobukov in sončnih očal, do pisanih torb in poletnih tunik. Foto: EPA
Na plaži so pomembni tudi modni dodatki – od sandalov s polno peto, velikih klobukov in sončnih očal, do pisanih torb in poletnih tunik. Foto: EPA

Nikoli ne nosite velikih napisov znamk na kopalkah, kot so Versace, Armani ali kaj drugega. Ne določa vas znamka, ampak vaša osebnost, zato jo izrazite.

Duška Grahovac
Duška glede izbire barve svetuje: "Tistim s svetlo poltjo bolj pristajajo kopalke v kraljevsko modri, zeleni, oranžni in vijolični barvi, tistim s temnejšo poltjo pa kopalke v zlatih, srebrnih, črnih, belih, rumenih, mareličnih in neonskih odtenkih." Foto: Milan Tomažin

Z mlado in uspešno podjetnico ter modno svetovalko smo se še pred začetkom poletja pogovarjali o poležavanju na plaži in vsem, kar spada zraven. Duška je razkrila, da je lahko prav vsak v kopalkah videti čudovito, le pravi model in barvo mora izbrati. Svojim strankam najraje svetuje v živo, nam pa je razkrila nekaj enostavnih nasvetov za dekleta in fantje.

Letošnje poletje bodo ponovno v ospredju "kvačkane" kopalke, ki so bile priljubljene pred tridesetimi leti, prav tako izstopa makrame slog (vezanje vozlov v določene vzorce). "Eden izmed najbolj vročih hitov so bustiers kopalke, ki oprsje stisnejo, dvignejo in poudarijo. Ta kroj smo do zdaj večinoma videle le na spodnjem perilu, letos pa v velikem slogu prihaja tudi na plažo," je povedala Duška. Med barvami pa bodo prevladovale neonske in mornarske.

Močnejša zadnjica
"Včasih je dovolj že, da zgornji in spodnji del kupite v različnih konfekcijskih številkah," meni stilistka. Sicer pa tistim, ki bi želeli nekoliko zakriti zadnjico, svetuje kopalke z visokim pasom, saj te poleg zadnjice zakrijejo tudi boke. Primerne so tudi kopalke s trakovi ob strani, zavezane na bokih, in ne višje. Zgornji del kopalk je lahko bolj živahen, da pozornost z zadnjice preusmeri na prsi.

Večje ali manjše prsi
Pri velikih prsih in manjši zadnjici Duška svetuje: "Zgornji del naj da dovolj opore, medtem ko je spodnji del lahko v volančkih, vzorcih ali živih neonskih barvah. Prav tako so primerne enodelne kopalke z ravno rezanim dekoltejem." Pri tistih z manj oblinami pa so dobrodošli volančki tako na spodnjem kot zgornjem delu, saj ustvarijo polno silhueto. Primerni so tudi vzorci in vodoravne črte na kopalkah, ki optično širijo ožje dele.

Atletska postava
Če imate močnejše noge, je primeren kroj kopalk takšen, ki ima srednje visok pas, saj pozornost prestavi na ozek pas. Med enodelnimi kopalkami so primerne tisti, ki imajo kombinacijo vzorca, temne barve in pastela. Ostra linija, ki ločuje vzorec in barvo, namreč zoži telo.

Več oblin
Oblika močnejše peščene ure dopušča veliko izbire. Primerne so enodelne kopalke s čipko in vezeninami ali pa majhnimi pikčastimi vzorci. Prav tako lahko ženske s takšno postavo zablestijo v enodelnih, ki so ob straneh izrezane.

Močnejša postava
Tiste z močnejšo postavo naj izberejo kopalke z visokim pasom in poudarijo dekolte, medtem ko ostalo ostane zakrito. "Ljubiteljice potiska na kopalkah naj izberejo geometrične vzorce, in ne cvetličnega," svetuje Duška.

Kaj pa moški?
Za visoke moške so primerne kopalke v obliki boksaric, ki niso preveč široke in segajo nekaj centimetrov nad koleni. Priporočljivo je, da so kopalke iz lahkih materialov, ki se hitro sušijo. Suhi predstavniki moškega spola naj posežejo po kopalkah z vodoravnimi linijami ali karo vzorcem, saj te optično dodajo nekaj širine. Obilnejšim fantom pa Duška svetuje enostavne kopalke s preprostim vzorcem in odsvetuje pa 'speedo' kopalke. Te so primernejše za nižje moške.

"Obstaja pa pravilo, ki velja za vse. Nikoli ne nosite velikih napisov znamk na kopalkah, kot so Versace, Armani ali kaj drugega. Ne določa vas znamka, ampak vaša osebnost, zato jo izrazite," pravi Duška.

Nikoli ne nosite velikih napisov znamk na kopalkah, kot so Versace, Armani ali kaj drugega. Ne določa vas znamka, ampak vaša osebnost, zato jo izrazite.

Duška Grahovac