Na Chanelovi predstavitvi nove kolekcije, ki je potekala na začetku oktobra, seveda oblačil za močnejše ni bilo. Foto: Reuters
Na Chanelovi predstavitvi nove kolekcije, ki je potekala na začetku oktobra, seveda oblačil za močnejše ni bilo. Foto: Reuters
Karl Lagerfeld
Danes vitkemu Lagerfeldu ni mar, ali bodo njegove besede koga užalile. Foto: EPA

Skupina "Prikupne, zaobljene, privlačne in sprijaznjene s tem" toži priznanega modnega oblikovalca visoke mode, saj trdi, da so njegove izjave "obrekljive in diskriminatorne".

Lagerfeld je pred več kot desetletjem shujšal kar 42 kilogramov, o tem pa je napisal tudi knjigo. Od takrat je večkrat brez dlake na jeziku kritiziral močnejše ljudi, za kar si je prislužil tudi precej grdih pogledov, ter hvalil (pretirano?) vitkost.

"To, da so manekenke ogabne, govorijo debele ženske"
Nedavno je izšla nova knjiga z naslovom "The world according to Karl", v kateri so zbrane njegove najslavnejše izjave. Ena izmed njih je tudi ta, da "na modni stezi nihče ne želi gledati deklet z oblinami". Kreativni direktor francoske hiše Chanel je okrcal tudi Francoze, saj je dejal, da njihov zdravstveni sistem škripa zato, ker veliko ljudi zboli zaradi z debelostjo povezanih bolezni in okvar. "To, da so manekenke ogabne, govorijo debele ženske, ki vse večere presedijo pred televizijo s čipsom v roki," je še ena izmed njegovih prav nič diplomatskih izjav.

Spomnimo, medije in glasbeni svet je razburkal tudi z izjavo, da je priznana britanska pevka Adele "malo preveč debela". Lagerfeld se tako ne ozira na opozorila mnogih, da je šla vitkost pri manekenkah čez vse meje in da ogroža njihovo zdravje.

Kdo bo naslednji?
Predstavnica združenja Betty Aubriere je prepričana, da morajo slavni ljudje končati takšne žalitve. "Siti smo tega. Mnoga mlada dekleta so že tako nesamozavestna, ko pa slišijo še takšne pripombe, jih čisto potre," je dejala in dodala: "Danes nas žali on, kdo se bo pojavil jutri?" Združenje zato predlaga zakon, ki bi prepovedal diskriminacijo močnejših ljudi.

Prepričana je namreč, da se mnogi ne zavedajo, da debelost ni le posledica slabih prehranjevalnih navad, ampak tudi bolezni in genetike.