Lesena očala osvajajo svet. Foto: Facebook
Lesena očala osvajajo svet. Foto: Facebook
Wood Stock
Vsaka očala so unikatna. Foto: Facebook

Lesena očala, tako sončna kot korekcijska, so v zadnjem času postala velika uspešnica po vsem svetu, svoj "lonček" k temu modnemu trendu pa so predstavili tudi mladi podjetniki iz Slovenskih Konjic, zbrani pod slovensko blagovno znamko Wood Stock. V oddaji Poletje za podjetje na Valu 202 je njihovega vodjo Jako Jančiča gostila Maruša Kerec, ki je izvedela, da ekipo sestavlja šest mladih entuziastov, starih od 24 do 32 let.

Oddajo Poletje za podjetje Vala 202 lahko poslušate tukaj.

Širok nabor
Zanimivo je, da so svojo delavnico odprli šele letos aprila, čeprav se je Jančiču ideja porodila že pred štirimi leti. Takrat se je odločil, da si jih bo skušal izdelati kar sam. Prva so bila bolj testna, a z vsakimi novimi si je pridobil več izkušenj in danes v Wood Stocku ponujajo že sedem klasičnih modelov okvirjev in pet posebnih, namenjenih samo ženskam.

"Danes lahko ponudimo že vse iz repertoarja okvirjev - sončna in korekcijska očala, od dioptrije 4+ do 4-. Vse delamo invididualno, po naročilu. Stranka si sama oblikuje očala, izbere les, okvirje, leče, model," je dejal Jančič, ki je dodal, da za okvirje uporabljajo večinoma eksotičen les, kot so ameriški oreh, mahagoni, tik, palisander in ebenovina. Za takšen naglavni okras je v povprečju treba odšteti 250 evrov.

"Konkurenca ti ne pusti spati"
Vsaka lesena očala so izdelana ročno, so pa za polovico lažja od plastičnih, saj tehtajo od 15 do 24 gramov. Večinoma jih želijo nositi športniki, predvsem deskarji, borderji in kajtarji, ponujajo pa jih tudi golfistom in jadralcem.

"Nikogar nisem prepričeval, naj se mi pridruži. 'Pubeci' so prišli sami, iz entuziazma," se spominja Jančič, ki ga vse hujša konkurenca ne skrbi: "Ne obregnemo se ob konkurenco. V vseh pogledih je zdrava, če je lojalna, saj te stisne v kot in ti ne pusti spati. Izdelek je s tem vedno boljši. 'Pičimo' svojo pot."

In zakaj prav ime Wood Stock, ki seveda takoj spomni na znameniti glasbeni festival iz 60. let? "S prijateljem sva si pred leti dala na oči lesena očala in odšla na žurko z 20 pijanimi fanti. Ko sva se pojavila pred njimi, so vsi utihnili, nenadoma pa se je eden izmed njih oglasil in se zadrl: 'Woodstock!' Takoj sem vedel, da je to to, jaz sem se pa predtem trudil tri mesece, da bi se spomnil dobrega imena," je v smehu pojasnil Jančič.