Linija je sestavljena iz minimalističnih, ohlapnih kosov. Foto: Zara
Linija je sestavljena iz minimalističnih, ohlapnih kosov. Foto: Zara
Jaden Smith v kampanji za (žensko!) linijo oblačil Louis Vuittona. Kampanja je dvignila precej več prahu kot Zarina nepretresljiva linija. Foto: Louis Vuitton

Zarina spolno nedoločena linija se je na spletni strani trgovine pojavila ta teden, kolekcija pa za zdaj zajema osem kosov, vključno s trenirkami, majicami, spodnjimi majicami, bermuda hlačami in kavbojkami.

V enakih oblačilih pozirajo moški in ženski modeli, gre pa za minimalistične kose, pri katerih vidno prevladujejo ohlapni, moški kroji, tako da se ne nadejajte transspolne revolucije, kot takrat, ko je Jaden Smith (17-letni sin Willa in Jade Smith, op. a.) januarja v oglaševalski kampanji Louis Vuittona za pomlad/poletje poziral v krilu.

Presenetljivo je, da najbolj prodajana znamka oblačil na svetu nove linije ni napovedovala ali oglaševala.

Poznavalci industrije pravijo, da Zarina odločitev za spolno nevtralno linijo kaže na kulturno klimo, ki postaja čedalje bolj sovražna do (pre)strogih spolnih norm in zapovedi.

Mešani odzivi
A vsi niso navdušeni, odzivi na družbenih omrežjih pa so mešani. Medtem ko nekateri hvalijo "drzno" in "napredno" potezo Zare, ki nikdar ni slovela po ravno nekonvencionalnih kosih, drugi menijo, da pri "na smrt dolgočasnih" oblačilih ne gre za prav nič drznega ali revolucionarnega.
"@ZARA, "spolno nevtralna" oblačila torej pomenijo grde trenirke za suhljate belce?" je zapisal eden, drugi pa: "Je Zara skušala storiti nekaj revolucionarnega s svojimi "spolno nevtralnimi" kosi? Ker dejansko gre za samo navadne majice in trenirke ..."

Isto stališče zavzema tudi Tyler Ford, avtor številnih prispevkov na temo spola in spolne identitete: "Kdaj se bomo premaknili od te predstave, da so brezspolna oblačila preprosto navadne majice/trenirke? Kako je to "drzno"?"